Veterinärt
23 juni 2017 15:00
Ridsportplus

Nedsatt förmåga att svettas kan överhetta hästen

SvettUnder riktigt varma sommardagar kan hästen behöva hjälp att tackla värmen, särskilt om det råder hög luftfuktighet. Vissa hästar lider dessutom av en nedsatt förmåga att svettas, anhidros, och de löper stor risk att överhettas.

Nedsatt förmåga att svettas kan överhetta hästen
Rykande häst. Foto: NigelB/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästar har ett bra system för att göra sig av med den överskottsvärme som bildas när musklerna arbetar, bland annat genom svettning. De kan därmed bibehålla sin kroppstemperatur mer eller mindre konstant. Svetten förångas och då kyls hästkroppen av.

    Men vid hård ansträngning i stekande sol och/eller hög luftfuktighet hinner inte svetten avdunsta, utan droppar från hästen utan kylande verkan. Hästen riskerar då att komma in i en ond cirkel av vätskeförlust och allt högre kroppstemperatur.

    Den måste få hjälp med avkylningen för att inte drabbas av värme- eller hjärtslag.

    Kylning med isvatten

    För 20 år sedan genomfördes grundlig forskning kring hur hästar klarar värme, eftersom OS skulle genomföras i Atlanta i varmt väder med hög luftfuktighet. Man fann då att bästa sättet att sänka kroppstemperaturen är aggressiv kylning med isvatten (0-5 grader C) över hela kroppen. Kylningen inleds direkt efter ansträngningen och alterneras med skritt för att gynna blodomloppet.

    Ett system som numera ofta används vid fälttävlan och distansritt är att ha en tank med ett stort isblock i och en dusch kopplad till den. Det är även vanligt med fläktar för att den omgivande temperaturen snabbt ska bli lägre, då kyls blodet av. När man har jämfört fälttävlanshästar på tävlingsplatser med 24,4 grader i skuggan respektive 31,1 grader, kunde hästarna hålla samma kroppstemperatur tack vare effektiv nedkylning.

    Anhidros

    Vissa hästar har nedsatt förmåga att svettas, anhidros, vilket kan bli ett allvarligt hinder för deras prestation. Anhidros kan förekomma i en lindrig form med minskad svettningsförmåga och i en allvarligare form, då hästen inte har någon svettproduktion alls. Vid den allvarligare formen får hästen kraftiga symtom på överhettning.

    Anhidros är inte särskilt vanligt men kan misstänkas hos hästar som har nedsatt prestationsförmåga i varmt väder.

    Hästen får torr och matt päls, förhöjd andningsfrekvens och det tar lång tid – minst en halvtimma – innan kroppstemperaturen återgår till det normala efter ansträngning. Det finns olika typer av behandling, men ibland är bästa lösningen att flytta hästen till ett svalare och torrare klimat. Det kan återge den förmågan att svettas.

    Mer om

    hästens svett

    • Innehåll: Hästens svett består av vatten och olika salter: natrium, klorid och kalium. Koncentrationen av dem är fyra gånger högre än hos människan, vilket gör hästsvett mycket salthaltig.
    • Mängd: En hårt arbetande häst svettas ut 10-15 liter i timmen. Det ger ett bortfall av koksalt i blodet som måste ersättas. Att bara erbjuda saltsten räcker sällan, inte heller kommersiella elektrolyter.
    • Saltbortfall: För en häst i lätt arbete som bara svettas rejält någon enstaka gång, kompenseras saltbortfallet av sig själv med tiden.
    • Omotiverad svett: Hästar kan också svettas för att de har ont någonstans eller är stressade. Det gäller att vara uppmärksam på om hästen svettas omotiverat, till exempel vid jobb som inte brukar vara ansträngande eller om den får en snabbt uppkommen svettning på halsen eller i flanken. Det är en varningssignal om att allt inte står rätt till.

    Sju sommartips om värme:

    1) Parkera i skuggan och öppna all ventilation om hästen står uppstallad i transporten på endagstävling. Se till hästen ofta, ta ut den om det blir mycket varmt.

    2) Kolla ofta att det finns friskt vatten i tillräcklig mängd på betet.

    3) Träna tidiga morgnar och sena kvällar.

    4) Uppvärmningen kan minskas. Rid fram i skuggan med pauser var 10:e-15:e minut då hästen kyls och erbjuds lite vatten (fyra-fem liter).

    5) Vattna direkt efter prestationen. Det mest effektiva är att ge fysiologisk koksaltlösning som består av nio gram koksalt per liter vatten.

    6) Kör på natten om hästen ska transporteras långt.

    7) Vissa är kräsna med att dricka, försök locka hästen med äpple- och morotsbitar i vattnet. Är den fortfarande motvillig får eget vatten tas med hemifrån.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsports pappersupplaga 10/2016.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden