Sport
1 september 2014 16:42
Ridsportplus

Cafinos bästa vän

Dagens ryttare på VM i Normandie är ambitiös, seriös och mycket fokuserad. Den han inte vill vara utan vid sin sida på VM är mamma Aisling. "Det skulle kännas helt fel utan henne vid min sida här", säger Alexander Zetterman årets nygamla stjärnskott inom hoppsporten.

Cafinos bästa vän
Alexander Zetterman är dagens ryttare på VM i Caen. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Alexander Zetterman har en intensiv vinter och vår bakom sig med sportframgångar, mediabevakning genom SVT:s program Ryttareliten, Falsterbo-seger och landslagsryttare på VM.

    Vad tycker du har varit vårens och vinterns höjdpunkt för dig?
    – Det har känts bra för mig. För ungefär ett år sedan satt jag och åt middag med en god vän och vi började prata om VM. Jag sa redan då att det skulle vara roligt att rida här. Min vän sa sin ärliga mening, att han inte trodde jag hade en chans att slå mig in laget. Sen den dagen har jag skrivit i en liten dagbok, korta noteringar om vad som händer och hur det går. I den har jag räknat ner hur många dagar det är kvar. Min vän bara skrattar åt det idag. Det blev en liten trigger för mig, jag tror inte det var hans mening men det fungerade.

    Hur mycket betyder Cafino i det hela?
    – Ja, han betyder allt, han är i raketutveckling, att en häst kan utvecklas så fort är egentligen inte möjligt, det är nästan omänskligt.

    Du har haft mycket strålkkastarljuset på dig under hela året, både genom Ryttareliten och i kraft av stora framgångar. Hur påverkar det dig?
    – Det är klart att det hjälper till. När du inte är i rampljuset blir allt svårare, från att få in sponsorer till att få resultat att gå vidare på. När du inte har resultaten så kan du bara prata för dig inte visa i handling, klart det blir svårare. Jag får en kick nu av att när jag säger något så lyssnar folk på mig. Det är en väldigt skön grej och den kan bara vara till min fördel.

    Vem måste du ha med på tävling, vem betyder mest när det bränner till?
    – Jag tror att det är mamma (reds anm Aisling) som måste vara med, hon har varit med från början och det skulle kännas väldigt konstigt om hon inte var med här.

    Vad gör din mamma Aisling för dig vid sidolinjen? Coachar, peppar eller vad?
    – Egentligen är det bara att hon är här. Hon har funnits med under hela min karriär och jag är där jag är tack vare henne. Det en ekvation som måste gå ihop, det är en förutsättning för mig. Det är klart att jag klarr mig utan henne men på en så här viktig tävling vill jag ha bästa möjliga förutsättningar och då är hon med såklart.

    Vad gör du på en ledig dag, har du några?
    – Vi har lite lediga dagar då och då, det händer. Jag läser jättegärna och sysslar med andra fysiska aktiviteter, sånt jag inte hinner till vardags. För att koppla av så är det läsning som gäller. Gärna en middag med goda vänner.

    Vad gör du två timmar före din start imorgon tisdag?
    – Då sitter jag på läktaren och tittar på några ritter, ser hur banan verkar, tänker på min egen ritt, fokuserar, kollar utrustningen, checkar att allt är på plats och som det ska vara. Kontrollerar allt enligt våra vanliga rutiner.

    Hur högt vågar du spänna bågen? Vad pratar vi om när du och jag står här på söndag?
    – Det håller jag för mig själv än så länge.

    Cafino, hur ska det vara för att han ska trivas?
    – Han är så bra för han säger ifrån, väldigt tydligt. Vill han ha uppmärksamhet så kallar han på oss och gör klart för oss att han vill ha kontakt. Ibland står han och sover i boxen, då vill han verkligen vara ifred. Går du in i boxen utan att knacka på så går han till attack. Ibland så kommer han fram och vill att vi ska pata och kela. En stor personlighet.

    Vad betyder Cafino för dig?
    – Han är det bästa jag har, den bästa häst jag haft, kanske den bästa jag någonsin kommer att ha, han är allt.

    Fakta Alexander Zetterman
    Gren: Hoppning.
    Land: Sverige.
    Ålder: 24 år.
    Häst på VM: Cafino (SWB valack f -03 e Cardento-Roderik, uppf Birgitta & Anders Nilsson, äg. springfield Farm)
    Värt att veta: Förutom att vara TV-kändis har Alexander gjort bejublade framträdanden i Falsterbo där han mycket likt imiterat flera ridsportprofiler, en multitalang på många områden.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden