Sport
7 september 2014 08:00
Ridsportplus

Från slummen till hästryggen

När dagens VM-profil var 13 år levde han sedan flera år hemlös och övergiven av sina föräldrar i en av Kapstadens kåkstäder. Nu har Bongami Mvumvu precis avslutat sitt andra VM som voltigör.

Från slummen till hästryggen
Bongami Mvumvu är en av voltigörerna i Sydafrikas VM-lag.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Som 14-åring vann Bongami Mvumvu show- och dressyrklasser på regionala tävlingar hemma i Sydafrika mot vuxna ryttare och FEI World Dressage Challenge Final för barn vid Horses and Dreams-meetinget i tyska Hagen.

    I Caen gör Bongami Mvumvu sitt andra VM i voltige och deltog i lördags kväll i lagfinalen. Han är en av Internationella Ridsportförbundets solidaritetsambassadörer tillsammans med svenske kusken Tomas Eriksson, Storbritanniens Charlotte Dujardin i dressyr och Jessica Springsteen i hoppning.
    – Vi har bland annat ett program för barn från fattiga områden med voltige för att genom hästarna ge dem chans till fritidssysselsättning.

    Det blev ingen fortsatt dressyrkarriär för sydafrikanen.
    – Jag tyckte att dressyr var lite för dyrt för att jag skulle kunna fortsätta, säger Bongami Mvumvu om tiden efter segern i Hagen.
    – Men jag kunde samtidigt inte hålla mig borta från hästarna och gillade adrenalin eftersom jag spelat rugby också, så då verkade voltige bli ett bra val, förklarar Bongami, som började med voltige som 16-åring.

    Vid sidan om hästarna hade han innan dess spelat rugby och tävlat friidrott för sin skola, dit han fick ett stipendium som sporttalang. Han gjorde sitt första VM i Kentucky 2010 när han var 22 år.

    Mellan tiden som hemlös och segern i Hagen har han lärt känna en lantbrukarfamilj, där mamman höll på med hästar. Det var när han begett sig till familjens grisgård nära kåkstaden för att leta efter något att äta. Vid ett tillfälle började han leka med grisbondens son, och blev lite senare inbjuden att följa med hem för att hjälpa till att leta påskägg. När lekkamratens mamma förstod att Bongami Mvumvu var hemlös erbjöd hon honom att stanna på gården och såg till att han kunde börja skolan igen, och även lära sig rida. Han fick snart chans att tävla i både showingklasser och dressyr, vann snabbt på regional nivå och togs sedan ut till Hagen.

    Fakta/Bongami Mvumvu
    Född: 1989.
    Hemort: Johannesburg, Sydafrika.
    Gren: Voltige.
    Teamets häst: Elegante, kommer från en voltigeförening i Tyskland. Eftersom det finns afrikansk hästpest i Sydafrika kan laget inte ta med någon häst hemifrån, men de var och tränade i Tysklad några veckor före VM. 
    Värt att veta: Jobbar för en klubb i Johannesburg som tränare, rider jag en del åt andra och jobbar även som privat fystränare.

    Läs mer om voltige på VM här och här. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden