Sport
19 augusti 2014 08:22
Ridsportplus

Därför avstår Albert VM

För dålig planering, sena beslut och tvära kast från förbundsledningen. Det är Dag Alberts förklaring till varför han tackar nej till sin plats i den svenska VM-truppen. Hans beslut innebär också att han förlorar sin landslagsplats omedelbart.

Därför avstår Albert VM
Dag Albert tackade ja till att rida VM för fyra veckor sedan. I går meddelade han förbundskapten Staffan Lidbeck att han inte åker till Frankrike. (Arkivfoto)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Jag kan helt enkelt inte lösa det logistiskt att vara borta hemifrån i tolv dagar som det blir med precampen och allt. Hade jag fått lite längre tid på mig att ordna allt hade det säkert gått att lösa, säger Englandsbaserade Dag Albert. 

    Förbundskapten Staffan Lidbeck var klar med vilka han ville ha med sig till VM tidigt i år. Det handlade om det svenska silverlaget från EM 2013 så när som på att Ludwig Svennerstål hade Alexander i stället för Shamwari. När Sara Algotsson Ostholt blev gravid öppnades en dörr på glänt för andra VM-aspiranter. När sedan Frida Anderséns Herta och Niklas Lindbäcks Mister Pooh blev skadade stod dörren vidöppen för bland annat Dag Albert. 

    Albert och Tubber Rebel gjorde en bra hoppning och terräng i Luhmühlens fyrstjärniga klass i juni, slutade på 17:e plats och fick då beskedet att de kunde hamna bland de sex får åka till VM. Men alla som ville till VM skulle komma till tävlingarna på Ribersborg och den precamp som hölls i samband med tävlingen. 
    – Efter Luhmühlen sa att jag inte ville åka till Malmö och då fick jag veta att det inte kunde bli något VM. Precampen och tävlingarna i Malmö hade inneburit ännu mer tid hemifrån, säger Dag Albert. 

    Staffan Lidbeck ändrade senare på sina krav med Malmö. Han ville inte utsätta Englandsbaserade Ludwig Svennerståls Alexander för en så lång resa då valacken drabbades av transportsjuka i samband med resan till Aachen i mitten av juli. 
    – Då jag ringde jag upp Dag och sa att han fortfarande kunde räkna med att vara aktuell till VM, säger Staffan Lidbeck. 

    Dag Albert tackade ja till att rida VM direkt efter Aachen-tävlingarna. Men när Staffan Lidbeck var i England hos ryttaren förra veckan stod det klart att Albert var tveksam till VM-start.
    – Då bad jag honom tänka över saken och i går fick jag ett mejl om att han avstod, säger Staffan Lidbeck.

    Dag Albert satsar nu på att rida den fyrstjärniga stortävlingen i Burghley första helgen i september i stället.
    – Det har varit för många turer hit och dit och planeringen från förbundsledningen har varit för dålig. Jag har alltid ställt upp för landslaget men jag tycker att jag kunde ha fått vara med i planeringen mer från början. Hade jag haft mer tid på mig hade kanske gått att ordna. Bara en sådan sak som att vi fick reda på att barnen kan bli ackrediterade häromdagen gör att det är svårt att planera, säger Dag Albert.
    – Dag har haft en månad på sig sedan han tackade ja. Är man elitsatsande ryttare och inte kan vara borta henifrån en längre tid är det något fel på upplägget. För mig är det inget hållbart argument. Han har haft samma förutsättningar som alla andra, säger Staffan Lidbeck. 

    Dag Albert ingår i landslagets utmanartrupp. Den platsen förlorar han med omedelbar verkan i samband med sitt beslut. Förlusten av platsen blir bland annat att han inte får delta på landslagsträningar eller får bidrag till träning för egen tränare. 
    – Vi kan komma att vidta andra åtgärder mot honom också men det har vi inte hunnit diskutera än. Det här är inte okej, säger Svenska Ridsportförundets sportchef Wiveka Lundh. 

    Den svenska truppen samlas i Frankrike för precamp på onsdag. VM-tävlingarna går den 28 till 31 augusti. 

    Läs mer

    Läs Staffan Lidbecks tankar om de VM-aktuella svenska ekipagen tidigare i somras. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden