Sverige
30 november 2017 05:24

Försäkringsstatistiken visar: hälta hästens nya folksjukdom

Mer än hälften av alla skadeärenden som försäkringsbolaget Agria hanterar på sin hästenhet är direkt kopplade till hältor. Hälta är också den i särklass vanligaste orsaken till att hästens livförsäkring faller ut. Det visar siffror som försäkringsbolaget nu går till botten med för att om möjligt motverka den negativa trenden.

Försäkringsstatistiken visar: hälta hästens nya folksjukdom
Hälta är numera den absolut största diagnosgruppen på hästar där Agrias försäkringstagare ansöker om ersättning. Foto: Istock

Hällor från leder, senor och ligament i hästens ben är sådana som i många fall hade kunnat undvikas.
– Hälta har blivit hästarnas folksjukdom, säger Agrias vd Agnes Fabricius som i dagarna inlett arbetet med att genom informationsspridning minska antalet halta hästar i Sverige.

– Hälta är den absolut största diagnosgruppen på hästar där våra försäkringstagare ansöker om ersättning, förklarar Agnes Fabricius.

Blev förvånad
Hon blev själv förvånad över siffrorna när hon insåg att över 50 procent av alla skador som anmäls till bolaget hör till det hon själv kallar för ”hältgruppen”.

Hästar i alla åldrar drabbas och lider, i vissa fall i onödan om man betänker att många typer av hältor faktiskt hade kunnat undvikas helt.

Förebygga hälta hos häst

Tre viktiga faktorer

  • Ge hästen tid. Att stärka leder, senor och ligament tar tid, mycket längre tid än det tar för en häst att bygga muskler.
    – Muskler ser vi först, så drar vi kanske på träningen utifrån det, men det som är inuti behöver längre tid på sig för att byggas upp och stärkas.
  • Den andra utmaningen är att vi måste variera träningen med hästen.
    – Träningen bör vara omväxlande; varierabåde upplägg och intensitet. Perioder för återhämtning är också viktigt. Variera också underlaget, undvik att träna hästen på samma underlag varje dag.
  • Tredje området handlar om att rida i balans. Här uppmanar Agria alla ryttare att ta hjälp av en tränare.
    – Viktigt är också att ryttaren själv tar ansvar för att träna upp sin egen styrka, kondition och balans, inte alltid till häst.

Källa: Agnes Fabricius, Agria

Många av skadorna som ligger bakom de hältor som Agria hanterar åt sina försäkringstagare hade, menar Agnes Fabricius, nämligen kunnat förebyggas med rätt kunskap och hästhållning.

Det påståendet har hon inte ryckt ur luften. Det är, säger hon själv, baserat på vetenskapliga studier och beprövad erfarenhet från bland andra veterinärer, hovslagare, ryttare, tränare och uppfödare.

*** Local Caption *** Agnes Fabricius Foto: Andreas Lindemark
”Hälta är den absolut största diagnosgruppen på hästar där våra försäkringstagare ansöker om ersättning”, förklarar Agnes Fabricius, VD på Agria. Foto: Andreas Lindemark

– Det finns en mängd olika sätt att förebygga hälta. Vi har nu valt att fokusera på tre områden som vi sammantaget bedömer har stor betydelse för att hindra uppkomsten av hälta hos ridhästar, säger Agnes Fabricius och fortsätter;
– Tid, variation och ridning i balans är tre grundfaktorer som vi vet kan förebygga hältor.

Hälta är, förutom den vanligaste ersättningsorsaken för vård och behandling, också det absolut vanligaste skälet till att en försäkringstagare ansöker om att få liversättningen utbetald för sin häst. Då har hältan blivit så pass omfattande, plågsam för hästen eller svår att få bukt med via vård och behandling, att behandlande veterinär bedömer att hästen bör avlivas.

Agrias hält-statistik

Grundar sig på utvalda diagnoser

Siffrorna som anges i texten grundar sig på hältor som kommer från besvär från leder, senor och ligament – från karpalleden och nedåt på framben, och från knäleden och nedåt på bakbenen.

Utöver det faktum att hältor står för en stor andel av alla försäkringsärenden ser man på Agria att antalet hältor också ökar stadigt.
– Det stagnerar inte utan vi ser en liten men stadig ökning år från år, säger Agnes Fabricius. 

Om ni lyckas med er satsning och får ned antalet hältor på bred front, kan man då räkna med att även premierna för försäkring av häst går ned?
– Det här är ju idag en tung diagnosgrupp som kostar mycket, så helt klart är att det idag påverkar premierna och gör försäkringarna mer kostsamma, för alla hästägare. Alla försäkringstagare är med och betalar för hältorna, säger Agnes Fabricius.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden