Sport
28 augusti 2014 17:15

Yamamah distans-segrare

166 ryttare stod på startlinjen i Sartilly och kom iväg innan gryningen på distansrittens VM. Maria Hagman-Eriksson/Bwuagadugo fick bryta på väg ut i loop 4. Yvonne Ekelund/Barion Grey Star bröt under loop 4. Yamamah har gått i mål på tiden 8:08 och klarat besiktningen.

Yamamah distans-segrare
Ledande Yamamah till vänster med nummer 3 var först i mål, nu återstår vet-check. Kim C Lundin kim@witnet.se

Ridsport är på plats för att ge rapporter från det stora distansloppet som är den disciplin med allra flest deltagare på hela VM i Normandie.

Följ alla ryttare på banan med deras GPS-tracker. Yvonne Ekelund har nummer 157, scrolla neråt i vänster listen. Klicka på loop-numret uppe till höger för att se var ryttarna är.

Idag startade 166 ryttare innan solen gått upp, några har fallit ifrån. Under natten har det kommit ytterliggare mängder med regn och tävlingsområdet runt Sartilly är redan en lervälling. Hur det ser ut på banan vet vi inte riktigt än.

Första vet-gate är beräknad att ta emot de snabbaste ekipagen runt 8:30, alltså 1,5 timmer efter starten. De som rider på runt 15 km/tim kommer runt en timme senare. Efter godkänd kontroll väntar vila i 40 minuter. Då har ekipagen tillryggalagt 38,1 km i den första loopen.

De svenska ryttarna Yvonne Ekelund/Barion Grey Star och Maria Hagman-Eriksson/Bwuagadugo har kommit iväg bra. första vet-check gick bra och de hade planerad vila och matpaus i groom-tältet. Det är halt ute på fälten men grusvägarna är fina.

Fler ekipage eliminerades redan i första vet-gaten på grund av hälta och metaboliska orsker, några diskvalificerades.

Nu lämnar vi Sartilly för att följa ekipagen på delar av banan. Ingen online-rapportering är igång ännu.

Uppdatering 13.05.  Yvonne Ekelund/Barion Grey Star och Maria Hagman-Eriksson/Bwuagadugo klarade båda den andra veterinärkontrollen och är nu ute på tredje loopen längs med Atlantkusten. Förenade Arabemiratens Shejk Hamdan bin Mohd Al Maktoum tog greppet om tävlingen från början och leder fortfarande. 

Uppdatering 16.00. Maria Hagman Eriksson och Bwuagadugo blev utslutna på grund av hälta i vetgate efter slinga 3. 

Uppdatering 17:05. De ledande ryttarna går ut på sista varvet och sista svenska deltagare Yvonne Ekelund är på fjärde loopen. Ledare nu som under de första varven är Hans eminens Sheikh Hamdan bin Mohd Al Maktoum som rider Yamamah. Hästen vann silver på VM 2012 i Storbritannien med Sheikh Rashid Dalmook Al Maktoum.

Uppdtering 18:00. Över 40 hästar hittills i det 166 man starka startfältet har slagits ut med statusen ME (metaboliska orsaker som uttorkning och liknande). Hittills har ett stort antal också uteslutits på grund av hälta, LA (=Lameness) i protokollet. Banan har sugit musten ur många hästar på grund av blötan, det har varit tungt och helt annorlunda än när testtävlingen hölls här sommaren 2013. Yamamah nummer 3 är på väg in i målområdet på tiden 8:08 för 16 mil.

Uppdatering 18:45 Yvonne Ekelund valde själv att bryta under loop 4 då underlaget var alltför tungridet och besvärligt. Yamamah har klarat veterinärbesiktningen och är guldmedaljör i VM för sin ryttare Hans eminens Sheikh Hamdan bin Mohd Al Maktoum. Den obligatoriska vetchecken fredag morgon är dels för Best Condition och dels för kontroll att hästarna är i skick att lämna tävlingen. Detta görs alltid vid  tävlingar på 160 km.

En häst har avlivats under tävlingen. 

Online-resultat 

Följ alla ryttare på banan med deras GPS-tracker. Yvonne Ekelund har nummer 157, scrolla neråt i vänster listen. Klicka på loop-numret uppe till höger för att se var ryttarna är.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden