Hästägartips
4 oktober 2017 14:00
Ridsportplus

Sju tips för klimatsmartare stallrutiner

STALLSMARTHur klimatsmart är du i stallet? Det finns mer att återvinna och återanvända än vad du kanske tror.
Gör en god gärning för miljön även i stallet genom att sortera stallsoporna smart.

Sju tips för klimatsmartare stallrutiner
Det är lätt hänt att allt åker i samma sopkorg i stallet. Se över vad du själv kan göra med dina sopor i stallet, det är enklare än vad du tror. Foto: Lotta Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är lätt hänt att allt åker i samma sopkorg i stallet. Gamla skor blandas med plast från ströbalar och papper från senaste kraftfoderpåsen. Se över vad du själv kan göra med dina sopor i stallet, det är enklare än vad du tror.

    1. Har du tröttnat på gamla schabrak och träns som bara hänger i vägen? Istället för att slänga på soptippen kan du ge dem till närmaste ridskola istället. Prylarna får förlängd livslängd och du har gjort en god gärning på samma gång.

    2. Har täcket gått sönder? Det kanske inte är någon idé att laga det längre men innan du slänger det så klipp bort alla remmar och spännen. Nästa gång ett annat täcke går sönder har du några extra i reserv att laga med.

    3. Gamla hästskor ska inte slängas i soporna utan lägg dem i en separat insamlingstunna. Dessa kan du sortera som järnskrot och får faktiskt betalt för det när du lämnar in på återvinning. Lite extra klirr i kassan samtidigt som du bidrar till en bättre miljö är ju inte helt fel.

    4. Plasten från ströbalar ska sorteras som plast, ensilagebalsplast ska till en särskild återvinning. En del foderförsäljare tar tillbaka plasten från ensilagebalen för att underlätta återvinningen för dig som hästägare. Kolla med din leverantör! Annars kan du lämna in plasten på närmaste återvinningscentral.

    5. En del kraftfoder kommer i papperspåsar när du köper dem. Dessa ska såklart sorteras som papper och inte slängas i brännbart. Även tomma plastförpackningar och hinkar kan sorteras och lämnas till rätt behållare på återvinningscentralen. Större mineralhinkar passar dessutom perfekt som rykthinkar och för utfodring i hagen. Kanske inte alltid den snyggaste, men väldigt praktiskt och miljövänligt.

    6. Istället för att köpa allting nytt till hästen kan du spana in begagnatannonser eller besöka hästloppisar. Det finns mängder av fina prylar som någon tröttnat på eller som hästen inte kan ha. Gör ett riktigt klipp och passa på att sälja saker du själv inte använder.

    7. Vilken garvningsmetod är använd till ditt träns? Här kan du påverka miljön när du ska shoppa. Vegetabiliskt garvat läder är mycket mer skonsamt för miljön och de som arbetar på fabriken än kromgarvat läder.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden