Veterinärt
26 april 2017 16:50
Ridsportplus

Stoets brunst kan ge ryttaren problem

För ston som ska verka i avel är brunsten ett välkommet vårtecken. För den som tävlar och tränar sitt sto kan brunsten istället leda till en rad olika problem.

Stoets brunst kan ge ryttaren problem
Är det inte en sådan här liten söt sak som står på önskelistan är brunsten inte alltid så välkommen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vissa ston har ett så krampartat beteende vid brunst att deras användbarhet blir begränsad. Det kan yttra sig som att stoet reagerar negativt på skänkeltryck eller drivning genom att stanna och ställa sig bredbent. Hon kan också tränga upp människan mot boxväggen och trycka sig mot henne eller ha ett hingstigt, dominant beteende.

    Hyperhormonreceptionella
    För många ston blir brunstperioderna utdragna, så att ägaren uppfattar det som om stoet är brunstigt nästan jämt. Dessa ston är hyperhormonreceptionella, de har en högre respons på sin hormonproduktion. De behöver inte ha en högre nivå av hormoner än andra ston, men deras hjärna ger dem fler signaler att reagera på hormonerna.

    Om ett sto börjar visa sådana här symtom efter miljöbyte är det lämpligt att först gå igenom rutinerna för att se om något drastiskt har förändrats. Steg två är att låta stoet genomgå en gynekologisk undersökning så att kroppsliga fel, till exempel en cysta eller tumör på äggstockarna, kan uteslutas.

    Individuellt från sto till sto
    De åtgärder som sedan kan tas till beror på om stoet ska tävla eller ej samt om hon ska gå i framtida avel. Det är väldigt individuellt från sto till sto vad som kan fungera.

    Det är generellt förbud mot att tävla med hästar som har utsatts för hormonell påverkan, men undantag finns. Sedan 2008 är det tillåtet att tävla ston som har implantat av en vattenfylld plastkula i livmodern. Det är en åtgärd som visat sig effektiv i många fall. Syftet med detta är att plastkulan ska efterlikna fosterblåsan vid dräktighet och på så sätt förlängs gulkroppsfunktionen i äggstockarna. Det förhindrar ny brunst och effekten varar cirka tre månader.

    Det finns även medicinsk behandling med licenspreparatet Regumate, som kan dämpa brunstsymtomen. Tävlingsmässigt är det inte tillåtet i Sverige, utom vid internationella klasser av högsta världsomspännande dignitet som EM, World Cup och liknande, då ges dispens från Jordbruksverket. Internationellt gäller FEI:s regler som tillåter tävlande, om man lämnar in en speciell blankett om detta i förväg.


    Om inte stoet ska användas i avel kan kastration  övervägas. Foto: Lottapictures

    Kastration kan övervägas
    För ston som inte ska användas i avel, kan kastration övervägas. Då avlägsnas äggstockarna. Det kan numera göras på stående, lokalbedövad häst. Det är ett definitivt ingrepp som hjälper många ston, en del kan dock ha kvar beteendet efteråt. Kastrerade ston jämställs med valacker och får tävla.

    Fakta: Brunst hos avelsstoet

    Det tilltagande dagsljuset är första signalen som sätter i gång hormonprocessen kring stoets brunst. Grönt gräs, ston i grupp och närvaro av hingst är andra faktorer som får stona att visa tydliga brunstsignaler.

    Ston brunstar i regel från februari och fram till hösten. Det finns stora individuella variationer, men normalt anses en brunst vara 5–7 dygn, därefter tar det cirka 16 dygn innan stoet brunstar nästa gång, så hela cykeln varar cirka 21 dygn.

    Inför betäckning/seminering bör stoet vara i god allmänkondition, ha fällt vinterpälsen och vara blank och fin i hårremmen samt ha haft en brunst.

    Många ston är helt okomplicerade och blir lätt dräktiga, medan andra kan behöva behandlas.

    Text: Ingrid Andersson
    I samarbete med Charlie Lindberg, veterinär.

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 13 april 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden