Sportnytt
11 april 2017 15:01

Nya riktlinjer för dressyrbedömning i sin linda

På FEI:s Sport Forum i Lausanne var det dags för arbetsgruppen kring dressyrbedömning att avrapportera och få återkoppling under en knapp timme. Ett radikalt förslag och en mycket progressiv tidsplan presenterades.

Nya riktlinjer för dressyrbedömning i sin linda
FEIs dressyrdirektör Bettina de Rham och Dressyrkommitténs ordförande Frank Kempermann har inlett det kanske största reformationsarbetet av bedömningen på decennier.

Arbetsgruppen, kallad DJWG -Dressage Judging Working Group, initierades för precis ett år sedan av FEI:s styrelse efter att mycket negativ publicitet om dressyrbedömning strömmat till. Gruppens uppgift är att utvärdera dagens bedömningssystem i allmänhet och att i synnerhet ta i beaktande de synpunkter som aktionsgruppen efter OS-2008, 2009 Task Force, då det stormade senast lade fram. Gruppen ska ta fram ett nytt förslag på bedömningssystem eller områden för förbättring av det befintliga. Medlemmarna i Dressage Judging working group är Frank Kemperman, Maribel Alonso, Kyra Kyrklund, Richard Davison och David Stickland. Bettina de Rham som är FEI:s dressyrdirektör har deltagit i arbetet.

Före FEI:s Sports Forum har det cirkulerat mängder med påståenden, rykten och diskussioner så att en del av den efterföljande frågestunden gick i stort sett ut på att klarlägga att inget slutgiltigt förslag finns framme än.

Frank Kempermann, tävlingsarrangör ansvarig för CHIO Aachen och CHIO Rotterdam samt ordförande i FEI:s dressyrkommitté inledde med att beskriva  en del av dressyrens problematik.
– Idag är allmänhetens uppfattning om dressyr att bedömningen har flera problem som brist på klarhet och tydlighet. Standarder saknas för bedömningen och domarnas preferenser blir för tydliga många gånger, menade han.
– Vi behöver hitta ett bättre system för att göra det mer begripligt för alla, det blev väldigt tydligt när vi hade ett möte med representanter för olika intressenter i början på året.

Dressyrdirektör Bettina de Rham fortsatte anförandet genom att berätta hur hon tagit in synpunkter från de andra disciplinerna med subjektiv bedömning som reining och voltige.
– Reining har flera intressanta grepp. De använder dropscore där högsta och lägsta poängen tas bort. Ekipage börjar på 70 % och sedan får de tillägg eller avdrag beroende på prestation. De har en standardiserad skala för speciella uppenbara fel och ett avslutande avdrag görs efter att programmet är klart, förklarade hon.
– Vi har i gruppen tittat på olika scenarios och gjort simuleringar för en del metoder. Totalt sett har vi bedömt det som mer plåster än långsiktiga lösningar och jobbar därför vidare på ett annat spår.

Förslaget från DJWG är en rekommendation att utveckla en ”Code of points”, samt att utveckla en video-handbok som hjälp istället för den vanliga existerande dressyrhandboken.

”Code of Points” är en avdragstabell som tar vid där FEIs dressyrhandbok slutar. Dressyrhandboken beskriver alla rörelser, hur de ska se ut och vad som kan gå fel. Det som fattas är ett klargörande för hur mycket poängavdrag som ska göras för olika fel. Målet med en poängtabell är att skapa ett system som ger objektivitet, likformighet, tydlighet och tillförlitlighet genom att klargöra och kvantifiera det som beskrivs i Dressyrhandboken. Utgångspunkten är att varje rörelse börjar på 10 poäng, sedan görs avdrag för varje detalj som inte är utfört enligt Dressyrhandboken.

Tidplanen som presenterades är mer än ambitiös och reste många frågor hos auditoriet.

”Code of Points”, eller poängtabellen, ska tas fram under 2017, test och implementering på FEI-nivå sker under 2018 och förslaget från arbetsgruppen är att systemet går i skarpt läge 1 januari 2019.

– Med Degree of Difficulty förändringen så fick vi hela tiden höra att det gick för fort, så snabbt kan ni inte införa det. Vi gick snabbt fram och det har faktiskt blivit väldigt väl emottaget. Det ger oss inspiration att se samma offensiva tidsplan här, kommenterade de Rham under frågestunden.

Flera dressyrprofiler hade synpunkter under den korta frågestunden.

Mariette Withages var tidigare ordförande i dressyrkommittén och är fortfarande aktiv som domare.
– Jag är nöjd med att vi ska börja med en 10:a, att vi ska använda en förbättrad handbok i en e-boksversion.  
– Men, varför talar ingen om utbildningsskalan, det är den vi bör referera till, den bör även fortsatt vara grunden. Den mänskliga svagheten [hos domarna] kommer alltid att vara problemet och därför är utbildning absolut viktigast, menade hon.

Tysklands generalsekreterare Sönke Lauterbach:
– Det är bra att ni tittar på utbildningen för domarna och att ni håller er till utbildningsskalan.
– Min invändning är att det förefaller bli alldeles för tekniskt, kvalité och domarnas erfarenhet verkar få för lite inflytande.
– En sådan sak som Spectator Judging kommer att göra massor för att förklara dressyr för allmänheten. Det existerande systemet är inte alls så dåligt som det ibland förefaller, tradition är inte det sämsta.

Den största oron i auditoriet var tidsplanen som uppfattades som näst intill orimlig av både Mariette Withages och Hans-Christian Mathiesen med flera på plats. 

Arbetsgruppen kommer att arbeta vidare med att konkretisera sina förslag, ingen ändring sker utan omröstning på Generalförsamlingen i höst. 

Dokumentation med intressant ordväxling före Sports Forum
Arbetsgruppens deklaration
Svar från Judge General Stephen Clarke
Svar från IDOC, domarklubben och Hans-Christian Mathiesen
Svar från IDTC, dressyrtränarnas klubb

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden