Sportnytt
5 maj 2016 12:35

Dubbeldam: Grundträning är allt

Den regerande världs- och Europamästaren Jeroen Dubbeldam håller clinic på Flyinge i strålande vårväder, i Stora Hallen kommer visdomsorden i stim. Ridsport är på plats och ger dig ett urval i två omgångar. Här är förmiddagens lärdomar.

Dubbeldam: Grundträning är allt
Jeroen Dubbeldam är engagerad och har hököga för detaljerna. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Jeroen Dubbeldam är förvisso guldmedaljör, men jobbar fortfarande alla sina hästar med grunderna. Det är helt nödvändigt att grunderna som är det mest basala sitter bra, gasa, bromsa, svänga – kontroll helt enkelt.

– För att komma hela vägen till framgång och ära behöver du slipa på grunderna så alla moment håller en verkligt hög nivå, så du kan rida din häst med små medel och för det krävs det massor av träning, sa Dubbeldam.

Isabella Giegold och Baghera(f -06 e Cardento – Quito de Baussy, Uppf P. Bastiaansen Äg Flyinge AB ) fick instruktion om att trava friskare framåt, sfå Baghera vara på hjälpen och inte gömma sig genom en för låg och djup form.
– Det ser bra ut på bild men det är inte effektivt, hästen ska värma upp sig, jobba framåt och inte falla framstupa, menar Dubbeldam.
– Många förväxlar en fin huvudposition med samling men den är meningslös om du inte startat motorn bak för då har du ingen kraft, bakbenen ska fortsätta vara in under hästen när du kortar halsen, sa Dubbeldam.

Isabella fick jobba med att korta traven och samla Baghera men bara en kort stund.
– Håller du på för länge blir hästen stel igen, korta intervaller, några få varv och sedan växlar du övning. Håll motorn igång, se till att bakbenen arbetar under hästen. Jag samlar inte i hörnen, där får du redan hjälp av böjning och där vill jag ha längd på hästen i hörnen, sen samlar jag på långsidan, de flesta gör tvärtom men jag är inte här för att göra det lätt för er – utan bra!

• Ta med hem
Samla på långsidorna, får hästen att sträcka ut och jobba framåt i hörnen. Det hjälper dig i hoppningen


Jeroen beskriver hur hästen behöver acceptera din drivning – alltid – aldrig vara rädd för skänkeln men svara framåt.
– I en omhoppning måste du kunna lägga på skänkeln och driva mot en stor oxer utan att din häst blir skrämd, acceptans för skänkeln är grundläggande, menar Dubbeldam.

Isabella fick rida Baghera friskt framåt i galopp inför hörnet för att sedan samla på långsidan.
– Hur många växlar har du i din häst, hur mycket kan du driva, det måste du som ryttare veta – innan det r dags för onhoppning, det tar du reda på hemma i din egen träning av grunderna, sa Dubbeldam med eftertryck.

Jeroen lägger ut två bommar på marken, ca 18-20 m emellan, och Isabella och Baghera galopperar över dem. Problemet för dem är att valacken byter galopp över bommarna, svarar inte på drivningen och tappar bakbenen.
– Öva på att göra färre galoppsprång mellan, korta och länga sprången, grunder helt enkelt, säger Dubbeldam.
Isabella får till det nästan men Jeroen väljer att sitta upp för att känna om det han vill hon ska göra är möjligt.
Redan efter några minuter i sadeln konstaterar han vad som är valacken bekymmer.
– Så fort jag inte är på honom så tappar han bakbenen, han är som så många andra hästar lite lat och väljer den enkla vägen. Jag jobbar med att korta hans galopp och samla honom och sedan rida framåt över bommarna.

• Ta med hem
Jobba med hästen över markbommar, finslipa på grunderna den vägen. Det är mindre slitsamt än hinder, korta och läng, lek med antalet galoppsprång.
– Du behöver bara jobba med ansats, arbetet mellan hindren och landningen, bekymra dig inte om språngkurvan.


Jeroen avslutar med att trimma Baghera över låga hinder och fortsätta med att bestämma antalet galoppsprång över böjda linjer.
– Så här gör jag hemma med mina hästar, låga hinder, gymnastik och massor av lek med sprången, det bygger sundhet i hästen, stärker dem mentalt, menar han.

Isabella avslutade med Baghera i fin stil och fick beröm

Nya adepter, fyra på banan i nästa grupp

Isabella Giegold visade familjens uppfödning Quickborn Q(SWB f -10 e Quintender – Stakkato, Uppf Birgitta och Curth Magnusson, äg Niclas Magnusson) i gruppen tillsammans med klasskamraten Linnéa Ohm på skolhästen Airmail(SWB f -09 e Jaguar Mail – For Pleasure, Uppf/äg Flyinge AB). De mer rutinerade gruppmedlemmarna var Maria Gretzer på
Sunny Boy( f -10 e Sandro Boy-Libero H, äg Marcus Ehning) och Helena Torstensson på Chacco Balou(Old f -11 e Chacco Blue – Balou Du Rouet, Uppf/äg Gestüt Lewitz).

De fyra fick fortsätta på samma övning med de två markbommarna samt med samling längs långsidan och gas i hörnorna, något som var mer eller mindre lätt för dem.
– Jag kommer att trötta ut era öron med ordet ”basics” – grunder – men allt handlar om att du är på rätt väg med ditt grundarbete om du vill sikta mot stjärnorna, förklarar Dubbeldam.

Gruppens stjärna var Sunny Boy som klarade att leva upp till Dubbeldams krav redan på första försöken.
– Då låter vi honom vila, du kan inte trötta ut dem med för enkla utmaningar, det blir mer senare för honom.


Linnéa Ohm kämpade med att samla och korta upp Airmail som ville byta galopp mellan bommarna. Hon fick göra övningen flera gånger och till slut gick det allt enklare.
– Det är det här det handlar om, du måste traggla tills det fungerar, när det fungerar blir allt annat lättare och faller på plats, säger Dubbeldam.

• Ta med hem
Titta inte på bommen, den håller hästen utkik efter. Fokusera på att ha hästens nacke och hals som ska vara mitt emellan dina händer och dina två skänklar – det innebär att du emellanåt måste justera dina händer.

Gruppen fick börja hoppa och kommentaren om Chacco Balou var blixtsnabb:
– Han är som en orm före hindret och ännu mer slingrig efter hindret, vi har att jobba med här.
Egentligen hade alla utom Sunny Boy samma bekymmer i varierande grad.

Slingrig väg ger problem

Fokuset för ryttarna är att landa i rätt galopp, hitta rytmen och guida sina hästar till mjuka språng. Väldigt grundläggande men helt avgörande.
– Ni som ryttare måste hjälpa era hästar genom att fokusera på landningen, se nästa hinder och hitta rytmen igen, gör om och gör rätt, sa Dubbeldam efter att majoriteten velat dra åt ett annat håll och landat i fel galopp.


Spikrak häst över hinder gör uppgiften enkel.


De fyra ekipagen löste uppgiften med Jeroens guidning utmärkt.

• Ta med hem
Träna grunderna på låga hinder och tekniska linjer, öva lydnaden, få kontroll och finslipa detaljerna. Det är inte höjden som är problemet för det mesta utan att få hästen lydig, mjuk och smidig, lyhörd för dina hjälper, aktiv utan att vara stressad.

Clinicen fortsätter i eftermiddag med tre grupper.

Text och foto i urval: Kim C Lundin

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden