Reportage
22 maj 2017 09:00
Ridsportplus

Kristian får ridskolehästarna att hålla länge

På Ņgesta ridskola i Farsta rider 900 elever per vecka på cirka 60 hästar. Snittåldern på hästarna är 15 år.  "Det är kontinuiteten i arbetet som ger hållbara hästar, säger Kristian von Krusenstierna", hästansvarig och den som ser till att de håller i många år.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det finns både ponnyer och stora hästar på ridskolan, ungefär hälften av varje.
    – Det jag behöver är en mix av hästar, både de som är trygga men också sådana som är en utmaning för de mer kunniga ryttarna, säger Kristian von Krusenstierna.
    – Vi ska lära ut bra ridning och då måste ryttarna även få sitta på pigga hästar och sådana som ligger på lite i handen.

    ”Det är kontinuiteten i arbetet som ger hållbara hästar”, menar Kristian von Krusenstierna. Foto: Lottapictures (arkvibild)

    Genom åren får hästarna gå med olika kategorier av ryttare.
    – När jag köper in en lite yngre häst med bra energi får den först gå med de mer erfarna ryttarna några år. Sedan slussas den över till mer gröna ryttare.
    Kristian nämner ett typiskt exempel:
    – Jag köpte en holländsk häst som 6-åring och den var mycket vild och bockade till en början. Men den har gått hela vägen så att den nu rids av handikappryttare. Däremellan har den gått både hoppning och dressyr med ryttare på olika nivåer. Den är 29 år nu.

    Trappar ned med åldern
    Hästarna pensioneras inte utan får trappa ner till färre timmar per vecka när de börjar bli äldre. Det är en stor fördel att slippa byta ut hästar för ofta – det ger mindre störningar i flocken och verksamheten.
    – Från 19–20-årsåldern får de mest gå i handikappridning och med gröna ryttare. De är värda det efter ett antal år här. Just nu har jag en 25-åring som går en timme om dagen.
    – Det är en ekonomisk häst, eftersom den inte har så stor gång, utan jämna och stadiga gångarter. Den lägger inte onödig energi på att tjafsa med ryttaren om bettet, utan är stadig där också.

    – Tidigare sålde vi hästarna när de inte kunde gå för fullt längre, men om jag hade sålt den här till en privatryttare för ett par år sedan tror jag inte den hade levt i dag. Den hade förmodligen fått gå för lite och då hade hältor och andra problem kommit som ett brev på posten. Det är betydligt bättre att vi behåller dem och låter dem gå något färre lektioner.


    Hästarna går ute varje dag i en häst- och en ponnyflock och får tre månaders bete på sommaren.

    Två–tre timmar om dagen
    Full arbetsdag för en lektionshäst på Ågesta innebär för ponnyernas del att de går två-tre timmar om dagen i stort sett alla veckans dagar.
    – Ett par av dagarna blir det mest motionsridning. De stora hästarna går nästan lika mycket, men får ta det lite lugnare på helgen.
    – Det är den här kontinuiteten i arbetet som ger hållbara hästar. Våra lektionshästar hoppar ett pass varje dag, det blir en bra omväxling för dem. Det är inga jättehinder eller snäva omhoppningar, bara normal hoppning.
    – Det tar oftast tre-fyra år innan en ny häst har grundkondition nog att gå för fullt här. Jag har gjort erfarenheten att många privatryttare som tycker att deras häst är ”fullt i gång” i själva verket har en häst som inte orkar gå en enda lektion hos oss. Den har fått vila väldigt ofta.
    – Många som har sålt sin häst hit skulle nog bli förvånade om de kom hit efter några år och red den igen. Hästarna får mycket mer styrka och energi när de går här.

    Går ute varje dag
    Hästarna går ute varje dag i en häst- och en ponnyflock och får tre månaders bete på sommaren. Flocklivet och det regelbundna arbetet ger sunda och friska hästar.
    – De skador vi har är hagrelaterade, men det får man ta. Det är viktigt för hästarna att få gå i flock.
    Kristian tycker att det har blivit lättare att hitta hästar.
    – Folk är inte lika skeptiska till att sälja till ridskolor numera. Jag köper gärna svenskuppfödda hästar om jag hittar några jag vill ha, men tittar mest på individen när jag väljer. 

    Denna text publicerades första gången den 11 maj i Risports pappersutgåva nummer 9 – 2017.

     

    Fakta

    FAKTA: Ågesta gård och ridskola

    VAD: Ågesta gård och ridskola är en av Sveriges största ridskolor med 900 elever varje vecka, 125 barn på hästis och handikappridning. De 60 lektionshästarna och -ponnyerna är i åldrar från nio till 29 år och har en snittålder på runt 15 år. VAR: Gården ligger 20 minuter från Stockholm och har varit i familjen von Krusenstiernas ägo sedan 1910. Ridskolan startade 1968. För sju år sedan byggdes ett modernt stall med foderautomater och automatisk utgödsling. Det finns två ridhus, två utebanor och en terrängbana. VEM: Hela familjen är involverad i ridskoleföretaget. Kristian von Krusenstierna är huvudansvarig för hästarna, hans fru Linda har hand om barngrupper, systern Anna är personalansvarig och hennes man Jocke sköter jordbruksdelen. Mamma Margaretha är ekonomiansvarig. Kristian von Krusenstierna har länge tillhört den svenska dressyreliten och inledde karriären med att vinna SM på ponny 1990. Ingår i landslagets A-grupp. I gårdens dressyrstall finns tolv hästar på olika utbildningsnivåer. Stjärnan just nu är Languedoc, ”Dokki”, som går internationell GP. Utöver att rida och utbilda dressyrhästar håller Kristian tre lektioner varje onsdag på ridskolan samt har clinics både i Sverige och utomlands.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden