Avelsnyheter
25 april 2022 19:50
Ridsportplus

1972: Populäraste hingsten omsprungen av Jovial

Ridsport 50 årDen hingst som fick flest ston 1972 var Vagabond 433 – men han visade sig senare vara ett nedköp. I stället framstår en annan hingst som det årets verkliga vinnare, den då 20-årige Jovial.

1972: Populäraste hingsten omsprungen av Jovial
Jovial 369 
(f 52 e Bohème xx-Trotz xx) var en av 60-70-talets viktigaste avelshingstar. Här visas han på Flyinge av Göran Lindstrand. Foto: Joja Lewenhaupt

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    År 1972 var det 123 ston som betäcktes av Vagabond 433 (e Drabant-Harras).
    − Han var populär för att han var vacker men förärvde sig måttligt och blev till slut tagen ur avel på grund av nedärvning av patellaupphakning, säger Jan Philipsson, professor i husdjursvetenskap som varit aktiv i aveln sedan 1970-talet, bland annat som ordförande för ASVH, dagens SWB.

    För 50 år sedan fanns inte heller dagens bruksprov, utan hingstarna bedömdes i stort sett bara utifrån exteriören. Men historien har visat att det fanns några riktigt fina hingstar som var verksamma 1972, och som förärvde sig väl.
    − Jovial var för sin tid den främste förärvaren av sporthästar i alla tre disciplinerna, säger Jan Philipsson, som pekar ut Jovial som den bästa hingsten 1972.

    Vagabond
    Vagabond var den hingst som betäckte flest ston 1972. Foto: Joja Lewenhaupt

    Sökte efter Bohème-son

    Jan-philipsson-med-egna-uppfodningen-yster-e-hip-hop
    Jan Philipsson med enga uppfödningen Yster e Hip Hop.

    Jovial var efter fullblodshingsten Bohème, som dominerade som fadershingst i tävlingsstatistiken från 1940- och 1950-talen. I SWB Avelspodden har Jan Philipsson berättat att det saknades hingstämnen bland Bohèmes avkommor, och hur man letade med ljus och lykta för att till slut finna Jovial hos Fritz Klingspor på Stora Sundby i Södermanland, undan stoet Mascotte som var efter fullblodshingsten Trotz.

    Jovial hade över 1 000 ston under de 23 säsonger han var verksam, och bland avkommorna finns Ceylon, med ett avelsindex på 101 i dressyr.
    − Jovial själv hade ett dressyrindex på 77 och ett hoppindex på 82, så det står sig inte särskilt bra i dag, säger Jan Philipsson.

    Några led senare hittar vi hingsten Hip Hop, Maria Gretzers tidigare svårklasshäst, som är e Feliciano-Electro, och har Jovial i fjärde led som mormors morfar.

    I verket ”Den svenska varmblodshästens historia under 200 år” har författaren Kurt Graaf räknat fram att Jovial till 96,5 procent var fullblod, och att stammen går tillbaka på stamfadern Printonian xx.

    Han tjänstgjorde i Esperöd, Stehag, på Gotland, i Möllerup, Skivarp och i Jönköpingstrakten, och de sista fem åren på Flyinge. Jovial dog 1977 och premierades postumt med Elit.

    Två bronsmedaljer vid samma OS

    Jovials två mest kända avkommor blev dessutom bronsmedaljörer vid OS 1972, i München. Vi talar om Ajax med Ulla Håkanson i dressyr och Sarajevo med Jan Jönsson i fälttävlan.

    Ulla Håkanson köpte Ajax som hopphäst. Ekipaget blev nordiska mästare och tävlade internationellt, tills en incident ledde till att Ajax förlorade mycket av hoppglädjen.

    Då skolade Ulla om honom till dressyrhäst, eftersom hon så gärna ville ha kvar honom.
    − Han var alltid pigg och glad, bra på seriebyten, piaff och passage men hade dålig skritt, berättade Ulla för Ridsport i fjol.

    Jan Jönsson mötte Sarajevo när hästen kom som 4-årig remont till K4 i Umeå där Jan var furir. Det blev början på en karriär som tog dem till OS-medalj i fälttävlan.
    − Sarajevo ställde alltid upp och hade en enorm framåtanda, men balanserad, han var en gentleman som kunde allt och ville allt. Hans framgångar betydde också ett uppsving för intresset för fälttävlan i Sverige, har Jan Jönsson tidigare berättat för Ridsport.

    Fakta

    Mest använda hingstarna 1972

    Kommentarer av Jan Philipsson

    Vagabond 433 

    (f -63 e Drabant-Harras), 123 ston.

    ”Populär för att han var vacker men förärvde sig måttligt och blev till slut tagen ur avel på grund av nedärvning av patellaupphakning”.

    Unesco 428 

    (f -62 e Pompe-Varolio), 115 ston.

    ”Vacker men nedärvde sig svagt i både dressyr och hoppning”.

    Cyrano 457 

    (f -62 e Sudan xx–Wohlan), 104 ston.

    ”En importerad hannoveranare med fullblodsfar. Han lämnade hingsten Cyrill men har egentligen inte lämnat några djupare spår i vare sig aveln eller sporten”.

    Ceylon 454 

    (f -66 e Jovial–Jago), 92 ston.

    “Den bästa hingsten i sin årgång vad gäller produktion av sporthästar för både dressyr och hoppning”.

    Jovial 369 

    (f -52 e Bohème xx–Trotz xx), 92 ston.

    ”Var för sin tid den främste förärvaren av sporthästar i alla tre disciplinerna”.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden