Avel
12 juni 2017 15:59
Ridsportplus

Lia CML bästa 4-åring i Vännäs

För några veckor sedan segrade 3-åriga lillasyster Chakra CML i Kumla. Nu tog storasyster Lia CML toppnoteringen bland 4-åringarna i Vännäs.

Lia CML bästa 4-åring i Vännäs
Lia CML blev högst bedömda 4-åring i Vännäs. JENNY REHNMAN

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det blev diplom till halva startfältet när Västerbottens Hästavelsförening arrangerade unghästtest för 4-åriga hästar i Vännäs. Fyra hästar visades och det blev två diplom och en klass I-häst bland dressyrtalangerna. Hopphästarna hade däremot lite mager utdelning – tre hästar visades i uppsutten hoppning men ingen kom upp i klass I-poäng. En häst visades löshoppad och erhöll klass I.

    Exteriör och gångarter dömdes av Bo Holmlund. Hoppdomare var Marianne Leffler, som åkt tåg hela den långa vägen från Västergötland till Västerbotten – flygbiljetterna var slut.

    Dagens högsta poäng tilldelades Lia CML (e Luxus CML), ägd och visad av Hanna Zingmark i Kusmark. Lia tilldelades 7,5 på sina ben som lägsta betyg, 8,5 för huvud/hals/bål och skritt och åttor på övriga bedömningspunkter. Totalt blev det 80,8 procent och poäng som satt där de skulle för chamionatskval.

    Som föl placerades Lia CML trea bland gångartsfölen vid riksföl i Mantorp, och hon kommer ur ett gediget möderne. Mamma Miramis är elitpremierad och bakom henne ligger ytterligare tre generationer elitston. Förutom Lia har hon lämnat ytterligare tre avkommor som fått dressyrdiplom, den senaste i raden är Lias helsyster Chakra CML som stod som segrare med 85 procent bland 3-åringarna i Kumla. Nu är båda helsystrarna kvalade till höstens årgångschampionat på Flyinge.

    Att ta Lia CML till championatet är något Hanna Zingmark jobbat med ända sedan hon köpte hästen som ettåring, och Hanna har nu börjat med pusslet att få till resan.
    – Det är 138 mil så det är en lång resa för en unghäst. Vi måste nog starta tre veckor innan championatet äger rum för att hinna vila, säger Hanna.

    I framtiden har Hanna en plan på att ta föl på Lia, men till en början ska de tävla och ha kul tillsammans. Att ha ett deltagande vid Breeders bakom sig tycker Hanna känns som en ”fjäder i hatten” och det har varit en dröm för henne att få delta på Flyinge. 

    Dressyrdiplom blev det även för Artic M (e Camaro M) som var den enda hästen förra året i Vännäs att ta diplom – fjolårets diplom tog han dock i hoppning. Nu blev det 8-7,5-8-8 i gångartssiffror och totalt 78,8 procent för Artic E.

    Bästa hopptalang blev Frydenssangs Ghana (DWB sto 170 cm e Blue Hors Zatchamo u Giulia e Donnerhall, uppf Linda Falensteen, Martin & Julie Vinge, äg Marita Birgersson) med betygen 7-8 i löshoppning och totalt 75 procent.

    Utöver de fyra SWB-hästarna visades även nygodkända morganhingsten Thorells Prins Azlan 39 (f-13 e Lyckänge Copper Coin u Näsuddens Jolene e Red Commander, uppf Helena Thorell, äg Elisa Thorell). Prins Azlan erhöll 8-8 i löshoppbetyg och blir med det höjd till avelsvärdesklass AB.

     

    Resultat SWB:s unghästtest för 4-åriga hästar (och 5-åriga ston som haft föl), Vännäs 11 juni 2017
    Hästar med minst 77,5 procent.
    Inom parantes gångarts- respektive hoppdomarens poäng
    C = hästen direktkvalificerad till 4-årschampionat med Breeder’s Trophy

    DRESSYRTALANGER

    Lia CML SWB sto 164 m e Luxus CML u Miramis e Master, uppf Charlotte & Magnus Liliemark, äg Hanna Zingmark. (8,5 8 8 8) = 80,8% diplom C

    Artic M SWB hingst 170 cm e Camaro M u Aphrodite e Feinbrand, uppf/äg Ann-Charlotte Gustavsson. (8 7,5 8 8) = 78,8% diplom

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden