Reportage
14 augusti 2017 17:30
Ridsportplus

Ekotänk för 140 miljoner kronor på Smedstad

För snart ett år ­sedan slog Smedstad Ridsportcenter utanför Linköping
upp portarna. Ridskolan har nu närmare 600 uppsittningar i veckan och har fått ta emot Lövsta Future Challenges ­hållbarhetspris.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Redan innan bygget startade var direktiven klara och tydliga. Smedstad Ridsportcenter skulle bli en anläggning för alla medborgare i Linköpings kommun, och den skulle byggas klimatsmart med hänsyn till det  känsliga naturområdet runt omkring. 

    Hela anläggningen kostade närmare 140 miljoner kronor att färdigställa och i dag har ridskolan cirka 600 uppsittningar i veckan. 

    Malin Hansson tar in sin egen häst Primero Hit (f -06 e Sancisco-Don Primero) som hon tävlar i Grand Prix dressyr.

    Veronica Möller är en av fyra delägare – de övriga är David Wenhov,  Mats Andersson och Ulrika Eriksson.
    – Det var David som fick nys om upphandlingen av Smedstad Ridsportcenter och som samlade oss andra i ett samarbete, berättar Veronica. 

    Den gemensamma nämnaren för samtliga ägare är att alla arbetat med utbildning tidigare och på så sätt lärt känna varandra. Det som lockade med projektet var just att anläggningen gav utrymme för många olika aktiviteter och inte bara fokuserade på ridutbildning. 

    Veronica kan inte svara på vad som gjorde just deras bud till det vinnande, men när hon spekulerar en stund tror hon att de olika ägarnas stora intresse och olika styrkor spelat in. 
    – De här kändes rätt och spännande ända från början. Sedan är det som med alla stora saker i livet att det kommer stunder då man får jobba lite i motvind, säger hon om satsningen, och menar att det är en stor fördel att vara flera som kan stötta och driva varandra framåt.
    – Vi har också haft ett väldigt bra samarbete med Linköpings kommun, Lejonfastigheter och ridklubben hela vägen. Så får vi  också landa i att det tar tid att bygga upp rutiner och flyt i en sån här stor anläggning.

    Lina Johansson, förstalärare i hoppning på Smedstad, hjälper en elev att spänna sadelgjorden. 

    Ridskolan är ryggraden
    Det som fick Veronica att fastna för projektet var möjligheten att få göra något gott för Linköping. 
    – Ridskolan är själva ryggraden i verksamheten, men att bara ha en ridskola skulle kanske inte vara framgångsrikt och det har heller aldrig varit tanken, förklarar hon och säger att nätverkande med kommunens olika organisationer, regionen och universitetet är en viktig del i satsningen.

    – Man vill att det här ska vara en anläggning för alla kommunens invånare. Det tar alltid lång tid att utveckla samarbeten men hittills har vi ett bra utbyte med Ånestad-skolan, som har elevens val hos oss.
    Vi samarbetar också med omsorgskontoret, genom att personer som står utanför ordinarie arbetsmarknad får komma hit och arbetsträna. 

    Snart dags för tävling
    Det första verksamhetsåret har till stor del handlat om att få allt det praktiska att fungera smärtfritt, men snart är det dags för Smedstad att anordna sin första stora tävling, med finalen i den nya serien Live Arena & Dressage Power Grand Prix Tour. 

    Smedstad Ridsportcenter är byggt på ett sätt så att det känsliga ekolandskapet inte störs. 

    Förstaläraren i dressyr, Malin Hansson, berättar entusiastiskt att det blir en av de större tävlingarna i landet med inte mindre än 100 000 kronor i prispengar. 
    – En sådan här anläggning är ju till för det, och tanken är att utveckla och hålla fler stora tävlingar efter hand. 

    Smedstad ska vara en anläggning för både bredd och elit, säger Malin, som ofta tycker att ordet ridskola har en orättvis negativ klang.
    – Du ska kunna utvecklas och även tävla om du vill det på ridskolan. Vi har både välutbildade ridlärare och hästar här. Många rider på ridskolan i stället för att skaffa egen häst.

    Debatt om undermåliga hästar
    Ridskolehästarna på Smedstad skapade något av en debatt i somras, när ryktet gick om att man köpt in undermåliga hästar från Järfälla Ridcenter, något Malin dementerar bestämt. 
    – Vi köpte 37 hästar från Järfälla. De var allt från fem år till 26 år. En som var 25 tyckte vi inte riktigt klarade flytten, så den tog vi bort rätt omgående. Vi hade också en liten minishettis på 28, som vi tog bort eftersom han inte var som han skulle. Ett par hästar var med om olyckor som gjorde att vi tvingades ta bort även dem.
    – Saker händer när du har med hästar att göra och detta hade antagligen hänt även om vi köpt 37 hästar från olika stall. De hästar som fungerar går verkligen kanon hos oss. Vi har fortfarande några ponnyer som är kring 20 år och jättefina. 

    Veronika Möller är gymnasielärare och förskolechef och en av fyra delägare i Smedstad Ridsport-
    center. Hästen heter Dream. 

    Av de 37 hästar som köptes in finns 30 kvar i dag och Malin beskriver dem som trevliga och välutbildade. Att man valde att köpa in så många hästar från ett och samma ställe ser hon inte som något konstigt, tvärtom menar hon att det var ett väldigt medvetet val.
    – Att leta upp så här många hästar som ska fungera ihop i en grupp hade varit så stort. På det här sättet fick vi ett bra utgångsmaterial till ridskolan med hästar som redan känner varandra och fungerar bra ihop.
    – Vi vet att vi måste göra förändringar bland hästarna efterhand och har planerat för det, säger Malin och berättar att personalen märkt hur älskade hästarna från Järfälla varit. Många gamla elever har både skrivit brev och kommit och hälsat på sina gamla lektionshästar.

    Fakta: Smedstad Ridsportcenter
    Anställda: Sex ridlärare, tre vakt-mästare och en person i kaféet. 
    Hästar: Cirka 60. 
    Antal uppsittningar/vecka: 580. 
    Anläggningen drivs av: Haga Stall & Omsorg, HSO (Veronica Möller,  David Wenhov,  Mats Andersson och Ulrika Eriksson). 
    Aktuell med: 2017 fick Smedstad Ridsportcenter ta emot Lövsta Future Challenges hållbarhetspris för sin satsning på en miljösmart anläggning. 
    Vem står bakom satsningen? Initiativtagarna bakom Smedstad Ridsportcenter är Linköpings kommun, som ville se en ridsportanläggning där alla var välkomna. Lejonfastigheter byggde anläggningen på uppdrag av kommunen och äger alltså fastigheterna som kommunen i sin tur hyr. HSO som, genom en upphandling, fått i uppdrag att driva verksamheten ansvarar för ridcentret. Ridskolehästarna ägs av HSO och all personal är anställd av företaget.

    Om anläggningen: Smedstad Ridsportcenter är byggt i ett Natura 2000-område. I praktiken innebär det att man tagit hjälp av ekologer under byggets gång för att försäkra sig om att ekolandskapet inte störts. Hela anläggningen är också byggd för att vara så energisnål som möjligt. Bland annat är all belysning rörelsestyrd och på taken sitter solceller.

    Text och Foto: Natalie Lindholm

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden