Sverige
9 maj 2017 20:56

”Här kidnappar ridsporten Markus Bäckström”

Han protesterade högt över att Jerringpriset gick till ridsporten. Nu har sportjournalisten Markus Bäckström själv suttit upp i sadeln - och medger att det är en otrolig prestation att ta sig över stora Grand Prix-hinder.

”Här kidnappar ridsporten Markus Bäckström”
Kari Östning fick upp kollegan Markus Bäckström på hästryggen Lars Dafgard

DT:s sportjournalist Markus Bäckström var en av dem som protesterade när Peder Fredricson tog emot Jerringpriset i början av året. I ett uppmärksammat blogginlägg ifrågasatte han bland annat hur en silvermedalj kunde värderas högre än en guldmedalj, och att ”hästmaffian” hade kidnappat Sverige med sina röster på Peder.

Efter Idrottsgalan möttes Markus Bäckström och Ridsports webbchef Mia Sahl i en radiosänd debatt, läs mer om det här.

”Här kidnappar ridsporten Markus Bäckström”, säger Markus Bäckström själv om straffet för raderna han har skrivit. Under en dag fick han prova på stallmiljön och även testa att själv sitta på hästryggen. Innan han tog sig upp på i sadeln fick han tips från Jerringpristagaren Peder Fredricson själv om hur man ramlar av på bästa sätt.
– Det var ett värdefullt tips, han vet vad han pratar om och jag var på väg att ramla av flera gånger, säger Markus Bäckström till Ridsport.

Projektet att få upp Markus i sadeln leddes av journalisten och ryttaren Kari Östning, som av en slump fick Markus Bäckström som handledare när hon började på samma arbetsplats som honom. Tillsammans med banbyggaren Emma Danielsson vid Leksands ridklubb byggde de upp en liten bana, som ridskolehästen Harry snällt lotsade Markus över. Det byggdes även upp ett Grand Prix-hinder i naturlig storlek – ett hinder som Markus Bäckström fick minst sagt stor respekt för.
– Det är bisarrt att man inte bara hoppar över ett sådant hinder, utan att man sitter på ett djur som tar sig över hindret.
– Det är sjukt häftigt att ryttare och häst kan komma överens och genomföra det tillsammans, det är en otrolig prestation, säger Markus, och tillägger att han efter den här dagen definitivt fått en större förståelse för ridsporten.
– Häftigast var att se stallmiljön, hur många unga tjejer arbetar med det här från morgon till kväll, säger Markus, som nu hyser en stor respekt för alla ideella insatser inom ridsporten.

Film från Markus ridtur kan du se genom DT:s plustjänst här.

Ett klipp med smakprov finns att se här nedan: 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden