Dressyr
2 oktober 2016 16:03

”Balansen är viktigast”

Carl Hester höll clinic på Strömsholm på lördagen och uppslutningen var enorm. Alla ville se hemligheterna bakom framgångarna för honom och hans elev Charlotte Dujardin. Här finns ett längre referat från clinicen.

”Balansen är viktigast”
Gabriella Tichelaar var en av de lyckliga som fick rida för mästaren Carl Hester under clinicen. Roland thunholm

Han säger själv att han är nervös, men på ytan märks det inte alls. Det ska vara total fokus på hästarna, men han ger ändå några hintar om varför just OS-drottningen Charlotte Dujardin har blivit en så bra ryttare.
– Om jag ska åka bort klockan sju på morgonen då vill Charlotte rida lektion klockan sex, säger Carl.
– När hon var ny hos mig så brukade hon sitta upp på hästarna efter att jag hade ridit för att känna på känslan, trots att jag sa nej. Det är fantastiskt att som tränare ha en elev som pushar en på det sättet.

Nyreröd och Nyblom först
Den första duon ryttare som kommer in är Emilie Nyreröd på 4-åriga Elholms Bonito och Camilla Nyblom med Strömsholmsägda 5-åringen Conny M. Två hästar som är olika till sätt och exteriör och Carl närmar sig problemen därefter.

Emilie Nyreröd ­red Elholms Bonito (val f 2012 e Bögegårdens Boney M-Don Schufro, uppf John & Arne Elholm). En bra skritt är viktigt för dressyrhästen, det kan bli avgörande för om det i slutändan går att få de där extra fina poängen menar Carl.
– Det går inte att driva fram en bra skritt, den kommer av att man ger eftergift framtill, säger Carl.
– Vi kan se på den här fyraåringen att den har en väldigt bra skritt, säger han om Emilies Bonito.

Vidare får Emilie träna övergångar för att få hästen ärligt fram till handen, något Carl Hester konsekvent låter ryttare göra även senare under dagen. När hon skulle börja med övergångar mellan trav och galopp svarade Bonito först genom att trava fortare.
– Då får man säga till lite tydligare, menar Carl.
– Men man måste ge tygeln samtidigt!

Övergångar från skritt till galopp
Sedan var Camilla Nybloms tur att drillas med Conny M (val f 2011 e Connaisseur-Briar uppf Susanne Nyreröd). Det är en lite annan typ av häst, som behöver jobba på att komma i uppförsbacke. Även Camilla fick jobba övergångar men denna gång från skritt till galopp. Vid avbrotten från galopp ville däremot Carl att hon skulle trava några steg innan hon lät Conny gå ner i skritt.
– Just nu får man inte ut så mycket av att gå från galopp till skritt, hästen tappar för mycket energi.

Han ville att Camilla i övergångarna skulle strunta i vart huvudet var någonstans, så länge hästen gick framåt. Här kom det lite protester, istället för att komma fram i galoppen stannade Conny och backade. Carl intruerade Camilla att hon skulle fortsätta vända honom på volt istället för att ge honom tygel i det läget, eftersom eftergift betyder belöning.

– Man måste hålla det svartvitt. Hästen går, den får en klapp, hästen stannar, den blir korrigerad, säger Carl Hester.

Mycket öppna för Nyreröd
Emilie Nyreröd red också Final Countdown (val f 2010 e Fürstenball-Brentano II uppf Heinz William). Nästa häst var Emilies andra för dagen, den femåriga valcken Final Countdown. Hon talar om att han ibland kan bli för het, och Carl gillar hans energi.
– Det här är den typen av häst jag skulle gilla, säger han. Man vill inte ha tokiga hästar men när de har den här typen av energi vet man att de alltid kommer fortsätta jobba på.

Carl noterade att trots att Final Countdown hade mycket bjudning var han inte ärligt framme för skänkeln. Emilie fick rida mycket i öppna och skänkelvikningar, så att hästen skulle vänja sig vid att skänkeln var intill. På så sätt kunde hon även få ut längre steg i stället för att de blev högre och kortare.

Till sist, när hon hade vant Final Countdown vid att skänkeln kunde vara intill fick hon jobba med övergångar från galopp till trav.
– Övergångarna visar om hästen är framme för skänkeln eller inte, säger Carl.
– Det handlar inte bara om att byta gångarter, det gäller även att träna på att länga och korta stegen.

Carl blev väldigt förtjust i Final Countdown och erbjöd sig retfullt att ta med honom hem, kanske till och med samma eftermiddag. 

Gabriella Tichelaar ville öva byten
Gabriella Tichelaar red First Choice DWH (val f 2010 e Johnson-Elvaro, uppf W van de Heuvel). Gabriella Tichelaar vill jobba på singelbytena, och Carl ser direkt vad svårigheterna är för ekipaget.
– Han har en stor galopp. Vi måste träna på övergångar mellan arbetsgalopp till samlad galopp tills han slutar gå långsammare när man samlar, säger Carl.

Att hästen kan samla galoppen är en förutsättning för att den ska kunna göra ett bra byte så därför börjar de i den ändan.

First Choice är lite ”gungig” i galoppen till en början, ett resultat av att Gabriella bär upp mycket av balansen i sin hand. Hon får träna på att göra halvhalter utan hand för att First Chice ska balansera upp sig själv. Efter att ha växlat mellan olika tempo och steglängd i galopp ett antal gånger blir galoppen bättre. Då får hon gå vidare till övergångarna.
– Du måste lätta i handen precis innan övergången så att hästen måste bära upp sig själv, säger Carl.

Alva Lander fick hålla sig till väggen
Alva Lander red Herbie (val f 2002 e Blue Hors Hertung-Michellino, uppf Ea och Arne Bjerg-Nielsen). Hon var representant för de yngre ryttarna under dagen. Tillsammans har ekipaget nått många framgångar på young rider-nivå. Även Hebie har väldigt mycket energi, men har därför även lätt att bli för stark och kort i halsen.

Han vill att Alva ska samla utan hand, men det går inte genom att släppa bettet.
– När hästen är van vid att gå emot handen är det svårt att bara släppa för då kommer hästen bara gå framåt, säger Carl med tanke på att det är en lite äldre häst.

Istället får hon röra lite på bettet, ”massera käken” lite med det. När Herbie börjat vänta lite mer får Alva jobba med sina byten. Carl är noga med att de ska vara absolut raka. I bytena från vänster till höger vill Herbie skjuta ut bakdelen till vänster, och hon får därför träna på att göra dem utefter väggen.
– När väggen är i vägen kan de inte göra bytet snett utan måste göra det framåt, säger Carl.

Många slutor för Caroline Darcourt
Caroline Darcourt red Sankt Erik II (hingst f 2009 e Johnson-Weltmeyer uppf Forty Invest AB). Godkände hingsten Sankt Erik II är sju år gammal och ska delta i Breeders Trophy nästa vecka. Han är första hästen för dagen där man måste vara försiktig så att han inte hamnar för mycket i uppförsbacke.
– Man får komma ihåg att trots att hästen känns otroligt bra så är den bara sju år och har inte byggt upp alla muskler som krävs för att gå i den högsta formen hela tiden, påpekar Carl.

Hon fick jobba i slutor för att Sankt Erik skulle börja länga formen utan att rusa iväg. Därefter blev det piruettjobb. De började med vändningar på 10-metersvolt som sedan krympte succesivt. Här vill han att Caroline ska lätta på den tygel där hästen är lite stelare, och istället försöka få stöd på den sida den gärna böjer sig åt.
– Det är viktigt med övningar som gör att hästen kan bygga upp sin kropp, så att man inte ber den göra något den inte kan göra fysiskt, säger Carl.

Byten på medellinjen för Clara Espinosa 
Clara Espinosa och Gordon (val f 2003 e Guinness-Angard uppf Per-Owe Saleryd) var ett välbekant ekipage för Carl. Clara har varit hos Carl i England och tränat, bland annat med Gordon, sin 13-årige valack som hon har tagit till Grand Prix.
– Det är fantastiskt att ha kommit upp till Grand Prix, men glöm inte bort att du sedan har fem, sex år på dig för att göra det bättre, säger Carl.

Clara fick jobba med byten på meddellinjen. När hon vände upp fick hon först rida lite öppna för att verkligen komma intill med innerskänkeln, och när hon sedan landade i bytet skulle hon direkt landa i öppna i den nya galoppen.
– När man använder båda benen samtidigt och har samtidigt lite för mycket innerskänkel börjar hästen hoppa runt istället för att galoppera avslappnat, säger Carl.

Hon fick även jobba en del på passagen. Till en början var det lite svårt att hitta rytmen tillsammans med Gordon, då bad Carl henne att rida lätt i passagen.

– Folk brukar tro att jag skämtar när jag säger att de ska göra det men det funkar faktiskt, säger Carl.

Mycket riktigt, under några stegs passage i lättridning sitter rytmen perfekt, därefter är det inga problem att göra det även sittande.

Finslipning för Mads Hendeliowitz
OS-ekipaget Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo SEQ (val f 2004 e Sandro Hit-Don Schufro uppf Felix Tiemann, Zuchthof Aschen) var sist ut. Mads är i den fasen när han vill jobba på detaljerna för att få ännu bättre poäng på den högsta nivån. Han har höga förväntningar på dagen, han vill att Carl ska hjälpa honom att göra den perfekta galoppsaxen.

Sagt och gjort, men man måste börja med slutor och byten, vilket var precis vad Mads fick göra.
– Det gäller bara att upprepa det här ända tills det går helt utan motstånd, säger Carl.

Därefter gick de över till att träna saxen längs med långsidan, ett effektivt sätt att se om han flyttar lika mycket sidleds åt båda hållen. Carl noterade att han tog sig ända in till medellinjen när han flyttade åt vänster, men sen kom han inte hela vägen tillbaka till spåret igen när han flyttade åt höger.

När det sedan blev dags för att göra saxen så som den ska se ut, på mitten av banan, blev det svårt att hinna med. Mads fick instruktionen att göra det enkelt och städat hellre än stort och flashigt.

”Vissa är bra på att sitta”
Sedan var det dags för lite jobb med piaff och passage.
– Vissa hästar är bra på att sitta och andra är bättre på att trycka på bakifrån. Vissa kan båda, säger Carl. Den som är bra på att sätta sig på bakbenen kan ha svårt att komma ut det, och vice versa.

Jimmie Choo har en tendens att trycka på lite mycket bakifrån och fick därför öva på passage i skänkelvikning, där stegen skulle vara korta och små. Sedan fick han gå över till att nästan rida in i piaff, men rida fram igen i sista sekund, så att han inte skulle fastna utan bjudning.
– Jobba på tills du känner att du inte behöver tyglarna, säger Carl.

När Mads sätter en snygg sådan övergång får han dagens sista applåd från publiken, det betyder nämligen att den sex timmar långa clinicen snart är över.

– Det viktigaste av allt är hästens balans, påpekar Carl ännu en gång. Man måste rida framåt och satsa men man får inte riskera hästens balans.
Det blev det sista mantrat för dagen.
Clinicen arrangerades av Strömsholm och Equestrian Academy i samarbete. Bakom Equestrian Academy döljer sig Lovisa Degreef Beselin som säger:
– Jag gör det här för ridsport-Sverige och hästarna, så att ryttarna ska lära sig att rida bättre.

Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden