Sport
29 augusti 2014 15:14

Öppna dörrar till VM-stallarna

VM-stallarna i Haras le Pin där fälttävlan håller till har brister i säkerheten. Precis som i Caen kan obehöriga gå rakt in. Enligt Catrin Norinder, fälttävlansansvarig på Internationella Ridsportförbundet, FEI, har kontrollerna vid entrén stramats åt under fredagens eftermiddag.

Öppna dörrar till VM-stallarna
Till vänster i bild finns entrén till stallområdet, rakt fram den välbevakade lastbilsparkeringen.

I söndags var det bara för Ridsports reporter att gå rakt in i stallet vid VM:s huvudarena i Caen. Samma sak hände på fredagen i Haras le Pin där fälttävlan har sitt mästerskap. Det var ingen som gjorde någon kontroll vid entrén och inte heller någon som stoppade Ridsport inne på området. 

När Ridsport ville gå in på den stora parkeringsplatsen för hästlastbilarna blev det dock kalla handen. Där fanns tre vakter som kontrollerade alla som gick in. 

Det normala vid internationella tävlingar i allmänhet och vid internationella mästerskap i synnerhet är att inga obehöriga släpps in i stallarna. Media tillåts ibland att komma in, men då handlar det ofta om organiserade stallvandringar eller med en medföljande funktionär. Det anses vara en säkerhetsrisk att inte att ha kontroll på vilka som rör sig i stallarna, bland annat för risken att hästar kan dopas. 
– Det är inte tillåtet för oberhöriga att gå in i stallarna här, säger Catrin Norinder som dock inte har någon förklaring till hur det kunde ske tidigare i dag.
– Vi har studerat vakterna för att se hur de arbetar och de är på alerten, säger hon.

Vakterna har nu informerats om att obehöriga har tagit sig in i stallarna.
– Det kommer att bli ännu hårdare nu, säger Catrin Norinder. 

Se bilder från VM-stallarna här. 

Läs Annelie Franks tankar kring säkerheten i VM-stallarna i VM-bloggen. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden