Sportnytt
23 februari 2012 17:10

Kontakt och kommunikation mästarens recept

Behåll kontakten och få igång kommunikationen med din häst. Det var ledorden när mästarnas mästare i hoppning, Ludger Beerbaum, höll clinic i Scandinavium på torsdagen.

Det var publikfavoriterna Angelica Augustsson och Douglas Lindelöw som red in på arenan när det var dags för Ludger Beerbaums clinic. Angelica Augustssons häst såg ut att helst vilja vara någon annanstans och gav sin ryttare händerna fulla. 
– Försök få den att slappna av och börja kommunicera med dig. Det viktigaste är att ge hästar som är så här spända den tid de behöver, sa Ludger Beerbaum.

Douglas Lindelöws häst var avspänd och kontaktbar redan från början. Det innebar också att Beerbaum gav Douglas Lindelöw lite andra utmaningar än de Angelica fick. 
– Slarva inte med galoppombytena. Försök vara korrekt och noggrann hela tiden. Låt inte hästen byta innan du ger signal om det, sa Ludger Beerbaum. 
– Grunderna är jätteviktiga och måste sitta ordentligt. Och all ridning bygger på kommunikation, att kunna ändra tempo, riktning och längd på galoppsprången.

Tysken är en av världens mest meriterade ryttare med flera EM-, OS- och VM-guld på meritlistan. Han har haft många svenska ryttare stationerade hos sig. Bland annat har Henrik von Eckermann haft sin bas hos Beerbaum sedan många år.

Under clinicen fick de båda deltagande ekipagen börja att arbeta över bommar i trav. Ludger Beerbaum ville att de skulle ha nära kontakt med hästen.
– Sitt i hästen, djupt i sadeln. Tappa inte kontakten när hästen går över bommarna, var uppmaningen.
Hoppningen började direkt i galopp på ett mindre hinder och ryttarna fick återigen instruktioner om att rida korrekt och noggrannt med kontakt via säte, tyglar och skänklar.  Clinicen fortsatte med hoppning av ett par hinder i följd och sedan ett relaterad avstånd. Angelica fick order om att lägga in ett galoppsprång extra tills hennes häst hade lugnat ned sig och slappnat av – vilket den gjorde till slut.

Douglas avslutade med ett skolexempel på en hopprunda och fick beröm av Beerbaum, precis som Angelica.
– Det är intressant att se med vilken känsla och finess Angelica kan hantera en sådan här spänd häst, sa Beerbaum.
– När jag red ponny fick jag alltid rida de busigaste ponnyerna så jag är ganska van. Jag känner inte den här hästen så väl, det var spännande att se hur den utvecklades under passet, sa Angelica.

Läs mer i nästa nummer av Ridsport som innehåller allt från Scandinavium. Om du vill ha tidningen direkt hem i brevlådan, klicka HÄR

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden