Reportage
9 april 2017 08:00
Ridsportplus

Askö stuteri – 40 år av svensk hästavel

I fyra decennier var hästarna på anrika Askö stuteri hans kall.
Ridsport har besökt stuteriet och pratat hästminnen med Nils-Gunnar Hansson som bestämt sig för att sätta punkt för sitt livsverk.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Nu är det slut. Den första november stänger Askö stuteri verksamheten för gott.
    Orden kommer från Nils-Gunnar Hansson, välkänd profil inom såväl avel som sport.

    I 40 år har han tillsammans med sin hustru Ann-Louise samt den mångåriga medarbetaren Ann-Sophie Tiam Altonen drivit Askö stuteri och seminstation, ett arbete som under högsäsong inneburit jobb dygnet runt.

    Fantastiska år naturligtvis, med många glädjeämnen men också väldigt krävande.
    – Så nu är det dags att göra något annat, njuta av livet, säger ”Nisse” och Ann-Louise över en kopp kaffe i köket på gården strax utanför Västerås.

    Ann-Louise kan enligt egen utsago ”ingenting om hästar” men är den som har hållit i allt pappersarbete och ekonomi genom åren. En perfekt kombination. Uttrycket ”bakom varje framgångsrik man finns en kvinna” ligger nära till hands.

    Nisse och Ann-Louise har två söner, Thomas, 50, och Magnus, 49. Ingen av dem är intresserad av att ta över, men Thomas med familj bor på en gård med ridhus och håller på med körning.

    Nils-Gunnar Hansson är praktiskt taget född på ett stuteri. Pappa Nils-Erik var hingsthållare åt Flyinge på Hägelåkra gård i Målilla i Småland. Han tog fram runt 15 godkända ardennerhingstar och hade bland annat halvblodshingstarna Napoleon, Porfyr och Diamant på station åt Flyinge.
    – På den tiden kunde man gå halvvägs genom skogen med en ardennerhingst för att möta upp ett sto, betäcka och knalla hem igen, säger Nisse.

    Körde mjöl till kvarnen

    Redan som tioåring fick Nisse köra till kvarnen med fem–sex säckar mjöl på vagnen bakom en snäll gammal ardennerhingst.
    – Kör, sa pappa. Gubbarna fick hjälpa mig att lasta av och på, och så körde jag hem igen.

    Det där att satsa på hästar diskuterade Nisse med sin far, som sade ”först måste du skaffa dig ett riktigt jobb”. Nisse utbildade sig till typograf och fick jobb på Vimmerby tidning – där han för övrigt träffade Ann-Louise som jobbade på tidningens bokbinderi.

    När det var dags att lämna gården därhemma blundade Nisse och satte fingret på kartan. Det blev Västerås.
    – Jag sökte och fick jobb på Aseas tryckeri och Ann-Louise fick jobb på Epa.

    Flytten gick först till Bäckeby, sedan till Önsta gård. Pappan undrade om han inte ville ha en häst, och skickade upp Toreador-vallacken Tornado, som Nisse tränade för Roland Nilsson på Rocklunda.
    – Vi var ett gäng som tävlade tillsammans och hade mycket kul. Vi åkte också iväg till Polen och red jakter. Det var inte klokt! Det gick över stock och sten, över taggtråd och fallna träd. Många fick lappas ihop efter ritterna, men roligt var det. Och den som red snabbast hem fick fri sprit under kvällen, säger Nisse, skrattar och ruskar på huvudet.

    1983 gick flytten till Askö, som ligger i ett naturreservat strax utanför Västerås. En perfekt gård för hästuppfödning med stora stall och 200 hektar naturbeten. Gården ägs av familjen Sjögren, där för övrigt farfadern Ernst Sjögren även hade Taxinge Näsby säteri utanför Södertälje med många fullblodshästar.


    Nils-Gunnar Hansson började som typograf men de senaste 40 åren har hästarna på Askö stuteri varit hans kall. Den 1 november stänger stuteriet för gott. Foto: Roland Thunholm.

    Cortez kom in i Nisses liv

    Så kom Cortez in i Nisses liv – hingsten som betytt absolut mest för alla framgångar. Hoppryttaren Marianne von Geijer hade köpt holsteinerhingsten Cortez (e Cor de la Bryère-Ronald) som 2-åring i Neumünster. Han blev först godkänd i Sverige men hingsten gav premieringsnämnden huvudbry. Han ansågs avvikande exteriört, grund i bålen och med en svag skritt, omodern och med fel gång. Och hade han inte tuppspatt?

    I nämnden ingick Bengt Blomquist, Kurt Graaf, Jan Philipson och Lennart Ljungstorp.
    – En i nämnden sa ”vad är cor de la bryère?” och en annan svarade ”en jävligt god kötträtt”, berättar Nisse.

    Drog in tillståndet

    Det värsta minnet med Cortez var när nämnden ”kastade ut” honom och drog in betäckningstillståndet.

    Hingsten tävlades framgångsrikt upp i svår klass av Leif Nilsson och var populär bland tävlingsryttarna. Men det var mycket snack om hur han nedärvde sig. Det gick så långt att 40 avkommor, tre år gamla, skulle granskas av nämnden.
    – En av dem var Corrmint (som blev en internationell stjärna med Malin Baryard, red anm).

    En premieringsledamot gav Nisse följade råd om Cortez: ”Åk och slakta den där”.

    Marianne von Geijer var så trött på allting att hon ringde Nisse och sa: ”Jag orkar inte mer, åk och slakta honom”. Resten är, som det brukar heta, historia.

    Lennart Ljungstorp var positiv till Cortez och stöttade Nisse. Ryttare som använde hingsten trots allt negativt som sades var bland många andra Ulrika Hedin. Hon skickade alla sina ston till Askö.

    Sista starten Cortez gjorde var på Strömsholm.
    – Jag hade ingen sadel till honom men körde dit och han vann en 1,45-klass, säger Nisse stolt.

    Flera OS-avkommor

    Cortez stod på Askö i 18 år och dog i sin box, 28 år gammal. Han har gjort stort avtryck i den svenska sportaveln med OS-avkommor i såväl hoppning som dressyr, premierades till slut med Elit och utsågs till Breeders Trophy-hingst 2002–2004. Totalt har han betäckt runt 4 000 ston och det skickades spermadoser till Holstein.
    – En av mina finaste Cortez-uppfödningar är Columbus, Linda Heeds OS-häst.


    Genom åren har 45 varmblodshingstar stått på station på Askö. ”I fjol föddes min 600:e fölunge”, konstaterar Nils-Gunnar Hansson. Foto: Roland Thunholm.

    Totalt har över 15 000 ston betäckts på Askö och 45 hingstar har stått på station där.
    – I fjol föddes min 600:e fölunge, säger Nisse, som under den mest intensiva avelstiden hade ett 30-tal egna ston.

    Han har också fått igenom tio godkända hingstar i det svenska bruksprovet: Silvano, Carte d’Or, Krius xx, Romeo, Carland, Zizio, Wilton, Contant Q, Bravour och Clever Hill. Vid årets bruksprov fick Nisse ta emot Elit för Silvano.
    – Alla mina hingstar har jag hämtat i Holland. Upp till två år är det normala priser, sedan går det inte att köpa dem.

    Nisse och Ann-Louise har ett upplägg för framgångarna – att samarbeta med de bästa.
    – Där gör många fel och använder ”billiga” ryttare. Vi letar upp de bästa. Okej, de är dyra, det kostar pengar, men det blir resultat.

    Exempel på samarbeten är med Rolf och Gunilla Byström, Arnold Assarsson, Mads Hendeliowitz, Jonathan Medin och David Ljungcrantz.
    – Jag har ett 15-tal hästar ihop med olika ryttare och ett samarbete med Wim och Gerco Schröder, där David arbetar. Vi har en 6-åring som vann 5-årschampionatet i Holland (men utom tävlan). Han har inte rört en bom.

    Kunde kostat honom livet

    Hästen är e Montebellini-Orlando-Indoctro och Glock är intresserad av honom som 7-åring. Nisse har en 1-årig halvbror till honom hemma på Askö (e Tangelo van der Zuuthoeve). Den kunde ha kostat honom livet.
    – Jag skulle fånga honom och han reste sig och klubbade ner mig, säger Nisse och visar ett jätteärr, format som en hästhov, i huvudet.
    – Skallbenet sprack och jag fördes medvetslös till sjukhus. Det hände i januari, men nu börjar minnet komma tillbaka.

    Det är det värsta som har hänt Nisse under alla år med uppfödning. Han har aldrig brutit något och har fingrar och tår i behåll.
    – Den andra otäcka olyckan inträffade för fyra år sedan när en highland cattle-ko jagade mig på betet och ett horn gick in i munnen och kom ut under ena ögat. Som tur var drog hon ut hornet åt samma håll – annars hade jag inte suttit här.

    Nisse stöttar och hjälper

    Även om Askö stuteri läggs ner kommer seminverksamheten att fortgå i full skala på gården Gocks-ta en mil från Askö. Det är Ann-Sophie som fortsätter i egen regi. Hon hyr två svinstall som ska byggas om till EU-seminstation med ett 70-tal boxar. Nisse stöttar och hjälper henne med satsningen.
    – Ann-Sophie har det där med semin ”i fingrarna”. Hon har ett fantastiskt handlag, klarar allt själv, tar ut hingsten, håller vaginan och hanterar allt själv. Hon har hållit på med det här i 37 år, det finns inget hon inte kan.

    Som stuteriveterinär jobbar Emma Lillje (gift med Stina Lilljes bror).
    – Hon är också väldigt duktig, berömmer Nisse.

    Hingstar som står på station i år är Bravour, Contant Q och Clever Hill. Avelssäsongen börjar närma sig och proverna på alla hingstar är tagna, uppfödare hör av sig med frågor och bokningar. Och inte minst – snart börjar gårdens alla ston att föla. Avelsårets höjdpunkt, men också den tid då det blir arbete dygnet runt.


    Nils-Gunnar Hansson i aktion 1986. Foto: Roland Thunholm.

    Fakta: Nils-Gunnar Hansson, Askö stuteri

    Familj: Nils-Gunnar Hansson och hustrun Ann-Louise, båda födda 1944. Sönerna Thomas och Magnus, födda 1967 och 1968.

    Bor: På Askö gård utanför Västerås, som ägs av familjen Sjögren. Där ska paret bo  kvar och ha 12-15 boxar för egna hästar och samarbeten med ryttare.

    Historia: Stuteriet bildades 1981. I år är det Grand Finale – verksamheten upphör den 1 november.

    Hingstar som stått på Askö: Ett 70-tal genom åren, fördelat på halvblods- och travarhingstar. Mest namnkunnig är Cortez 679 (f -81 e Cor de la Bryère.Ronald) med ett stort antal tävlingsavkommor i såväl hoppning som dressyr – däribland Casanova och Corrmint, som båda senare såldes till USA, Columbus H, Great Pleasure, High Stepper, Caezar och Charlie Drum 879.

    Antal hästar: Just nu ett 80-tal ston, egna och andras, men när betäckningssäsongen drag i gång på allvar är det snart över hundra.

    ”Nisse om …”:

    … svensk uppfödning
    – Det är ett generationsskifte. Kunskapen har inte följt med när det gäller val och hantering. Det är mycket nyhetens behag, det ska vara flashigt i stället för att man frågar sig om det fungerar.

    … seminverksamhet
    – Den har vi Ingvar Fredricson att tacka för i mångt och mycket. Det var han som införde den på Flyinge. Semin har betytt otroligt mycket för aveln.

    … kostnader för semin
    – Det kostar väldigt litet att ta fram en kalv men massor att ta fram en fölunge. Pengarna hamnar i veterinärernas fickor, där har de mutat in ett revir. Låt stuterifolket lära sig ultraljud.

    … svensk utbildning
    – Se på hur man gör i Tyskland och Holland. Där är det disciplin, ordning och reda. Här får man efter några veckor en fin jacka som det står Hippolog på. Den enda hippolog de haft på Strömsholm är Lasse Bilock!

    … den moderna sporthästen
    – De har blivit för heta. Normala ryttare klarar inte av dem. Vi måste komma tillbaka till ett lugnare temperament. Proffsen måste hantera de heta hästarna, sedan blir de säkert bra. Men görs inte det reder man inte ut det.

    … att lyckas ekonomiskt
    – Det har gått bra för oss. Vår princip är – för varje krona ut ska det komma två kronor tillbaka. Eller åtminstone 50 öre.

    … köpvillkor i Sverige
    – Vi har samma konsumentköplag för en häst som för ett kylskåp. Det är ju inte klokt.

    … att ta beslut
    – Jag har åkt och slaktat fölungar som inte sett bra ut, som vuxit fel eller haft defekter. Det är sådant man måste göra.

    … uppfödare i Sverige
    – I allmänhet finns det en man eller kvinna i bakgrunden som finansierar det hela…

    … Nisse som beridare
    – Det var nära att jag blev beridare på Flyinge. Olle Kjellander ringde pappa och ville ha mig. Det var sååå nära, säger han och måttar med tumme och pekfinger.

    … trav
    – Där har jag fuskat litet… Hade en travare som hette Askö Q och gick V75.

    … galopp
    – Jag har stått i vinnarcirkeln på Täby två gånger. Hästen hette Snatch.

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 30 mars 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden