Sport
2 september 2014 23:55

Hoppningens VM-regler

Sverige är på silverplats efter första dagen i hoppningens VM. Här sammanfattas reglerna för fortsättningen av mästerskapet.

Hoppningens VM-regler
Rolf-Göran Bengtsson är i medaljform. Här reds reglerna fram till en eventuell VM-medalj ut. Roland Thunholm

Regelverket för VM i hoppning är inte helt enkelt. Tisdagens inledande tidshoppning där nedslag omvandlas till tid har minst betydelse i tävlingen. Resultatet från tidshoppningen omvandlas till fel och dessa fel följer sedan ekipaget. Bästa ryttare får noll fel. Ryttarna brukar ligga ganska tätt, efter tisdagen ligger de första 41 ekipagen inom ett nedslag.

Andra delen är det som normalt kallas för nationshoppningen. Nationshoppningen går i två omgångar på två olika 1,60-banor, ibland på samma dag och ibland över två dagar. De tio bästa lagen och de lag som eventuellt har samma antal fel som det tionde laget går vidare till andra rundan. Felen från alla de tre första omgångarna räknas in i lagresultatet. De tre bästa ekipagen i varje lag räknas. Det blir omhoppning om medaljerna i fall detta krävs. Vid omhoppning startar ett ekipage från varje lag.

De 30 bästa ekipagen efter nationshoppningen går vidare till semifinalerna över 1,60-hinder. Även denna hoppning har två rundor som kan fördelas ut på två dagar.

Till finalen på söndag går de fyra bästa ekipagen efter semifinalen. I finalen rider alla fyra ryttare samtliga finalhästar. De ska hoppa en bana med hinder mellan 1,45 och 1,55 efter bara tre minuters framridning. I finalen börjar ekipagen om på noll. 

Resultat, lagtävlingen

Här kan du läsa hela reglementet för VM i hoppning. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden