Sportnytt
27 februari 2017 13:30

Förbundet satsar på hästvälfärd

Under EM i augusti satsar Svenska Ridsportförbundet på att ta ett grepp om hästvälfärd med stöd i vetenskaplig forskning. Peter Ljungkrantz i förbundsstyrelsen berättar mer om initiativet.

Peter Ljungkrantz har många år i svensk ridsport och avel att hämta erfarenhet ur. Genom sitt arbete i Skånedistriktet, tidigare i SWB och Hopphästklubben är han försedd med ett stort kontaktnät som hjälper till i det stora arbetet med den kommande konferensen. I planeringsgruppen finns Göran Dahlin från SLU och Ingvar Fredricson med och arbetar tillsammans ihop programmet.

– Ridsportförbundets viktigaste fråga är hästens välfärd och att vi visar att det är centralt för oss i alla sammanhang. Förbundet vill proaktivt arbeta med frågorna och basera sitt arbete på vetenskaplig grund, förklarar Peter Ljungkrantz.

Han sitter i SvRFs förbundsstyrelse som tagit initiativ till den konferens kring hästvälfärd som ska arrangeras i augusti på tisdagen under EM-veckan.

Huvudtema är hur sport och avel kan samverka med forskningen för att säkerställa hästens välfärd.

Inom ridsporten finns mycket som görs av hävd utan att vi egentligen vetenskapligt sett vet om det är bra eller dåligt.
– Bara för att Wrangel för 150 år sedan definierade att det ska vara två fingrar under nosgrimman betyder inte det att det är det som vetenskapligt sett är det bästa hur hästvälfärdssynpunkt, menade Ljungkrantz.
– Det är alldeles för stor skillnad på ett sådant mått att det är inte praktiskt användbart, jämför mellan två olika personer eller bara män och kvinnor så blir skillnaden för stor.

Under konferensen ska fyra projekt från SLU presenteras som på olika sätt förknippas med hästvälfärd. De ska tillsammans med en del talare från andra nationella ridsportförbund och andra forskningsinstitutioner som Chalmers bygga upp dagsprogrammet.

Ett av projekten handlar om ridunderlag och leds av Lars Roepsdorff, ett projekt som fått mycket uppmärksamhet runt om i världen. Underlag är på ett konkret sätt kopplat till hästens hållbarhet och rätt mix för ändamålet minskar risken för skador.

SLU:s projekt kring rörelseanalys där det går att fastställa om en häst är oregelbunden i gången är det andra projektet. Där blir ett viktigt moment att kunna jämföra en hästs rörelsemönster i analysen mellan olika tidpunkter. En utveckling av det är koppla den informationen samman med  ryttarens sits och påvisa hur en sned ryttare försämrar hästens hållbarhet. I förlängningen kan det hjälpa ryttarna att utbilda sina hästar utan att de går sönder.

Det tredje projektet som ska presenteras på konferensen handlar om hästens syn. Det finns idag teknik som genom att mäta ögonen kan avgöra hur bra eller dåligt människor och hundar ser. Den tekniken kan överföras på hästen.
– Det är viktigt med syn, tänk själv en häst som ska hoppa stora banor och allt är bara suddigt. De här tillstånden av dåligt seende går att operera, därför bör tekniken utvärderas, förklarar Peter Ljungkrantz. Just synen är ett relativt outforskat område, nya fakta framkommer ständigt.
– Olika djurarter ser olika typer av ljus, till exempel UV-ljus. Vilka sorters ljus hästar ser måste kartläggas. Här kan förklaringen finnas till att en del hästar ser mer spöken än andra, menar Ljungkrantz. 

Konferensens sista stora presentationspunkt handlar om projektet kring genetisk förärvning. Bland travare har den så kallade travgenen hittats, en anlagsbärare och genetisk markör. Travgenen har fått stora konsekvenser redan i form av hur man väljer avelsdjur och liknande.
– Det vore oerhört användbart att kunna hitta anlagsbärarna för ridsportens olika discipliner. Det finns en hoppgen att hitta som kommer att bli användbar. Det är en välfärdsfråga att använda rätt individ till rätt sak, det blir varje häst mer tillfreds med.

Konferensen är ett samarbete mellan SvRf, WBFSH, Europeiska Federationen och FEI.

– Vårt mål är att konferensen avslutas med avsiktsförklaring och att det kan bi en ny tradition på EM. Från konferensen kommer en publikation med presentationerna och Chalmers många hästrelaterade projekt att ges ut.

Planen är att konferensen hålls på tisdagen under EM-veckan.
– Vi bokar en lokal för 200-300 personer, bjuder in 75-100 intresserade och resten av platserna är öppna för en hästintresserad allmänhet.
– SvRF ska bygga sina åsikter och sitt handlande på vetenskaplig grund för bästa hästvälfärd i centrum, avslutar  Peter Ljungkrantz.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden