Distansritt
11 januari 2017 16:39

SvRF redo att stoppa svenska distansryttare

Distansritten är åter i fokus efter att tre hästar dog under tävlingar i Dubai i början på januari. "Jag håller med i kritiken mot tävlingen i Dubai, och vi får eventuellt åter stoppa svenska ryttare från att delta i tävlingar i det området" säger Andrea Barth på Ridsportförbundet.

SvRF redo att stoppa svenska distansryttare
Det måste vara shyssta villkor för hästarna, säger Andrea Barth om de omdiskuterade tävlingarna.

I höstas gick Svenska Ridsportförbundet samman med organisationerna i de andra nordiska länderna för att få till stånd en samsyn när det gällde kvalregler för att delta i inbjudningstävlingar i FEI:s region 7, däribland länderna i Förenade Arabemiraten.

De nya reglerna innebär att svenska ryttare inte får delta i tävlingar i dessa länder på lånade hästar som de inte tidigare ridit.
Till internationella tävlingar, CEI-tävlingar, i dessa länder kan endast ryttare som själva tränat och kvalificerat sin häst anmäla sig.
– Vi kräver att de har ridit tävlingar på 160 kilometer på den häst de vill tävla, säger Andrea Barth, verksamhetschef på Svenska Ridsportförbundets sportavdelning.

”Kan få tänka om”
Det är en balansgång mellan att ge ryttare möjlighet att tävla och ta hänsyn till djurskyddet, konstaterar Andrea Barth.
– Kritiken mot tävlingen i Dubai kan leda till att vi ånyo får tänka om. Det är en helt annan sak att rida 160 kilometer i sand och hög värme än att rida sträckan i Sverige. Som verksamhetschef för sportavdelningen har jag det yttersta ansvaret och jag har inga problem med att sätta stopp igen. Vi vill att våra ryttare ska få tävla, men det måste vara schyssta villkor för hästarna, säger Andrea Barth.

Samtidigt innebär det att omvärldskontrollen blir ännu mindre om ryttare från andra länder inte deltar, och att hästarna då riskerar att bli ännu mer utsatta.
– Jag tycker inte att våra svenska ryttare ska ha till uppgift att vara poliser eller världssamveten, så jag skulle önska att det fanns fler representanter från media och de olika ridsportförbunden på plats, säger Andrea Barth.


Tävlingarna lockar med stora pengar. Arkivbild.

En stor lockelse med tävlingar som den i Dubai är prispengarna. Arrangörerna bjöd på flygresa, bil i pris till de tio först placerade och 100 000 AED, motsvarande 246 000 kronor, till alla som genomförde loppet och blev godkända i slutbesiktningen. Svenska ryttaren Charlotte Tillman genomförde loppet, medan den andra svenska deltagaren, landslagsledaren Anneli Ohlén, inte kom i mål.
– Jag bröt efter 100 kilometer, eftersom hästen var trött och det inte fanns anledning att pressa honom mer i den tunga sanden. Jag klev av och vi åkte transport tillbaka, och hästen mår bra nu, berättar hon.
Transporter som följer hästarna längs vägen är en av förbättringarna på tävlingar av det här slaget.
– Jag ser också att ryttarna blivit bättre och att hästarna är mer i skick. Det finns också fler veterinärer ute på banan, så utvecklingen går framåt även om det finns mer att göra.

”Stort steg till totalstopp”
Vad som ledde till att tre hästar dog vet inte Anneli Ohlén.
– Inte mer än det som rapporterats i media, men man ska ha i åtanke att omkring 1 500 hästar startar i de olika loppen i en sådan här tävling.
Anneli Ohlén är helt överens med Ridsportförbundet om skärpningen av kvalregler för att få starta i inbjudningstävlingar i Grupp 7-länderna.
– Men därifrån till att införa ett totalstopp är det ett stort steg, och så länge FEI tillåter de här tävlingarna anser jag att våra ryttare ska ha tillåtelse att rida, säger Anneli Ohlén, som själv inte har något inflytande över vilka som får starta i inbjudningstävlingar, utan bara när det gäller uttagningen till mästerskap.

Uttagningen till inbjudningstävlingar i G7-gruppens länder görs av Malin Berntzen, elitsamordnare inom distans och Andrea Barth, verksamhetschef på sportavdelningen.

Fakta

G7-länderna

FEI:s regionala grupp 7 omsluter Nordafrika och Mellanöstern, med länder som Egypten, Tunisien, Marocko, Jordanien och Förenade Arabemiraten där bland annat Dubai och Abu Dhabi ingår.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden