Sport
29 augusti 2014 21:00
Ridsportplus

Hon är kaptenens allfixare

Hon började att grooma åt Linda Algotsson för många år sedan. På VM i Kentucky var hon svenska truppens chefsgroom. Nu är småländskan Marina Nilsson förbundskapten Staffan Lidbecks allfixare.

Hon är kaptenens allfixare
Om något behöver fixas i den svenska fälttävlanstruppen är det troligt att Marina Nilsson gör det - oavsett om det gäller att köra till en flygplats eller kyla en häst efter terrängen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Jag gör det som behövs göras. Nu blev det kanske inte så mycket eftersom vi bara har tre hästar i tävlingen. Från början skulle det ha varit sex stycken och då hade det blivit lite mer, säger Marina Nilsson, 48, på sitt vanliga lugna sätt när hon skyndar från dressyrbanan till stallarna på tävlingsplatsen i Haras le Pin.

    Hon kan fälttävlan utan och innan. Hon har själv tävlat internationellt och varit hästskötare åt Linda Algotsson på bland annat OS 2008, VM 2010 och OS 2012. Det var i Hongkong 2008 som hon lärde känna Staffan Lidbeck som var landslagsveterinär för svenska fälttävlansgänget där. 2010 var hon med Linda Algotsson på VM i Kentucky och då utsåg dåvarande förbundskapten Gunilla Fredriksson henne dessutom till chefsgroom – en uppgift som ibland annat innebär att organisera hur teamets groomar arbetar. 
    – Men de som groomar här är så duktiga och sköter det där perfekt, säger Marina Nilsson som bor utanför Blomstermåla i Småland.

    Marina Nilsson känner stora delar av den svenska truppen och vet hur Staffan Lidbeck vill ha det. Hon var en del av det svenska teamet under hans ledning även på EM i Malmö förra året och har varit med på precampen före VM.
    – Marina är en väldig tillgång. Hon är kompetent och kan arbeta självständigt, ser precis vad som behöver göras, säger Staffan Lidbeck.

    I Normandie kallas Marina Nilsson inte för chefsgroom.
    – Nej, jag är mer som en assistent åt Staffan. Det är mycket som behöver fixas. Jag har varit på apoteket, hämtat folk på flyg och sådant. Och på söndag lär det bli mycket logistik när alla hästar ska köras härifrån till Caen. Bara att få ut lastbilarna från parkeringen, säger hon med en liten suck. 

    Marina Nilsson fick utmärkelsen Årets hästskötare på Ryttargalan 2012. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden