Sportnytt
10 juli 2017 16:11
Ridsportplus

Nosgrimmor kontrollerades med ISES mätsticka

I våras beslutade SvRF:s tävlingssektion att på några utvalda tävlingsplatser göra nos­grimmekontroll med hjälp av ISES mätsticka.
I juni kontrollerades både hopp- och dressyr­ekipage under Strömsholmsdagarna.

Nosgrimmor kontrollerades med ISES mätsticka
Caroline Carlstedt från Kimstad Ryttarföreningen var en av ryttarna vid Strömsholm som under våren valde att frivilligt låta sin hästs nosgrimma kontrolleras på tävling med hjälp av ISES mätsticka. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Överdomaren Cerrie Hedin höll i kontrollerna tillsammans med Nina Roepsdorff, ledamot i SvRF:s djurskyddsutskott. Kontrollen utfördes efter avslutade ritter under Strömsholmsdagarna.
    – Jag sitter med i Ridsportförbundets djurskyddsutskott och frågan om rekommendationer för hur hårt nosgrimmor får och bör vara spända har kommit till vårt bord, meddelar Nina Roepsdorff.
    – Det är självklart en fråga som ligger i tiden och intresserar oss alla.  Förhoppningsvis emanerar detta i fler vetenskapliga studier, men under tiden får vi förlita oss på den dokumentation och beprövade erfarenhet som finns.

    Frivilligt deltagande
    Enligt Roepsdorff var aktiviteten på Strömsholm byggd på samarbete. 
    – Kollen byggde på ett frivilligt deltagande från ryttarna.  Det var ett sätt att få en uppfattning om ett objektivt mätinstrument som ISES mätsticka, tillhandahållet av Jenny Yngvesson på SLU, kan vara ett hjälpmedel för veterinärer och stewards i sitt djurskyddsarbete.
    – Av de ekipage jag testade med stickan på var det ingen häst som gick med för hårt spänd nosgrimma, kommenterar överdomaren Cerrie Hedin. 

    Resultaten från kontrollerna samlas in och utvärderas tillsammans med information från andra tävlingar.  

    Rätta känslan krävs
    I sådana här situationer måste säkerheten för funktionärerna sättas i första rummet. Det krävs hästhandlag, en viss snabbhet och fingertoppskänsla för att stoppa in fingrarna eller en plaststicka i  nosgrimman utan att vare sig bli av med fingrarna eller skrämma hästen. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden