Sportnytt
14 oktober 2013 16:44

Stortävlingar i Sverige är räddade

Nu är hotet borta och Sverige kan åter planera för internationella tävlingar. I dag kom Jordbruksverket med besked om att man ger dispens för karenstider så att internationella hästtävlingar kan anordnas i Sverige.

Den svenska djurskyddslagen är hårdare än de regler som gäller inom det internationella ridsportförbundet  FEI . I somras satte FEI hårt mot hårt och bordlade två tävlingsansökningar från Sverige, dels gällande dubbla världscupfinaler i Göteborg år 2016, dels angående ponny-EM i Malmö 2015. Orsaken till bordläggningen var den svenska djurskyddslagen.

I morgon tisdag börjar det Europeiska Ridsportförbundet EEF ett möte i Stockholm, där bland annat de krockande regelverken vid tävlingar ska diskuteras, och i elfte timmen inför det mötet kommer Jordbruksverkets besked om dispens för ett antal internationella tävlingar fram till år 2017.

Dispensen gäller bland annat Göteborg Horse Show, Falsterbo, de internationella tävlingarna i Stockholm, ett eventuellt ponny-EM i Malmö 2015 och ett eventuellt ridsport-EM i Sverige 2017.
-Dyker flera tävlingar upp så kan vi diskutera även dem, säger David Slottner på enheten för häst, fjäderfä och vilt på Jordbruksverket.

En skillnad i regelverken har gällt om man får sticka en kanyl i en häst senare än 96 timmar före tävling. De svenska reglerna förbjuder det, även om det gäller att ge extra näring till en häst efter en lång resa. Genom beslutet om dispens kan FEI:s regelverk gälla vid internationella tävlingar i Sverige, och den svenska ridsportens möte med de europeiska kollegerna kan börja med ett stort hinder undanröjt.

Tomas Torgersen, tävlingsledare för Göteborg Horse Show konstaterar att det här är beslutet han och många andra har väntat på.
-Nu kan vi andas ut, säger han till Ridsport.

Beslutet från Jordbruksverket

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden