Dressyr
7 januari 2017 08:00

Ridning handlar om känsla

... och känsla måste upplevas sa Kyra Kyrklund under sin heldagsclinic på Flyinge. Med hjälp av ett gäng duktiga ryttare och en lånehäst delade hon med sig av dressyr sett med Professor Kyrklunds ögon.

Ridning handlar om känsla
Kyra Kyrklund missar ingenting, alla ekipage fick tips och den stora publiken fick mycket med hem till verktygslådan. Foto: Kajsa Ekedahl

Kyra Kyrklund började med att resonera om hur dressyren och aveln har utvecklats de sista årtiondena.
– På 90-talet föddes det upp allroundhästar som ryttaren fick träna upp gångarterna på. Idag är de unga hästarna talangfulla för sin respektive gren. Dressyrhästarna arbetar vi för att lära tricken istället för att få dem att röra sig bättre. Men samtidigt måste vi ha kvar kunskapen, säger Kyra.
– Det finns fortfarande många hästar som inte har den naturliga talangen och då måste vi ryttare kunna utbilda dem. Jag tycker det kan vara samma tillfredsställelse i att få en nordsvensk att trava bra på en volt som att rida Grand Prix på en talangfull häst. Alla hästar kan utvecklas och bli bättre från sina egna förutsättningar, det är där utmaningen ligger.


Ponnyekipaget Moa Sundelöf på HB Dancing Daylight (f -06 e HB Daylight – Till de Champ)

Kyra pratade även lite allmänt om hur hon ser på hästens utbildningssystem. Istället för att se det som horisontella lager, med de olika tävlingsnivåerna, ser hon utbildningen som ett antal pelare.

— Jag har till exempel en pelare för piruetter. Då funderar jag på vad hästen behöver kunna för att göra en bra piruett. Sen ser jag till att ge hästarna rätt grund redan från början. Om något sedan trasslar kan jag backa i den pelaren och arbeta med problemet i en enklare övning. Om jag fortsätter att göra dåliga piruetter så kommer hästen bara bli bättre på att göra dåliga piruetter.


Kyra Kyrklund på Dexter (KWPN f -08 e Westpoint- Flemmingh), som är Eva Fahlbrinks häst, demonstrerar arbete med piruetter.

Kyra pratade om automatisering – det du gjort många gånger blir automatiserat. Det som blivit automatiserat är svårt att ändra på, då måste först automatiseringen brytas och sen ska det nya läras in. Hon påpekade även att vi har svårt för att fokusera på mer än en sak åt gången. Därför måste vi välja vad som är viktigast att arbeta med och fokusera på det. Under tiden får vi kanske släppa annat. När sedan det har blivit automatiserat kan vi gå vidare och arbeta med nästa sak.


Eva Fahlbrink på Amberson (SWB f -05 e Don Primero-Amiral) får feed-back.

Publiken erbjöds även en möjlighet att skriva frågor, som Kyra försökte besvara.
— Men allt kan inte heller förklaras, säger hon. Ridning handlar om känsla och känsla måste upplevas. Men jag kan beskriva min bild av känslan.


Carl Hedin på Memphis (SWB f -05 e Twilight-Regazzoni)

Några tips från Kyra:
— Vikten är kanske den viktigaste hjälpen, för den inverkar så fort du sitter på hästen, säger hon.
Hon visar även hur rätt vinkel i armen kan hjälpa ryttaren att vara avslappnad i handleden men ändå hålla tygeln stabil.

— Tänk dig att skänklarna har kontakt med varandra genom ett gummiband som går rakt genom hästens kropp, förklarar hon. Då får du känslan av att de ligger an utan att klämma.

— Skänkeln ska fungera på samma sätt som ett spö. Du duttar till och sen återgår skänkeln till neutralläget. Om hästen ignorerar spöhjälpen klämmer du inte med spöt, utan du duttar igen, kanske lite mer. På samma sätt ska skänkeln användas.

— För att skänkeln ska kunna ligga intill sidorna kan inte stiglädren vara alltför långa. Lederna måste vara vinklade för att benen ska kunna följa kroppens rundade form.

— I enkla byten är det ofta svårt att kunna rida en bra skritt. Ett knep är att flytta hästen i skänkelvikning några steg i skritten för att verkligen kunna rida den.

— En rem om halsen kan vara ett bra hjälpmedel. Med ena handen i remmen blir den tygeln stabil och ryttaren kan rida med skänkeln mot en stadig hand.

—  Hur mycket tryck ska ryttaren känna i tygeln? Det menar Kyra är en omöjlig fråga att besvara. Vikten i tygeln kan vara densamma om hästen går emot eller är med ryttaren. Ryttaren måste istället lära sig känna hur kontakten är, inte hur stark den är.

— Det du inte kan göra långsamt, kan du inte göra snabbt. Därför förespråkar Kyra arbete i skritt. Även ryggningar tycker hon är bra arbete, och innan hästen kan rygga måste du som ryttare kunna flytta bakdelen. Därför är framdelsvändningar är en bra övning.

— Du kommer alltid skumpa i sadeln Därför gäller det att skumpa på rätt sätt. Använd skumpandet på samma sätt som när du studsar en boll och prova att öka och minska energin genom att studsa olika.

— Klappa hästen ibland. Inte för att hästen egentligen tycker det är mysigt att bli klappad utan för att när du klappar kan du inte dra.

— När du ska köpa häst finns det en hel del att titta på. Men du måste också bli kär. Då tror du på hästen och gillar att arbeta med den.

Text & Foto: Kajsa Ekedahl

Deltagande ekipage
Sahra Edseth Solbakken på Valerossi (f -06 e Valido- Nadler)
Moa Sundelöf på HB Dancing Daylight (f -06 e HB Daylight – Till de Champ)
Mia Von Essen på Invoice ( f -12 e Jazz – Ferro)
Kyra Kyrklund på Dexter (KWPN f -08 e Westpoint- Flemmingh ) Eva Fahlbrinks häst
Linnea Williamsson på Cappuccino (KWPN f -07 e Oscar-Gribaldi)
Alexander Zetterman på Berdina (KWPN f -06 e Untouchable – Naturel)
Cathrine Oppegaard på Atomic (DWB f -05 e Sunny Boy – Kennedy)
Carl Hedin på Memphis (SWB f -05 e Twilight-Regazzoni)
Eva Fahlbrink på Amberson (SWB f -05 e Don Primero-Amiral)
Susanne Oberlies på Frequens (SWB f -06 e French Kiss – Sunny Boy)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden