Sport
29 augusti 2014 09:00
Ridsportplus

Han håller hov i svenska truppen

För första gången har den svenska fälttävlanstruppen med sig en egen hovslagare på ett mästerskap utomlands. Det är Peter Glimberg vars liv just nu kretsar kring aluminiumskor och broddar.

Han håller hov i svenska truppen
Peter Glimberg är med i Normandie som det svenska fälttävlanslagets hovslagare.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Om jag inte svarar i telefon sedan är det för att jag skor om Sofarsogood, säger Peter Glimberg när Ridsport möter honom på fälttävlans tävlingsområde i Haras le Pin, tio mil från mästerskapets huvudarena i Caen. 
    Malin Petersen har precis ridit sin dressyr och nu ska Sofarsogood få lättare skor av aluminium inför terrängen.
    – Det är ganska vanligt, även om inte alla ryttare vill ha det så, säger Peter Glimberg.
    – Det blir ingen skillnad i ridkänslan, men det ger hästarna lite mindre vikt och att det kan vara bra när de ska galoppera längre sträckor.

    Han har varit en del av det svenska teamet ända sedan precampen inför Ribersborg.
    – Då har det handlat mycket om att kolla upp hästarna så att allt är i ordning. På precampen i Frankrike har vi gått igenom hur ryttarna och förbundskaptenen vill ha det under mästerskapet, fortsätter han. 

    Peter Glimberg var även med på EM i Malmö förra året. Men det är första gången som den svenska fälttävlanstruppen har en egen hovslagare med sig utomlands på ett mästerskap, något som är vanligt bland flera andra nationer. Svenske förbundskaptenen Staffan Lidbeck tycker det är en stor fördel att ha Peter Glimberg på plats i Haras le Pin. 
    – Det underlättar mycket när man inte behöver vara beroende av tävlingens egen hovslagare om det är något som behöver åtgärdas, säger Staffan Lidbeck. 

    En annan fråga som diskuteras fram och tillbaka i svensklägret är hur hästarna ska broddas. Ryttarna har sina egna önskemål och Staffan Lidbeck vill gärna ha ett extra broddhål på bakskorna.
    – Det är ryttarna som har sista ordet. Det är de som ska rida och de måste vara bekväma med det, säger Peter Glimberg. 

    Terrängens underlag i Haras le Pin kommer att vara djupt och sugande. Det är ingen avancerad gissning att mängder med skor kommer att tappas. På EM förra året gick allt enligt plan och Peter Glimberg hade inte en enda tappsko att slå på efter terrängen. 
    – Förhoppningen är ju att jag inte ska ha något att göra utöver det planerade. Men det lär väl bli en del tappskor så som underlaget ser ut. 
    Hur är fälttävlanshästarna att arbeta med?
    – Det är verkligen jättebra. Det märks att de får utlopp för sin energi, de är så lugna och avslappnade att arbeta med. Jag har varit tävlingshovslagare i Falsterbo och de hästar jag har jobbat med där har det varit lite annorlunda med. 

    Peter Glimberg är godkänd hovslagare och har ett tätt samarbete med Löberöds hästklinik som drivs av Staffan Lidbeck och hans fru Lisa Lidbeck. Satsningen med en egen hovslagare är möjlig tack vare det stöd som svensk fälttävlan får av Sveriges Olympiska Kommitté, SOK. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden