Sportnytt
5 april 2017 13:22

Nytt index ska ge koll på fallen i fälttävlan

När ett datorsystem användes för att höja säkerheten på Irland minskade fallen i tvåstjärnig klass med 66 procent. Nu går Internationella Ridsportförbundet samma väg och börjar på högsta möjliga nivå med fyrstjärnigt.

Nytt index ska ge koll på fallen i fälttävlan
Ett nytt index ska bedöma fallrisken i fälttävlan. Här syns Astier Nicolas vid OS i Rio. BILDBYRÅN

Internationella Ridsportförbundet har skrivit ett avtal med dataföretaget Equiratings, som på sikt ska hjälpa till att höja säkerheten i både fälttävlan och distans. I ett pressmeddelande berättar förbundet att Equiratings ska analysera tio års data från FEI:s egen databas som innehåller information från tävlingar och gällande hinder, fall och skador.

Start på fyrstjänigt
Som ett första steg ska EquiRatings Quality Index (ERQI) införas på alla nivåer i fälttävlan med start på högsta nivån fyrstjärnig.

ERQI är ett index som hjälper till att bedöma risken för hästfall i terrängen och har visat sig vara en fungerande indikator på nationell nivå. Horse & Hound har rapporterat att fallen på tvåstjärnig nivå minskade med 66 procent när systemet användes under ett pilotprojekt på Irland.

– ERQI är både ett kraftfullt verktyg för att förstå och förutsäga risken i både fälttävlan och distans, och ger oss en ny nivå av insyn (…), säger FEI: s generalsekreterare Sabrina Ibáñez i ett pressmeddelande.

Mäter risker
Inom distansen kommer FEI och företaget att samarbeta för att öka hästvälfärden. Bland annat ska analysverktyg utvecklas för att mäta och hantera risker för både hästar och ryttare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden