Sport
22 augusti 2014 12:44

Fjärdeplats ger ingen Rio-biljett

I Ridsport nr 16 skriver vi om dressyrlagets chanser att säkra en biljett till OS i Rio 2016 genom att ta en fjärde plats i lagtävlingen på VM i Caen. Det är både sant och osant, dock inte så troligt. Sverige kan fortfarande säkra en plats men inte på det sättet. Låt oss förklara.

Fjärdeplats ger ingen Rio-biljett

Reglerna för direktkvalificering till OS är omfattande, har reviderats flera gånger och ger utrymme för flera olika scenarier. Allt syftar till att ge fler nationer chansen att få med ett OS-lag, inte bara de traditionellt starka europeiska dressyrnationerna. Reglerna har debatteras och speciellt i nordamerikanska medier har diskussionerna gått höga.

Så här är det:
Fyra lag går vidare från VM i Normandie till OS i Rio 2016

  • De tre bäst placerade lagen
  • Det bäst placerade laget från FEI:s olympiska region F eller G

Om ett lag från någon av de olympiska regionerna F eller G är bland de tre bästa så hade fjärdeplatsen varit direktkvalificerande till OS för Sverige och de andra länderna som slåss om de placeringarna.

Vilka är då de olympiska regionerna F och G för några?
F – Afrika och Mellanöstern;
G – Sydost Asien och den nya gruppen Oceania (Nya Zeeland, Australien)

I klartext innebär det här att vi får hoppas på bästa möjliga lag resultat för det svenska dressyrlaget. För att realistiskt kunna bärga en OS-plats krävs dock pallplats. De senaste dagarnas tråkiga besked med försvagning av både det tyska, som dock är urstarkt fortfarande, och det holländska laget gör att ingenting längre är lika givet.

Nästa möjlighet för Sverige att säkra en OS-plats kommer vid EM-2015 i Aachen om lite mindre än ett år. Men låt VM avlöpa väl först.

FEI:s OS-regler för samtliga discipliner

Regler för dressyrkvalificering till OS

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden