Hoppning
4 april 2017 15:29

Världscupbrons till Henrik

(uppdaterad med bilder och filmer) Henrik von Eckermann satte dubbelnollan i Världscupfinalen och tog den där pallplatsen han suktade efter. Hemmafavoriten McLain Ward gick inte att rå på, idel felfritt och därmed fick han sin efterlängtade titel.

Världscupbrons till Henrik
Dubbelt felfri i finalen och Henrik von Eckermann tog en välförtjänt bronsmedalj i årets Världscupfinal. McLain Ward var felfri rakt igenom och Romain Duguet tog sin största individuella trofé.


Det blev en otroligt spännande avslutning. Trots att den sista finalbanan var stor och teknisk hade många ekipage kraft nog att klara den felfritt. Tolv i sista rundan, där sju satte en dubbelnolla avslutningsdagen.

Henrik von Eckermann hade inte råd med några misstag när han red in som fyra från slutet i sista rundan med Mary Lou (sto, f-06 e. Montendro-Portland, äg. Karl Schneider). Ett nedslag skulle betyda att han föll tillbaka till åttonde plats.

Men Henrik gjorde en perfekt ritt där Mary Lou hoppade minst lika spänstigt och övertygande som under övriga dagar, extremt väl matchad av sin ryttare. Därmed var det resterande ryttare som hade pressen på sig.

– Jag fokuserade mig bara på min ridning och på att presentera hindren för hästen på ett så bra sätt som möjligt. Jag ville inte åka hem med att ha gjort ytterligare ett misstag från min sida, konstaterade Henrik när SVT fick tag på honom mellan alla gratulationer och presskonferenser som väntade.

Gregory Wathelet, som halkat ner till tredje plats inför avslutningen med Forlap (val, f-05 e. Querlybet Hero-Heartbreaker), rev B-hindret i trekombinationen och därmed var Henriks pallplats kvar. 


Romain Duguet på Twentytwo des Biches.

Det var också nära att han skulle få rida en omhoppning om medaljer då schweizaren Romain Duguet och Twentytwo des Biches (sto, f-07 e. Mylord Carthago-Kalor du Bocage) var i fyra-fem hinder ganska ordentligt. Allt låg dock kvar och därmed hade han säkrat sitt silver.

– Det var inte en helt perfekt sista runda, men vi kämpade hårt för att lyckas och jag är nöjd med min andraplats, förklarade Romain Duguet för FEI-TV.


McLain Ward och HH Azur vann samtliga klasser under finalen och var värdiga vinnare. 

För det gick inte att rubba ledande McLain Ward och HH Azur (sto, f- 06 e. Thunder vd Zuuthoeve-Sir Lui vd Zuuthoeve). Ekipaget rev inte en bom under hela finalen och var bäst i samtliga klasser – något som inte har hänt på många år.

– Jag har många mästerskapsmedaljer, men har saknat det här individuella guldet. Jag trodde kanske att hästen skulle vara lite tröttare i dag, men hon visade alla sina kvaliteter. Det känns fantastiskt, berättade McLain Ward – märkbart rörd – för FEI-TV.

Tangerat svenskrekord
Henriks tredjeplats är det bästa svenska resultatet i en världscupfinal sedan 2003 då Malin Baryard-Johnsson red in på samma placering i Världscupfinalen i Las Vegas med Butterfly Flip.

– Det här är nog den största framgång jag har nått och hade någon sagt det här till mig för ett halvår sedan hade jag nog bara konstaterat att ”drömma kan man alltid”, förklarade Henrik för SVT:s reporter.

Förbundskapten Henrik Ankarcrona var inne på samma linje:

– Det här är en jättestor framgång och betyder fantastiskt mycket. Det är extra stort eftersom vi har ett mästerskap på hemmaplan i år och det här ger förstås mer uppmärksamhet, vilket är jättebra för vår sport, menar förbundskaptenen till SVT Sport.

Henrik Ankarcrona var också mycket imponerad av Henrik von Eckermanns mästerskapsupplägg.

– Han är så extremt noggrann, fokuserad, disciplinerad och planerad. Allt analyseras och det har verkligen gett resultat, avslutar förbundskaptenen.

Här ser du Henriks sista runda vid finalen:

Länk till flera filmklipp med Henrik von Eckermann från sista finaldagen i Omaha.

Världscupfinalen 2017 …
Överraskning: Guido Klatte Jr. 22-åringen som vann ungdoms-EM individuellt förra året blev bästa tyska ryttare i finalen. Felfri i de båda första klasserna och även i den avslutande rundan. Slutar sexa i sin första Världscupfinal.

Besvikelse: Ettan, tvåan och trean i Europaligan gjorde något sämre insatser än väntat. Framför allt förstörde den första tidshoppningen det för Kevin Staut, Lorenzo de Luca och Denis Lynch. Kevin och Lorenzo revanscherade sig dock lite genom att båda rida dubbelt felfritt sista dagen och därmed klättra till 10:e och 11:e plats på 16 fel.

Plus: Banbyggaren Alan Wade från Irland som gjorde ett strålande jobb under hela finalen. Väl avvägt i svårighetsgrad och bra utslag. Möjligen något tråkig inledande tidshoppning där det saknades vägvalsalternativ, men banor där felen var ordentligt utspridda och där hästarna kunde lämna arenan med bra självförtroende.

Häst: Mary Lou och HH Azur i all ära, men det är ändå svenskfödda Bianca (sto f-06 e. Balou du Rouet-Cardento, uppf. Skattagård AB) som fastnar på näthinnan. Väl matchad av Steve Guerdat gjorde hon en avslutningsrunda som var något av det vassaste som setts på länge. Hon visar högsta kvalitet i allt; mod, teknik, spänst och styrka.

Slutställning Världscupfinalen:
1) McLain Ward, USA, 0 fel
2) Romain Duguet, Schweiz, 4 fel
3) Henrik von Eckermann, Sverige, 8 fel
4) Martin Fuchs, Schweiz, 9 fel
5) Sergio Alvarez Moya, Spanien, 9 fel
6) Guido Klatte Jr, Tyskland, 11 fel
7) Gregory Wathelet, Belgien, 11 el
8) Steve Guerdat, Schweiz, 12 fel
9) Maikel van der Vleuten, Nederländerna, 12 fel
10) Lorenzo de Luca, Italien, 12 fel

Fullständigt  finalresultat

Bästa svenska resultaten:
2017 Omaha: 3) Henrik von Eckermann, Mary Lou
2003 Las Vegas: 3) Malin Baryard-Johnsson, Butterfly Flip
2013 Göteborg: 5) Rolf-Göran Bengtsson, Quintero/Casall
2012 s’Hertogenbosch: 6) Rolf-Göran Bengtsson, Casall
2004 Milano: 6) Malin Baryard-Johnsson, Butterfly Flip

 Samtliga foton: Haide Westring

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden