Sportnytt
9 juni 2017 11:30
Ridsportplus

Fler gula kort på grund av vaccinationsmissar

Ett antal tävlingsryttare har nu fått betala för att de inte lagt in vaccinationer i TDB på rätt sätt.
– Vi ser en klar ökning i antalet gula kort som utdelats i år, säger Robert Solin på Ridsportförbundets avdelning för sport och tävling.

Fler gula kort på grund av vaccinationsmissar
Överdomare runt om i landet har sedan regeländringen rapporterat in ett antal fall av brott mot de nya bestämmelserna.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den 1 januari blev det krav på att alla vaccinationer mot hästinfluensa skulle vara införda i tävlingsdatabasen, TDB, och efter en mjukstart började reglerna och påföljderna tillämpas fullt ut i mitten av april.
    Det innebär bland annat att om en kontroll visar att felaktiga uppgifter finns i TDB, medför detta avstängning samt en straffavgift på 1 500 kronor. Upptäcks det före start blir det i stället startförbud på den aktuella tävlingen.

    Överdomare runt om i landet har sedan dess rapporterat in ett antal fall av brott mot de nya bestämmelserna, bekräftar Robert Solin, nationell samordnare på Svenska Ridsportförbundets avdelning för sport och tävling.

    Betydligt fler gula kort
    – Om det fortsätter så här kommer vi att få betydligt fler gula kort än förra året, säger han, men kan inte gå inte in på hur många gula kort det handlar om så här långt.
    Har Ridsportförbundet fått ut informationen om de nya reglerna tillräckligt väl?
    – Det har informerats på vår hemsida och sociala medier i omgångar sedan förra året. Men det här handlar om en regeländring som berör varenda tävlande i hela landet. Självklart finns det ett antal som inte har tagit in det ännu, det var ett scenario vi utgick från, säger Robert Solin.

    Spärr saknas
    Det finns ingen spärr i TDB som hindrar anmälan av en häst där vaccinationerna inte är inlagda.
    – Min bedömning är att det inte går att lägga in en sådan spärr, eftersom vaccinationsbestämmelserna hänvisar till när du får starta, inte när du får anmäla. Och spannet mellan anmälan och start kan vara ganska långt. Med en anmälningsspärr skulle hästar blockeras under lång tid innan de kan starta, förklarar Robert Solin.

    Inga dubbelkontroller
    Uppdateringen av TDB är ständigt pågående, och när det gäller vaccinationerna i TDB är några förändringar på gång.
    – Vi ska bland annat bygga in en funktion där överdomare kan se vilka hästar som redan är kontrollerade, så att de kan sållas bort från kommande vaccinationskontroller, säger Anna Nyström, som handlägger TDB-frågor på Ridsportförbundet.

    Det skarpa läget med vaccinationskontroller har än så länge gällt dressyr och hoppning. Från och med juni omfattas även fälttävlan och övriga grenar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden