Hästägartips
4 juni 2024 20:00

9 sätt att boosta betet

Hur får man betet att räcka längre och till fler hästar? Här är nio sätt som ger större utväxling av dina betesmarker.

9 sätt att boosta betet
Foto: Istock

1 Dela upp betet

Ju mer du kan dela in och styra ditt bete, -desto mer får du ut av det. Särskilt om du har beten som är känsliga är det mindre lämpligt att ha permanent bete på dem. Då ska marken delas in så att betestrycket blir lagom. Hur du gör det beror på förutsättningarna och vad du har för typ av hästar, om de är lättfödda eller ej. Har du lättfödda hästar är det ännu viktigare att dela in betet så att du har koll på hur mycket de får i sig.

2 Strip-beta

Du kan strip-beta och släppa hästarna på en mindre sträcka varje dag. Sedan flyttas stängslet så att det blir nytt bete och marken bakom  får vila. Men du behöver också säkerställa att alla hästar får ytor att röra sig på fritt i alla gångarter.

3 Läs av betet

Hönils_02
Använd dina sinne för att ha koll på betet. Foto: Lina Nydahl

Lär dig att läsa av och se vilken typ av bete du har. Om det är torrt, blött, känsligt, rikligt. Vad avkastar marken och hur mycket protein och energi är det i betet? 

Det är också bra att veta vad du har för jord. Genom att göra en markkartering får du reda på halten av näringsämnen – till exempel fosfor och kväve – i jorden. Skicka in ett jordprov till markkartering.se (Hushållningssällskapets laboratorium) eller något av de kommersiella laboratorier som finns.

4 Växelbeta

Om det finns möjlighet att växelbeta och varva med andra djurslag i markerna – får fungerar särskilt bra – kan det vara ett sätt att både minska parasittryck och bli av med oönskade växter. I vissa lokala Facebookgrupper kan du hitta andra djurägare att byta betesmark med.

5 Gödsla – men inte alltid

Istock-980075934
Gödsla betet i god tid, innan det ska användas. Foto: Istock

Markkartering är särskilt viktigt om du vill gödsla marken. Kväve är alltid bra för att få fart på tillväxten, men vallgrödor behöver också kalium. Om hagarna inte har mockats finns det dock ofta nog med fosfor från stallgödseln. 

Gödsling bör göras i god tid innan betet ska användas, eftersom det tar några veckor innan gödslet har mineraliserats. Det är bra att sprida gödsel precis när gräset börjar spira, men efter att marken torkat upp tillräckligt – för att maskiner ska kunna komma ut. 

6 Så in om det behövs

Sådd bör inte göras för tidigt innan jorden ”reder sig” – alltså torkat upp och börjat bli varm. Du kan även så senare, men inte senare än juli-augusti, annars överlever inte fröna. Genom att så livskraftiga vallgrödor kan du tränga undan ogräs som smörblomma, baldersbrå, skräppor och stånds. 

7 Putsa betet

Istock-1312839676
Låt fåren växelbeta med hästarna. Foto: Istock

När betet är ojämnt med övervuxna rator där hästarna lämnat spillning eller har stora partier med oönskade växter som smörblomma – då är det viktigt att putsa. Om du inte har egen betesputs och traktor kan du hyra eller anlita någon i närheten. Mindre delar och ojämn mark kan putsas med röjsåg eller gräsklippare.

Försök hinna putsa innan oönskade växter går i blom. Samla annars om möjligt in blommande ogräs. 

8 Växtrotation

Har hästarna gått länge på samma mark kan det vara hårt trampat och nerbetat och gräsets rötter är skadade. Då kommer det inte att växa. Om du har möjlighet att plöja och luckra upp och så in någon annan gröda är det ett sätt att ge betet ny kraft. Du kan ha växtrotation och kanske dela mark med någon bonde som får använda marken till andra grödor medan du själv får låna betesmark.

9 Planera

Planera för hela året och se till att inte överbeta någon gång under säsongen. Se till att betet har viloperioder, framförallt när tillväxten slutar, vilket sker mellan september och november – beroende på var i Sverige man bor. 

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 9/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 103 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym