Sport
30 augusti 2014 16:36

Bäste svensk i Dag

Terrängprovet i Haras le Pin är avklarat. Dag Albert är bästa svensk med en preliminär 37:e plats. Britten William Fox-Pitt leder individuellt och Tyskland toppar lagtävlingen.

Bäste svensk i Dag
Dag Albert är bästa svensk på VM i fälttävlan med en 37:e plats efter terrängen.

VM i fälttävlan blir inte någon dressyrtävling. Lördagens terrängprov kommer med stor säkerhet att orsaka förändringar i resultatlistan. Här kan du följa dagens viktigaste händelser. Terrängen direktsänds också av SVT och FEI-tv. 

Uppdatering 10:12 Första ryttaren Bruce Davidson Jr på Ballynoe Castle RM tog totalt slut 2(/3-delar in i banan och fick bryta på hinder 32 efter stopp. Hästen såg mycket trött ut och underlaget suger enormt.
Andra ekipaget Joris van Springel på Lully des Aulnes hade ett fall i vattnet på hinder 31, rumplade över och landade på sidan men kunde gå för egen maskin därifrån.

Uppdatering 10:21 Första ekipage i mål är hemmaekipaget Pascal Leroy på Minos de Petra med problem på hinder 30 och en del tidsfel.

Uppdatering 11:09 Brittiska stjärnan Zara Phillips på High Kingdom gick i mål med tidsfel men i fin form. Mark Todd fick promenera tillbaka efter ett fall med Leonidas II, både häst och ryttare mår bra. Se hans fall via Svtplay nedan. 

Jerzy Krukowski separerades med sin häst Apokalipsa M som tog en stor del av banan i själv och inte ville låta sig fångas. Regerande världsmästaren Michael Jung gick i mål på lite tidsfel på Fischerrocana FST som kämpade sig över sista hindret, ligger i ledning för närvarande.

Se Jungs terräng via Svtplay nedan.

Uppdatering 12:14 Malin Petersen i mål med Sofarsogood med en utbrytning på sista vattenhindret, upphoppet med en studs mot ett smalhinder.
– Faaan! Får man säga det? säger Malin Petersen.
Fram tills dess hade Sofarsogood inte satt en hov fel och gått alla de korta vägarna. Flera ekipage hade fått problem på sista vattenhindret, men det svenska teamet hade bestämt att Malin Petersen skulle ta den korta vägen om Sofarsogood kändes fin.
– Hon var så fin och kändes superfräsch. Jag kom in bra men av någon anledning vek hon åt sidan efter att hon hade hoppat upp, säger Malin Petersen.
– Nu i efterhand inser jag att skulle ha tagit den långa vägen. Djävla skit…
Ekipaget fick i mål med 20 straff på hinder och 18,4 straff för tiden.
– Jag låg lite, lite över minuterna vid vattnet, säger Malin Petersen.
Sofarsogood var fräsch i mål och nu vill Malin Petersen avsluta VM med en felfri hoppning i morgon.

Underlaget är okej vid hindren med upp mot två decimeter djupt på sina ställen ute på distanserna. 
– Jag trodde inte att de skulle sjunka så mycket, säger Malin Petersen innan hon går för att ge sina lagkamrater information om banan. 

Se intervju med Malin Petersen via Svtplay nedan. 

Uppdaterad 12.42. Klassen har fått en ny ledare genom britten William Fox-Pitt som gick i mål på en tid som var några sekunder långsammare än Jungs. 

Uppdaterad 14:26 Anna Hilton och Matrix W hade stopp på hinder 22 och 27. Vid det sista vattenkomplexet 30/31 blev det ett fall, både Anna och Matrix kunde stå upp och gå därifrån. Anna Hilton bestämde sig för att ta den långa vägen. Matrix var inte riktigt med på noterna och fick inte upp höger framben över stocken utan vurpade över hindret. Anna Hilton trillade med huvudet före. 
– Jag mår bra, men det är lite stelt i ryggen. Man är ju inte purung längre, säger hon. 
Anna Hilton ska undersökas av läkare på tävlingsplatsen under eftermiddagen. Detta är rutin vid fall. 

Läs mer om Anna Hiltons fall här. 

Uppdaterad 15.48. Dag Albert och Tubber Rebel gick i mål utan fel på hinder men med en lång tid efter att bland annat ha tagit den länga vägen på det sista vattenhindret. Tubber Rebel såg trött ut men hade krafter kvar och hoppade väl ända in i det sista. Han kämpade sig runt med 38 tidsfel. 
– Det var otroligt tungt underlag därute. Hade det varit en vanlig tävling hade jag nog inte startat om det hade varit ett sådant underlag, säger Dag Albert.
Tubber Rebel tillhör inte kategorin långgalopperade hästar och plockade in ett extra galoppsprång både här och där på de långa distanserna.
– Det var bara att sitta där och hålla linjen. Jag kunde reglera honom framåt och bakåt hela vägen runt, säger Dag Albert. 
Normalt sett brukar Tubber Rebel inte dra på sig så mycket tidsfel, men Dag Albert tyckte inte att det fanns någon anledning att jaga sekunder.
– Jag tittade inte på klockan en enda gång. 

Se Dag Alberts terrängrunda via Svtplay nedan.

Dag Albert är bästa svensk i mästerskapet inför söndagens hoppning med en 37:e plats. Malin Petersen är på plats 40. William Fox-Pitt ligger kvar i ledningen. Tysklands Sandra Auffarth ligger 1,7 straff efter. Ludwig Svennerståls EM-medaljör Shamwari är nia med sin nye ryttare Boyd Martin, USA. 

27 ekipage av de 90 startande ekipagen är ute ur tävlingen efter terrängen.

Det svenska laget är ute ur tävlingen eftersom bara två av tre kommit i mål. Tyskland har kopplat guldgreppet knappt nio straff före Storbritannien. Trea är Australien. Nio av de 16 startande lagen har tre eller fyra ekipage kvar i tävlingen. 

Se intervju med Sveriges förbundskapten via Svtplay nedan.

 

Resultaten är preliimära. 

Klassen fick ett trist eftermäle då Wild Lone avled efter målgång.

Annelie Frank/Kim Lundin

Startlista

Liveresultat

Läs om terrängbanan här.

Läs mer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden