Sverige
28 augusti 2017 19:32
Ridsportplus

Dumpad häst – kronofogden kan hjälpa vid avhysning

Situationen med en dumpad häst kan kännas hopplös, men faktum är att det finns ytter­ligare en väg att gå för att bli av med hästen: genom kronofogdemyndigheten.

Dumpad häst – kronofogden kan hjälpa vid avhysning
Om hyresgästen inte har flyttat på utsatt datum finns det flera alternativ och myndigheter dit markägaren kan vända sig för att få hjälp. LottaGyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Förutom att begära utmätning av sin fordran kan stallägare i egenskap av hyresvärd begära avhysning av hyresgästen genom kronofogden.
    Daniel Dalenbring arbetar på kronofogden och berättar att detta inte är vanligt, men att det går. 
    – I de flesta fall försöker nog parterna göra upp utan vår hjälp, men när det gäller uthyrning av bostäder och lokaler är det inte  ovanligt med avhysningar. Och de rättsliga regler som gäller för avhysning från stallplats är desamma. 

    Kronofogden kan hjälpa till med avhysning
    Det är kronofogden som delger yrkandet om avhysning. Om hästägaren bestrider avgör stallägaren om hen ska begära att ärendet överlämnas till tingsrätt. 

    När prövningen har vunnit laga kraft ansöker stallägaren om verkställighet och hästägaren meddelas att om hästen inte flyttas ett visst angivet datum kommer detta att ske genom kronofogdens försorg. 

    Polisen också behjälplig
    Om hyresgästen inte har flyttat på utsatt datum finns det flera alternativ. Om hästen har ett ekonomiskt värde utmäts den för betalning av kostnaderna i avhysningsmålet. Om hästen inte har ett ekonomiskt värde kan den omhändertas enligt djurskydds-lagen. Det är polisen som hjälper till med detta. 

    Länsstyrelsen har sista ordet
    Därefter är det länsstyrelsen som tar ställning till om hästen ska säljas eller avlivas.  Om polisen inte agerar kan kronofogden besluta om avlivning. 
    I målet om avhysning får du som stallägare inga pengar tillbaka för obetalda fordringar, och det kostar lite att ansöka, men det gör i alla fall att det finns en väg att gå för att få kostnaderna att upphöra. 

    Den fordran som du har mot hästägaren kan du förstås ansöka om att få indriven, men detta blir  två olika slags mål hos kronofogden, där det ena handlar om avhysning och det andra handlar om utmätning för fordran.

    Denna text publicerades första gången den 24 augusti i Ridsports pappersutgåva nummer 16-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden