Sport
21 augusti 2014 07:00

Giganternas kamp kom av sig

Om fem dagar börjar VM i dressyr. Med gårdagens besked att Totilas är struken blir lagtävlingen förmodligen en mer öppen historia medan den individuella tävlingen har förlorat lite av den spänning som förutspåddes.

Giganternas kamp kom av sig
Charlotte Dujardin och Valegro har ingen VM-titel än. Räkna med att det brittiska ekipaget kommer att satsa fullt ut i Normandie. Kit Houghton

Holland bröt Tysklands långa dominans i sporten under VM i Kentucky, men efter den senaste tidens tävlingar – bland annat i tyska Aachen – ser Tyskland näst intill oslagbart ut. Gårdagens besked om att Totilas är skadad har dock förmodligen ruskat om tyskarna en del. 

I ett pressmeddelande från Internationella Ridsportförbundet, FEI, berättas historien om Totilas, den svarta hingsten som slog knock-out på dressyrvärlden i Kentucky. Då var det med Hollands Edward Gal. Nu var det meningen att hingsten skulle ut på ny medaljjakt tillsammans med sin tyske ryttare Matthias Alexander Rath. 

I Totilas frånvaro på grund av skador och sjukdom de senaste två åren har Storbritanniens Charlotte Dujardin och Valegro klivit fram i strålkastarljuset. Ekipaget har OS-guld, EM-guld, seger i världscupfinalen och världsrekord på meritlistan. Många såg fram mot VM som den stora striden mellan de två hästarna som båda har revolutionerat dressyrsporten. Men av den kampen blir nu inget. 

Men allt kommer inte att handla om Valegro i Normandie. Det startar totalt 103 ekipage från 31 länder i dressyren, 25 av länderna har lag i nationstävlingen där Tyskland, Holland och Storbritannien är medaljfavoriter.  Hollands trupp innehåller bland annat en av de övriga individuella medaljfavoriterna Adelinde Cornelissen med Jerich Parzival. Tysklands Isabel Werth kommer säkert också att vilja utöka sin redan digra medaljsamling. Hon beskriver sin Bella Rose som ”den bästa häst hon någonsin har ridit”. Tysklands övriga två VM-ekipage, Kristina Sprehe/Desperados FRH och Helen Langehanenberg/Damon Hill NRW är också starka. Men förlusten av Totilas har försvagat laget och gör lagtävlingen till en mer öppen historia. 

Fakta VM i dressyr

  • Varje land får skicka max fyra ekipage. 
  • Det är rekord i antalet VM-starter med 103 ekipage. Det tidigare rekordet är 89 ekipage från 33 länder i Aachen 2006. 
  • I domarlägret finns det en skandinavisk representant genom reserven Susanne Baarup, Danmark. Övriga domare är Isabelle Judet, Frankrike, Elizabeth McMullen, Kanada, Susan Hoevenaars, Australien, Stephen Clarke, Storbritannien, Liselotte Fore, USA, Dietrich Plewa, Tyskland, och, Francis Verbeek, Holland.  
  • Supervisor är Dieter Schuele, Tyskland, Ghislain Fouarge, Holland och David Hunt, Storbritannien. 
  • Det delas ut VM-medaljer i Grand Prix, Grand Prix Special och Grand Prix kür. 

VM i dressyr börjar med Grand Prix den 25 och 26 augusti. Klassen är också nationstävling. Den 27 augusti är det Grand Prix Special och den 30 augusti Grand Prix kür. 

Läs mer om de båda dressyrgiganterna Valegro och Totilas.

Alla ekipage

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden