Sverige
29 maj 2017 14:11

Krav: Ponny ska nå idealvikt innan oktober

En hästägare i Ŗrnsköldsvik har fått ett bantingskrav från länsstyrelsen. Det gäller hans ponny som anses vara alldeles för tjock och nu måste bantas om hästägaren ska vara säker på att få behålla sitt djur.

Krav: Ponny ska nå idealvikt innan oktober
Länsstyrelsen har bestämt att en ponny måste bantas. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang) Lotta Gyllensten

Länsstyrelsens veterinär har besökt hästägaren i Örnsköldvik två gånger. Redan i mars konstaterades det att ponnyn var för tjock och låg på en åtta av nio på den hullbedömnings-skala där fem är idealet, berättar Allehanda.

Tidningen berättar vidare att revbenen inte var kännbara och att fettdepåer vid exempelvis manken och nacken var väl utvecklade.

Anledningen till övervikten tros, enligt Allehandas artikel, vara fri tillgång till en ensilagebal. Trots veterinärens omdöme efter första besöket sa djurägaren att han inte tänkte banta sin ponny och mycket riktigt var ponnyn precis lika tjock vid nästa besök.

Länsstyrelsens nya föreläggande innebär ett krav på att ponnyn ska ha nått sin idealvikt innan den 30 september i år och om inte föreläggandet följs kan hästägaren komma att förlora sin ponny samt få djurförbud.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden