Hästägartips
1 september 2017 12:34
Ridsportplus

Ta hästkrafter till hjälp för att hantera storbalar

Det har blivit svårare och svårare att få tag på små, lätthanterliga balar. Och för den som har ett litet stall kan maskiner för storbalshantering vara en allt för stor utgift.
Ridsports läsare tipsar om andra sätt att lösa problemet.

Ta hästkrafter till hjälp för att hantera storbalar
Ridsport frågade läsarna vilka knep de har för att hantera storbalar, och gensvaret blev stort. Helt uppenbart står stora delar av häst-Sverige och brottas med tunga balar för hand varje vecka.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridsport frågade läsarna vilka knep de har för att hantera storbalar, och gensvaret blev stort.
    Helt uppenbart står stora delar av häst-Sverige och brottas med tunga balar för hand varje vecka. 

    Rundbalar vanligast
    Flest tips som kommit in gäller rundbalar, och det är kanske inte så konstigt. De är ju de lättaste storbalarna att hantera för hand, även om de ofta väger runt 400 kilo. 

    Ta spjärn mot väggen
    Den första utmaningen med en rundbal är att få den över från ”plattsidan” till ”rullsidan”. Flera tipsar om att sätta ryggen mot balen och ta spjärn med fötterna mot något fast, till exempel en vägg eller andra rundbalar. 

    Andra föredrar att använda ett spett, som de placerar mitt i balen och välter den med. Timmerkrokar är ett annat hjälpmedel för att få bättre tag och kunna dra eller välta balarna.
    Spett eller krokar förutsätter förstås att balen inte är plastad, eller att den ska öppnas direkt efter flytten. 

    Går att rulla
    När rundbalen väl ligger på rullsidan går det ju relativt lätt att rulla den för hand, så länge marken är någorlunda slät och inte sluttar alltför brant uppåt. Några läsare går lite längre och tar hjälp även vid rullningen.
    Någon använder bilen. Med hjälp av ett spännband som går från dragkroken och runt balen drar de balen framåt. En del kör ett spett rakt igenom balen, som en hjulaxel och fäster linorna i den.
    Det finns även de som kopplar skaklar till spettet och låter hästen dra fram balen. På bilden ovan är det Tobias Hellman som drar bal med hjälp av sin ardenner.

    Stor utmaning i små stall
    De stora fyrkantbalarna är en större utmaning i de små stallen. Där det finns möjlighet att få dem lastade på pall på ett slätt golv är en handdragen palldragare ett bra hjälpmedel.
    En läsare tipsade om att använda palldragaren även utomhus genom att dra den efter bilen. 
    Om man är flera kan man även rulla fyrkantbalarna, men det kräver rätt mycket kraft och timing. 

    Bilsläp som hövagn
    En annan läsare använder ett litet bilsläp som hövagn. Släpet ställs bredvid balen som öppnas och lastas över kaka för kaka. Släpet dras sedan in inomhus och fungerar som höförvaring.
    En annan variant på detta är att åka med släpet till producenten och få balen lastad direkt på släpet – men då måste du förstås åka och hämta varje gång en ny bal behövs. 

    Fyrkantbal går också att flytta
    Även stora fyrkantbalar baxas runt en del. Två tips för hur du flyttar en fyrkantbal för hand är att antingen använda ”vikingametoden” och rulla fram den på hagstolpar – den längst bak flyttas fram när balen passerat – eller att dra den liggandes på en plyfaskiva som har hål för dragsnören.
    Om balen inte är alltför stor kan det även gå att dela den på mitten och köra delarna på säckkärra. 

    En läsare som fodrar med storbal i hagen har hittat en helt annan lösning. Hen ber att få balarna placerade så pass glest i hagen att det går att stängsla om dem en och en. Sedan tas staketet runt dem bort, en bal i taget. 

    Off-road-palldragare
    För den som är beredd att göra lite investeringar för att få en bättre balhantering finns det några handredskap och enklare redskap för ATV eller bil att köpa.
    En off-road-palldragare med stora luftfyllda hjul kan hjälpa den som vill flytta balar på pall i terräng. 

    För den som vill flytta rundbalar kan en vippkärra till fyrhjulingen vara till hjälp. Den fungerar så att du backar intill balen och vippar balinsatsen. Fäst balen med spänband och använd antingen handvinschen som sitter på kärran eller fyrhjulingens vinsch för att vippa upp balen på kärran. Sedan är det bara att köra och vippa tillbaka.

    Denna text publicreades första gången den 24 augusti i Ridsports pappersutgåva nummer 16-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden