Sport
27 augusti 2014 17:45

Valegro Specialen-vinnare

Grand Prix special är klar på VM i Caen, Normandie. Valegro tog ett VM-guld och Damon Hill NRW ännu ett silver. Desperados och Kristina Sprehe får för första gången kliva upp på pallen. Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello blev femma. Patrik Kittel kom inte vidare till küren.

Valegro Specialen-vinnare
Va-Va-Valegro är världsmästare med Charlotte Dujardin. Kim C Lundin kim@witnet.se

De 30 ekipagen som gått vidare till Specialen är de allra bästa och det märks rakt igenom.

Andra hälften av klassen

Valegro och Charlotte Dujardin inledde så bra att nackhåren reste sig. Det var magiskt ända till första piaffen där Valegro bestämde sig för ett toalettbesök var påkallat. Charlotte ordnade till det med en andra piaff för nära 10 rakt över. Sedan var det en liten malör i en bytesserie där läktaren samfällt suckade ”oohh”. Ordningen återställdes med fler gåshudsmoment, bara en sådan sak som att Valegro har brittiska flaggan i mönster på sin vackra rumpa. Resultat 86,064

Skulle Helen Langehanenberg kunna toppa det med Damon Hill NRW? Den enda hästen som stod och sov under medaljceremonin igår. Helen rider med slak stångtygel som för att uppmuntra bjudningen men fick ändå övertyga hingsten om att gå in på arenan med en rejäl kick. På banan levererar de även om hingsten abrupt går över till skritt från passage. Han vill verkligen inte piaffera men får 7,6 poäng. Galoppen går lättare men Helen jobbar frenetiskt och poängen flödar in. sista piaffen blir den enda riktigt bra. Upp till sista halten så går det nästan hela vägen innan hingsten tvärstannar. det här syns det förmodligen mycket lite av via tv-rutan hemma. domarna älskar ekipaget, det gör vi allesammans men detta är en mycket trött hingst.

Victoria Max-Theurer med Augustin OLD tar en tillbaka till en mer jordnära nivå. Stor krallig hingst med så mycket kraft att man hör dunket av hovarna. ”Vicky” har mycket ”handarbete” för sig och jobbar på för att hålla den ganska tunga hästen på rätt köl, framåt uppåt. Det är bättre än under EM men belönas fortfarande väldigt högt. Ettorna är så kortsprungna att de lätt skulle få in 20 byten men belönas ändå med 7,8. Hingstens speciella bakbensaktion i passage inbjuder tilll höga poäng men idag gjorde de få piaff-steg i varje moment.

Adelinde Cornelissen kommer in med en Jerich Parzival som ser lika fräsch ut som en 7-åring.
– Han känns hur fräsch som helst, jg väntar bara på att domarna ska upptäcka hur bra han går och inte räkna ut oss men jag rider bara ännu bättre och visar ännu mer, sa Adelinde efter lagklassen. In på arenan kommer de piafferande, och Parzival ser urstark ut. I travökningen blev halsen kort, lite för het men skrittar sedan helt avspänt på sitt karakteristiska sätt. Men i den samlade skritten faller poängen och här dras det hårt. Det blir nog inte någon medalj för Adelinde i år.

 

Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello satte en helt klockren ritt på allra bästa sätt, allting satt som det skulle. Separat artikel kommer senare.

Carl Hester och Nip Tuck gjorde en strålande instas idag. Starkare och mer framåt, mindre omgivnngskänslig.
-Jag är helt extatiskt över den här hästen, i vanliga fall så känslig men som klarar det här så otroligt bra, jag har inte haft en så rolig häst någonsin, sa en genomsvett Hester.

Unga Laura Graves fortsätter att leverera med Verdades och domarna gillar absolut det de ser, hon har snabbt blivit en publikfavorit på plats med sin positiva valack. Ledningen på över 77 procent var ganska flödigt med poäng dock men så är det och det kommer att bli mer poängregn i klassen.

Patrik Kittel och Scandic var så gott på väg, det blev två dyra missar som kostde för mycket.
-Jag är nöjd med Scandic, han har faktiskt aldrig varit bättre men jag gjorde två misstag, det går inte för att ta sig till kürfinal, konstterade han.

*******************

Minna Telde och Santana kämpade men fick inte till felfri ritt idag heller, dock var det mesta så mycket bättre idag. Piafferna satt där de skulle men poöngen följde helt enkelt inte med.

Michael Eilberg med Half Moon Delphi fick till en mycket bättre ritt i dagens Special. Han hade redan igår förklaring till vad som hände på banan under lagklassen.
– Vi blev ganska överaskade av regnet och hon tyckte det var lite konstigt inne på banan. När jag fick felet i travslutan så blev jag helt enkelt lite distraherad och gjorde inte en perfekt rak halt inför ryggningen. Vi stod lite snett och när jag då ryggade så gick hon i staketet och då slog hon så det var inte emot min skänkel alls. Däremot så var fokuset inte tillräckligt bra igår, mycket bättre idag.

Michael Eilberg är i Caen med sin flickvän sedan två år och dagens ritt var en härlig revansch från Herning.
– Alt känns mycket bättre i år, vi är på god väg men har en bit kvar, jag älskar verkligen min häst, sa Eilberg som idag fick en bit över 75 procent.

Edward Gal och Glock’s Voice har en enda akilleshäl i sitt program förnärvarande och det är piaffen, något som annars brukar vara Edwards signum. Hans hästar är kända för distinkt taktfast piaff och han är en mästre på att träna dem, med Voice har han en bit kvar. Det smög in sig en hel del fel ytterliggare och Edward lär inte gå vidare till küren.

Nathalie zu Sayn Wittgenstein hade ett mycket enklare jobb med Digby idag. Valacken såg lika ”crispy” ut som han själv hävdade på Facebook före tävlingen. Idag arbetade inte Nathalie lika mycket och Digby piafferade fantastiskt fint. De fick 75,392 procent ooch har en bra chans att gå vidare till küren.

Tysklands fjärderyttare Fabienne Lüttkemaier med D’agostino gjorde ett bra jobb på banan. Hennes valack ser fräsch ut och med Isabell och Bella Rose ute har hon med dagens resultat på 74,186 procent också en chans till final. Eftersom varje nation bara får ha tre ryttare i küren var hennes chanser inte så stora tidigare.

Frankrikes största hopp är Arnaud Serre med PRE-hingsten Robinson de Lafont de Massa. En kubik till häst som är omåttligt populär och har en mycket expressiv piaff. den går också stundtals ur formen eller dyker lite men siffrorna var mycket förlåtande idag.

Diederik van Silfhout med Arlando NH NOP fick till en riktig toppenritt, deras bästa resultat hittills i karriären. Den unga ryttaren knöt näven i luften och kramade sin hingst intensivt efter ritten. Han kom med till VM om reservens reserv och får då till sitt personbästa, en ny holländsk stjärna är född. Resultat 75,924 procent

Domarnas placering i dagens klass:
H :Dietrich PLEWA
C : Susan HOEVENAARS
M : Isabelle JUDET
E : Stephen CLARKE
B : Liselotte FORE
K : Francis VERBEEK
F : Elizabeth MC MULLEN

Online-resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden