Veterinärt
28 juni 2017 13:35
Ridsportplus

Här är cancerformerna som kan drabba hästar

Cancer är en relativt ovanlig diagnos hos hästar om man jämför med människor eller smådjur.
Men visst kan också hästar få cancer. Sarkioder, leukemi, melanom och angiosarkom är några av de cancerformer som kan drabba häst.

Här är cancerformerna som kan drabba hästar
Melanom drabbar avblekbara skimlar, men det finns ingen effektiv behandling mot cancerformen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den vanligaste formen av hudtumör hos häst är sarkoider (inkar). De kan variera mycket i utseende, allt från en skorvig och hårlös fläck till stora, svulstiga områden.

    Sarkoider uppkommer genom ett vårtvirus som kan spridas till hästen med flugor. Om virus hittar en väg in i huden, till exempel genom tunn hud efter ett sår, kan en sarkoid börja växa till. Vissa raser, som arabiska fullblod, har en genetisk känslighet för att utveckla sarkoider, liksom vissa familjelinjer.

    Låt tumören vara
    Man ska ha respekt för sarkoider och lämna dem utan åtgärd om de inte sitter på en plats där de stör utrustning eller på annat sätt hind-rar ett normalt användande av hästen. Plattinkar (hårlösa fläckar) kan vara oförändrade i flera år om de inte skadas.

    Om en sarkoid ska behandlas på något vis behövs ett vävnadsprov för att säkerställa att det verkligen handlar om en sarkoid och inte någon annan hudförändring. Ett vävnadsprov bör inte tas lättvindigt, eftersom all form av skada på tumören kan leda till aggressiv tillväxt om inte behandling inleds.

    Det finns en rad olika behandlingsmetoder för sarkoider: kirurgi, avsnörning, virushämmande medicin och salva som kan döda vävnaden. Oavsett behandlingsmetod finns risk för återfall, till exempel måste operativa ingrepp ske antingen med vanlig kirurgi, laser eller fryskirurgi – med vid marginal och noggrannhet. Annars är det stor risk för ett aggressivt återfall.

    Ingen effektiv behandling
    Melanom är en annan form av hudtumör. Den drabbar avblekbara skimlar. I regel är tumörerna långsamväxande och kan uppkomma på huvudet, under svansen, på läpparna och ögonlocken. De kan även finnas invärtes. Man räknar med att 80 procent av avblekbara skimlar över 15 år har melanom, och forskning vid Uppsala universitet och SLU har visat att alla avblekbara skimlar bär på samma mutation. I dag finns ingen effektiv behandling mot melanom, i regel låter man tumörerna vara. Internationellt har det på senare år prövats en bromsmedicin (se faktarutan).


    Cirka 80 procent av avblekbara skimlar över 15 år antas ha melanom. Foto: Anki Lundberg

    Skivepitelcancer är en blomkålslik tumör som kan förekomma i ögat eller på penisen och är inte helt ovanlig på äldre hästar. Om tumören sitter på penis kan amputation övervägas. Tumörer vid ögat opereras bort. Hästar med opigmenterad hud kring ögonen är särskilt utsatta, eftersom det antas att tumörerna delvis uppkommer genom ultraviolett strålning från solen.

    Kan drabba unga hästar
    Leukemi, blodcancer, kan misstänkas på hästar som plötsligt blir mycket slöa och trötta och slutar att äta. Feber och förstorade lymfkörtlar är andra symtom. Blodcancer kan drabba väldigt unga hästar och prognosen är inte god; sjukdomen har ett snabbt förlopp och de flesta hästar dör eller avlivas.

    En annan aggressiv form av cancer som har ett snabbt förlopp är angiosarkom, en tumör som utgår från blodkärl. Om hästen skadar sig och får ett sår kan det bli en kraftig tillväxt av tumören och det går sällan att rädda hästens liv, även om den får understödjande behandling direkt.

    Hovkräfta är inte cancer i vanlig mening, utan en sjukdom som innebär att det normala hornet faller av och ersätts av en illaluktande, svulstig hornmassa som lätt smulas sönder. Sjukdomen uppstår inne i mjuka hoven och kan bland annat uppkomma efter hovsprickor. Hovkräfta kan vara mycket svårbehandlat och prognosen är inte alltid så god.


    Melanomtumörer kan finnas på huvudet, under svansen, på läpparna och på ögonlocken men kan också finnas invärtes. Foto: Anki Lundberg

     

    Fakta: Bromsmedicin mot melanom
    Ett vaccin som från början togs fram för hundar med cancer i munhålan har testats på häst i flera vetenskapliga försök. Då har vaccinet visat på positiva effekter genom att det har stoppat tillväxten hos de mindre melanomtumörerna. På hund har vaccinet bidragit till att öka livslängden med mellan 18 månader och fem år, jämfört med max 24 veckor utan vaccin.
    Det är en dyr behandling. Fyra inledande injektioner kostar närmare 3 000 dollar (cirka 26 500 kronor), och sedan 750 dollar (cirka 6 600 kronor) per halvår under obestämd tid. Det har hittills inte använts i Sverige.

    Forskning pågår
    Vid SLU forskar bland andra Henrik Rönnberg, specialist inom onkologi, kring hästtumörer. Han har varit med om att ta fram biomarkörer för malignt lymfom, elakartade tumörer, i blodprov.
    – Vi håller just nu på med en väldigt spännande utveckling av dessa tumörmarkörer hos häst och har rönt stort intresse från hästspecialister på andra ställen i Europa som nu även ingår i vårt samarbete, säger Henrik Rönnberg.

     Text: Ingrid Andersson i samarbete med veterinär Charlie Lindberg

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 11 maj 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden