GårdenOm gnagare tar sig in i stallmiljön utgör de en risk för elfel och material-skador och kan sprida smittor. Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, ger råd om bekämpning.
5 goda råd om råttor och möss i stallet
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
1. Upptäck aktiviteten i stallet
Den som är uppmärksam kan se tassavtryck, spillning eller nygnagda hål i väggen, som tyder på gnagare i stallet. Men ofta har de byggt upp ett helt samhälle utan att vi märkt det.
Råttor är mycket flexibla och kan ta sig igenom ett hål på två centimeter i diameter, hoppa upp emot en meter utan ansats och klättra på lodräta ytor. De trivs där det finns gott om föda och platser att gömma sig på. De kan gräva ut långa gångar med korridorer där de lagrar mat och bor. Genom moderna övervakningssystem går det att kartlägga eventuell gnagaraktivitet.
2. Gör miljön mindre attraktiv
Se över miljön och ändra den så att råttor och möss inte trivs. Börja utomhus och klipp ner vegetation runt utfodringsautomater och ta bort buskage framför stallväggen. Gå ett extra varv med gräsklipparen runt byggnaden, det höga gräset kan annars bli ett tillhåll för skadedjur.
Städa skräpiga utrymmen inne i stallet, allt som staplas i hörnor är intressant för gnagare att gömma sig i eller bygga bo i.
Undvik foderspill och förvara kraftfodret i fodertunnor i stället för i pappers- eller plastsäckar.
3. Mekaniska fällor, inte gift
Att lägga ut råttgift är gammalmodigt och har ersatts av mekaniska fällor. 2019 ändrades reglerna för råttgift, så att de endast får säljas till den som har utbildning och tillstånd för preparatet. Det kan nämligen spridas till ugglor, katter och andra djur om de äter av en förgiftad råtta eller mus.
I stället används mekaniska fällor alltmer. Dessa kan drivas med gas eller verka som en omvänd hjärtstartare.
Möss är nyfikna och relativt enkla att locka att gå i fällor, medan råttor kan vara svårare. De äter helst på ett fåtal bestämda platser.
4. Riktad användning av bekämpningsmedel
Om bekämpningsmedel behövs, är det viktigt att följa en plan. Börja med en artbestämning, så att du vet vilka arter som härjar i stallet. Detta görs enklast med digitala sensorer. Eventuella gifter kan sedan doseras efter rätt art; råttor äter betydligt mer än möss.
Beta inte planlöst med gift, utan kontrollera åtgång varje vecka och effekten. Dokumentera vad som görs och sätt upp varningsanslag om att gift används. Det kan ta upp till sex veckor att bli av med råttor.
5. Följ en plan
När råttor väl etablerat sig i stallet kan de snabbt bli ett problem, eftersom de förökar sig fort. Råttornas ungar är könsmogna redan vid två till fyra månaders ålder.
Anlita skadedjursbekämpare för att få råd om hur ditt stall bäst skyddas mot gnagare. Lösningarna baseras på förutsättningarna i varje enskilt stall. Systemet IPM, integrated pest management, är uppbyggt för att bli av med råttor och möss i stallmiljö, och omfattar förebyggande åtgärder, bevakning, behovsanpassad sanering och uppföljning.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på