Körning
15 februari 19:43
Ridsportplus

78-åringen som kör mot VM: ”Jag är en fighter”

Byte av grenHan hade en karriär som fälttävlansryttare och har varit lantlig Europamästare i lag i grenen. Allt ändrades när en lagkamrat bröt ryggen. Nu kör 78-årige Åke Larsson enbet i landslaget och har hela internationella vårsäsongen planerad med sin tuffing till häst. ”Jag är en hästkunnig fighter med bra känsla i händerna,” säger skåningen.

78-åringen som kör mot VM: ”Jag är en fighter”
Åke Larsson och Eduward i sitt starka moment – precisionkörningen – vid en internationell tävling förra året. Foto: Steen Kristiansen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var för ett drygt år sedan som Åke Larsson köpte Eduward, en rutinerad körhäst som har gått i både fyrspann och par. 2020 blev han fransk mästare i enbet med Claire Lefort som ägare och kusk.
    – Jag har nu kört Eduward i drygt ett år så nu börjar vi förstå varandra. Han är en tuffing som det gäller att prata snällt med, säger 78-årige Åke Nilsson.

    I fälttävlan känner man hästen under sig, medan man i sportkörning måste få och förmedla känslan enbart genom tömmarna.

    Åke Larsson.

    Hästintresset har funnits med genom livet och från början var det fälttävlan som gällde för skåningen. Han tävlade i grenen i ungefär tio år fram till 1977, flera år i det lantliga landslaget. Vid lantliga EM 1977 i Schweiz tog Sverige brons och han blev individuell femma.

    Den sportsliga framgången överskuggades dock av en allvarlig olycka i det svenska laget när en av de svenska ryttarna red omkull och bröt ryggen.
    – Han fick åka ambulansflyg hem och när jag besökte honom på sjukhuset tog vi varandra i hand och lovade att aldrig mer rida terräng och det har ingen av oss gjort sedan dess, berättar Åke Larsson men är snabb med ett tillägg:
    – Då var hindren stora och tuffa jämfört mot dagens banor som är mera tekniskt svåra. Jag hoppas att ingen som läser detta ska avstå från att tävla fälttävlan på grund av mig.

    Åke Larsson-krabat (2)
    Åke Larsson och Krabat vid lantliga EM 1977 där ekipaget blev individuell femma och ingick i det svenska bronslaget. Foto: Krister Lindh

    Glädjande nog blev lagkamraten fullt återställd och kunde tävla hoppning på hög nivå efter några år.

    Familjebildningen kan ha påverkat

    En annan sak som kan påverkat beslutet att sluta med fälttävlan kan, enligt Åke Larsson, ha varit att han bildade familj.
    – När jag hade fått barn och märkte jag att jag inte vågade stå på i terrängen som tidigare. Ansvarstagande eller feg? Jag vet inte…

    Körning kom in hans liv tillsammans med nordsvenske brukshästen Sune som Åke Larsson började tävla med 2019. Hösten 2022 tog han en plats i landslaget tillsammans med Wittstein II (SA val f -02 e Wild Dance-Regazzoni, uppf Volker Schuenemann). Valacken köptes 2015 för att Axel Olin skulle ha honom i sitt 4-spann under EM i Göteborg 2017, vilket han också gjorde. Därefter tog Åke Larsson över sin häst själv och började tävla med sikte på VM, men det blev lite för tajt schema. För körhästar finns det dessutom åldersgräns på 20 år för att få gå svår klass och därför slutade Wittstein att tävla och Eduward kom in i bilden.

    Körde för fort

    När det gäller Åke Larssons egna aktningsvärda ålder möter han inga reaktioner kring den ute på tävlingar och vänner är enbart positiva och uppmuntrande.
    – En av landslagstränarna har sagt att jag är hans äldsta elev och jag är också den enda som han har sagt till att inte köra så fort på maratonträningen. Jag hoppas att det var på grund av att jag körde för fort och inte på grund av min ålder.

    Skillnaden mellan fälttävlan och körning är inte så stort som kanske kan tyckas vid första tanken: båda grenarna innehåller tre moment med dressyr som inledning, samt ett tufft ”terrängprov” som i körning heter maraton. Medan det klassiska fälttävlansformatet avslutas med hoppning avslutas körning med precisionskörning mellan koner. I båda grenarna räknas det straffpoäng och den med lägst straffpoäng vinner.

    Olika vägar

    – Den största skillnaden tycker jag är att man i sportkörningens maratonmoment själv ska välja väg i alla hinder vilket innebär att olika vägar väljs beroende på hästens styrkor respektive svagheter. Det innebär också att hindren måste gås många gånger så de beslutade vägarna sitter i skallen och inte glöms. I fälttävlan känner man hästen under sig, ska ha rätt balans och hästen mellan skänkel och tygel medan man i sportkörning måste få och förmedla känslan enbart genom tömmarna.

    Just det där med händernas känsla är något som han lyfter som sin starka sida:
    – Jag är en hästkunnig fighter med bra känsla i händerna. Min ryttarbakgrund och min hyfsade ekonom i denna dyra sport är också fördelar. Jag har kört mycket fordon med släp vilket gör mig bra på placering och vägar. Precisionen är mitt starkaste delmoment.
    – Samtidigt är jag otålig, oerfaren och inget träningsfreak. Och så blir jag nervös inför dressyren.

    Hoppas på VM

    Förhoppningarna inför året är stora och vårsäsongen är planerad med tävlingar Exloo och Kronenberg i Nederländerna samt danska Morkov. Först främst vill Åke Larsson att han och Eduward och resten av teamet ska hålla sig friska.
    – Jag hoppas att vi kan genomföra fem internationella tävlingar, kvala till VM och sedan bli uttagna till VM i Frankrike i september.

    Fakta

    Åke Larsson

    Ålder: 78 år.
    Bostadsort: Utanför skånska Höör på en släktgård.
    Gör: Är pensionär men driver fortfarande släktgården som fjärde generation, skogsbruk och hästverksamhet. Stofamilj 54 (Nyrupsfamiljen) kommer från gården.
    Familj: Fyra döttrar och sju barnbarn.
    Gren: Sportkörning, enbet häst.
    Aktuell: Kör i landslaget 2024.
    Bästa häst: Eduward (KWPN val f -09 e Unieko- Koblenz, uppf M J. Van Manen).
    Meriter: Ingick i Sveriges lantliga fälttävlanslag i flera år och har tagit EM-guld i lag 1975 och EM-brons i lag 1977 då han också blev individuell femma. Allt med Krabat (e Urbino-Ullman). Internationella segrar i tvåstjärnig klass i enbet. SM-guld och SM-silver i precisionskörning.
    Värt att veta: Dottern Ida Nyhrup var hoppryttare från början men har också börjat med körning och har tagit över pappas nordsvensk Sune. Ekipaget har kvalat till internationella tävlingar och därmed kan far och dotter åka på tävlingar tillsammans i år.

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden