Sportnytt
16 mars 2017 23:45

”De bästa ska vinna, inte de rikaste”

Enskilda tävlingsryttare och nationella ridsportförbund har protesterat högljutt i kör mot förslaget på högre startavgifter. Ridsports Anna Nyberg har samlat reaktioner bland svenska och utländska toppryttare som unisont motsätter sig tanken på pengar som en förutsättning för framgång.

”De bästa ska vinna, inte de rikaste”
Flera tunga namn inom hoppsporten protesterar mot förslaget om höjda startavgifter.

Bloggar, videor och tweets sprids nu under den gemensamma hashtaggen #notoharmonizing. Orsaken till upproret är att det internationella ridsportförbundet FEI vill utreda en harmonisering av startavgifter till internationella tävlingar.

I klartext innebär det att FEI vill införa det amerikanska systemet över hela världen. I USA finns det inte tävlingssponsorer på samma sätt som i Europa, utan det är ryttarna som får betala för tävlingsarrangemanget – och bidra till prispengarna.
−Det kan kosta 100 000 kronor att delta i tävlingar som den i Wellington, som pågår under en längre tid, säger Sylve Söderstrand, en av de svenska ridsportprofiler som är allvarligt oroade.
− I Europa är det helt vanliga människor som utövar ridsport, och att hålla avgifterna nere är en jätteviktig fråga att driva för Europa, säger Sylve Söderstrand.

80 procent av all ridsport utövas i Europa, och en minst lika stor andel av uppfödningen av tävlingshästar sker i de europeiska länderna.
− I Europa har vi ett system där uppfödarna samarbetar med ryttarna. Kostnaderna är höga redan i dag för att föda upp och tävla hästar. Att dubbla, tredubbla eller till och med fyrdubbla dessa kostnader är inte möjligt, och det kommer att totalt förändra det europeiska systemet, säger tävlingsryttaren Kevin Staut i en video under hashtaggen #notoharmonizing.

Malin Baryard Johnson har också gjort en video på temat.
−Jag accepterar inte att FEI fördubblar startavgifterna. Europa dominerar både sporten och aveln och ska därför bestämma om sportens framtid, för sportens bästa, säger hon.

Steve Guerdat säger att han inte skulle ha råd att fortsätta med sporten om det amerikanska systemet infördes i Europa.
−Ska du utöva ridsport i framtiden måste du inte bara vara förmögen, utan extremt förmögen. Jag är inte rädd för att säga att jag för första gången skäms för min sport. Jag tycker att sport ska handla om talang, inte pengar, säger Steve Guerdat.
−Med det här systemet skulle det bli slutet för sporten, avslutar han.

Peder Fredricsons dom är lika hård mot förslaget.
−Jag vet många begåvade unga ryttare som kämpar för att lyckas inom ridsporten. För att lyckas måste du tävla internationellt för att utvecklas och komma vidare. Redan i dag är kostnaderna höga, och blir det ännu dyrare tror jag att det dödar sporten.
−Det kommer att vara en mängd ryttare som aldrig får chansen, och jag vill att de bästa ryttarna ska vinna, inte de rikaste, säger Peder Fredricson.

Protesterna kommer också från de nationella ridsportförbunden. Svenska Ridsportförbundet skriver på sin hemsida om förslaget, och att SvRF stöttar det Europeiska Ridsportförbundet, EEF, i mobiliseringen mot förslaget.

EEF har en mängd argument för sitt ställningstagande. EEF konstaterar att det europeiska systemet bygger på att tävlingarna är plattformar både för yngre hästar och för yngre ryttare som kan samla rankingpoäng för att på sikt ta plats i sitt landslag. Väldigt få av dessa unga ryttare har den ekonomin som krävs om FEI:s förslag går igenom, enligt EEF.

Det europeiska förbundet konstaterar också att ridsporten redan är dyr nog.
”Om vi förstärker bilden av ridsport som en ännu mer exklusiv sport, kommer vi snart att förlora trovärdigheten som en seriös sport, och därmed stå inför en verklig fara med en minskande sport, och en snabbt krympande marknad för uppfödning och hästförsäljning” skriver EEF.

Frågan om ett nytt avgiftssystem kommer upp när FEI samlas till Sports Forum i Lausanne med start 10 april.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden