Sverige
19 december 2013 12:53

80 procent har hästar som hobbyverksamhet

"För att verksamheten ska anses som näringsverksamhet krävs att den bedrivs yrkesmässigt och självständigt, varaktigt och med ett vinstsyfte och det är en svår bedömning att göra." Detta skriver Skatteverket, som svar på ett debattinlägg från Hästföretagarna som kritiserar Skatteverkets hantering av hästföretagare.

Aja Blomberg-Andersson, ordförande i Hästföretagarna, kritiserar i Ridsport nr 23 Skatteverkets hantering av hästföretagare. Här hittar du debattinlägget.
 
Skatteverket försöker att underlätta för blivande hästföretagare genom att på Skatteverket.se informera om gränsdragingen mellan näringsverksamhet och hobby.  Det är ofta svåra frågeställningar i denna gränsdragningsproblematik. Om det upplevs som om frågorna hanteras olika i olika fall i Skatteverket beror det på att varje fall är unikt.
 
För att verksamheten ska anses som näringsverksamhet i skattehänseende krävs att den bedrivs yrkesmässigt och självständigt, varaktigt och med ett vinstsyfte, precis som Aja Blomberg-Andersson skriver, och det är en svår bedömning att göra. Ett antal fall har överprövats i förvaltningsdomstol och det är viktigt för rättsäkerheten att denna möjlighet till överprövning finns.
 
Enligt Jordbruksverkets statistik från 2010 har över 80 procent av hästhållarna sina hästar som hobbyverksamhet. Jag förstår att det kan upplevas som frustrerande när verksamheten man brinner för inte uppfyller ovan nämnda krav, det vill säga anses utgöra hobby, men besluten grundas inte på godtycklighet utan på den lag/de lagar som vi har att följa, som beslutats av regering och riksdag.
 
Peter Lindholm
Rättslig expert, Skatteverket

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden