Ridsport åsikt
16 maj 2017 16:28

Mer disciplin kan hjälpa ryttare att nå längre

”Ryttare börjar med sporrar innan hästen tar skänkeln och de betslar upp innan hästen kan ta en korrekt förhållning”
Ridsports krönikör Maria Gretzer efterfrågar mer disciplin bland ryttare, på alla nivåer.

Mer disciplin kan hjälpa ryttare att nå längre
Maria Gretzer ser många yngre hästar som aldrig lärt sig ta skänkeln på rätt sätt (ryttaren på bilden har inget samband med texten)

I min förra krönika var ledordet respekt. Den här gången  handlar det om disciplin. Jag hoppas verkligen inte att det ska uppfattas som någon pekpinne eller ett utpekande. Jag tror bara att väldigt många ryttare – oavsett talang, gren och nivå – kan nå mycket längre med sina hästar om de är mer disciplinerade med sig själva i sin ridning och träning.

Men först vill jag börja med att konstatera att aveln verkligen har gått framåt. Jag ser väldigt många fina, talangfulla hästar när jag reser runt i landet. Jag ser även många ambitiösa ryttare, som vill mycket och vill avancera i klasserna – ryttare som lägger ner mycket tid på sina hästar och sin träning.

Många unga hästar har stor talang för sin gren och det går ofta bra de första åren, framför allt i årgångsklasserna. Men vad händer sedan? Kommer vi verkligen hela vägen till att få hästen framme för skänkel och hand? Det är inne med uttryck som ”grundridning är viktigt”. Men når vi dit?

Jag vill påstå att många har lite för lite disciplin för att öva lätta uppgifter som enkla övergångar och mjuka tempoväxlingar. Svarar hästen för exakt så lätta hjälper som du vill? Har du hästen lydig för små osynliga halvhalter? Ser du till att hästen reagerar för vikthjälper, sits och position? Går hästen i en sådan bra balans att den är ”startklar”?

Faktum är att jag ser många yngre hästar som aldrig har lärt sig att ta skänkeln på rätt sätt; ryttare börjar med sporrar innan hästen tar skänkeln och de betslar upp innan hästen kan ta en korrekt förhållning.

Alltför många unga hopphästar, som tävlar ända upp till 1,30, är i obalans. De får kämpa lite väl mycket på banan, just på grund av att markarbetet släpar efter.

Många talangfulla hästar går ett tag ändå, men når aldrig dit de hade kunnat komma med ett långsiktigt grundarbete som går hand i hand med vad de ska utföra på banan.

Min önskan är att den här krönikan ska bidra till lite eftertanke hos ambitiösa ryttare – för det har vi faktiskt ganska många av – att vi med lite mer strukturerad ridning och disciplin kan få ut mycket mer av våra hästar, på ett positivt sätt.

Om du alltid är noggrann med till exempel övergångar i samtliga gångarter, varje dag i veckan, på banan och i naturen, lovar jag att hästarna svarar upp.

Ofta handlar ett sämre ridpass om dålig fokusering från ryttarens sida. Man orkar kanske inte upprepa så många gånger som behövs för att ändra ett beteende.

Tänk på detta inför säsongen – mer disciplin hos ryttaren skapar en trevligare och bättre häst.

Detta är en krönika, en personligt skriven text.
Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan. Texten publicerades första gången den 11 maj 2017 i Ridsports pappersutgåva.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden