Sverige
1 januari 2017 21:00

Grattis alla hästar på födelsedagen

I dag, 1 januari, är det alla hästars officiella födelsedag. En som fått lite extra gratulationer är fjordhästen Bertil som intar den mogna åldern av 38 år.

Grattis alla hästar på födelsedagen
Idag 1 januari är det alla hästars officiella födelsedag. Fjordhästen Bertil blir till exempel 38 år gammal.

Att alla hästar har samma officiella födelsedag är praktiskt och nästan en förutsättning i tävlingssammanhang. Hästar måste ibland ha en viss ålder för sitt tävlande och då är det lättare om man bestämmer att alla hästar fyller år samtidigt. Även skattetekniskt underlättar det att alla hästar byter ålder samma dag. Hästar kan vara värda olika mycket beroende på hur gamla de är och för uppfödare och ägare blir det då lättare att redovisa taxeringsvärdet ett visst datum.

Så till exempel alla föl som föddes under 2016 firar alltså sin ettårsdag idag även om de i praktiken kanske bara är ett halvår gamla. Det här gäller hästar på norra sidan av jordklotet. På den södra sidan av jordklotet är det 1 augusti som är brytdagen för att byta ålder.

En som firat ett gäng födelsedagar vid det här laget är fjordhästen Bertil. 38 år gammal blir han idag. Matte Barbro Söderlund i Sundsvall är jämngammal med sin häst och fick honom när hon var tolv år gammal. Nu har de hängt ihop i 26 år.
– Det har varit svett, tårar och blod med honom eftersom han var tjurig och envis, säger Barbro Söderlund till Ridsport.
– Men sedan så mycket glädje, han har lärt mig massor och vi har haft så skoj, fortsätter Barbro.

Trots några försök blev det ingen tävlingshäst av Bertil. I hoppning valde han själv ordnig på hindren och det är ju inte så lyckat.
– Vi provade på dressyr en gång men det slutade med att bandomaren fick slita med sig stol och bord för Bertil hade bestämt sig för en galopp precis där han satt, säger Barbro Söderlund, som istället njutit av sin häst som skogsmulle och bästa vän.

Trots sin mogna ålder har Bertil aldrig varit sjuk eller halt, och födelsedagen idag firades med lite extra gott i krubban.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden