Sportnytt
11 april 2015 13:25

Ett plan kommer lastat

I dag på morgonen lastades 40 av världens bästa hopp- och dressyrhästar in i en Boeing 777 på Amsterdams storflygplats Schiphol. Slutdestination är Las Vegas och världscupfinalen. Här finns också ett filmklipp

Ett plan kommer lastat
Titelförsvararen Valegro är en av de hästar som flygs i ett gemensamt plan från Europa till världscupfinalen i Las Vegas i dag. Dirk Caremans

– Hästar som flyger är precis som vi människor. En del somnar innan planet lyfter och andra börjar be böner från det att planet startar och slutar inte med det förrän de har landat, berättar Tim Dutta som ansvarar för den dyrbara flighten till Internationella Ridsportförbundet. 

På planet finns 26 hopphästar och 14 dressyrhästar, bland dem de svenska representanterna i världscupfinalen. Maria Gretzers hingst Singular la Silla och titelförvararna i både hoppning och dressyr. De sammanlagda värdet på hästarna är beräknat till hisnande 150 miljoner euro.

Flighten är beräknad att ta drygt elva timmar och under den tiden servas passagerarna av tio hästskötare och en veterinär. På menyn finns bland annat hö, morötter och äpplen. 

Läs mer om världscupfinalerna som går 15-19 april. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden