Hästägartips
30 augusti 2017 19:01
Ridsportplus

Känsliga hästar ger hovslagare problem

Hästar som rycker, inte vill stå still och hänger all tyngd på det upplyfta benet. För dig som hästägare är det jobbigt och kanske pinsamt, för hov­slagaren är det ett arbetsmiljö­ problem. Hovslagaren Kristina Ahlén har sett det mesta. Hon tycker att i dag är det de käns­liga, nerviga hästarna som är de svåraste.

Känsliga hästar ger hovslagare problem
En ägare som tränat sin häst och givit den grundtrygghet, underlättar hovslagarens arbete.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Allra svårast är de där hästarna som står till synes stilla, helt nollställda, men där du känner en enorm spänning. Du får ingen kontakt med hästen men känner att den kan explodera helt gränslöst när som helst.

    De moderna sporthästarna är ofta känsliga och har hög energi. De kan ha svårt att stå still och vara reaktiva. Där gäller det att ha tålamod och kunna läsa och parera.

    Som hovslagare tycker Kristina Ahnlén att det är en del av hantverkskunnandet att läsa av olika hästar och hantera hästar med olika typer av temperament. 
    – Däremot är det inte vårt jobb att uppfostra eller träna hästarna. Det måste ägarna själva göra.

    Påtagligt högre stressnivå

    Kristina Ahnlén ser ofta att hästar som bytt stall, ägare och tillvaro har en påtagligt högre stressnivå än andra. I de fallen är det inte heller säkert att ägaren kan utgöra trygghet för hästen, de har helt enkelt inte lärt känna varandra tillräckligt bra än. Det blir för många osäkra faktorer, vilket höjer stressnivån och gör skoningen till ytterligare ett jobbigt moment ovanpå allt det andra.

    En sak som Kristina Ahnlén tycker är knepigt är de hästar som rycker åt sig hoven när hon ska spika i sömmen. Det gör skoningen riskfylld för både henne och hästen och är inget hon kan lösa på plats. 
    – I de fallen måste hästägaren engagera sig och lägga tid och träning mellan skoningarna, säger hon. Detta är inte en känsel- eller smärtreaktion, utan en reaktion på rörelsen och ljudet. Ägaren måste då desensibilisera hästen genom att dagligen lyfta och banka med hammare så hästen vänjer sig vid detta.

    Hovslagaren behöver kunna finlira med skoningen för att få den riktigt bra. Det är svårt att göra om hästen rycker i hoven och arbetet i stället går ut på att hålla fast.

    Hästen glömmer hovslagaren

    Kristina Ahnlén tycker även att de slickburkar som kommit på marknaden de senaste åren kan vara bra hjälpmedel för att ge hovslagaren arbetsro och möjlighet att utföra ett gott arbete. Många hästar glömmer hovslagaren när de får slicka i en burk.

    I en skoningssituation är tre personligheter inblandade – hovslagarens, hästens och ägarens. Ägaren är inte minst viktig, det är den som påverkar hästen dagligen. En del ägare har lugnande inverkan på oroliga hästar som ska skos, andra kan till och med ha en negativ inverkan av olika skäl.

    Men framför allt ligger ägarens arbete med hästen mellan skoningarna. Genom att arbeta med hästens grundtrygghet kan du ge hovslagaren bättre förutsättningar att utföra sitt jobb.
    – Att vara hovslagare är en profession och vi bemöter hästarna professionellt. Men det innebär inte att hovlagarens egen personlighet inte spelar roll. Vissa hovslagare passar helt enkelt bättre ihop med vissa hästar.

    För det mesta går det att lösa ändå genom kunnande och yrkesskicklighet, men i vissa fall kan det vara bättre att hitta en annan hovslagare.
    – Sedan finns det ju fall där hästen är besvärlig för att den har ont, det får vi inte glömma. Det kan handla om problem i karpalleden, bogen, SI-led, bakknä, med mera. Misstänker jag det tar jag självklart upp frågan med ägaren omedelbart.

    Så här kan du underlätta för hovslagaren

    • Bygg upp en trygg relation med din häst.
    • Träna hästens grundtrygghet.
    • Om hästen är känslig för att hov­slagaren håller fast hoven eller slår på den – desensibilisera.
    • Fundera på om din egen närvaro är positiv eller negativ.
    • Är det hovslagarens och hästens personlighet som inte går ihop kan det vara värt att överväga ett hovslagarbyte.

    Denna text publicerades första gången den 24 augusti i Ridsports pappersutgåva nummer 16-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden