Krönika
19 oktober 2017 10:04

Monica Lindstedt: ”Att lära sig djurvett kommer man att ha nytta av livet ut”

Trots internationalisering och digitalisering är hästen samma djur som för många hundra år sedan, och för att hantera hästar på rätt sätt krävs kunskap och omtanke.
– Att lära sig djurvett kommer man att ha nytta av livet ut, menar gästkrönikören Monica Lindstedt.

Monica Lindstedt: ”Att lära sig djurvett kommer man att ha nytta av livet ut”
Alla inom sporten har ansvar för att barn lär sig djurvett, skriver Monica Lindstedt. Foto: Lottapictures/Jeanette Flensburg

Internationalisering, digitalisering och urbanisering påverkar oss alla. Också vår sport. Titta bara på aveln. Det finns inte längre några skarpa gränser mellan olika avelsförbund. Det vi i dag kallar en SWB-häst är visserligen född i Sverige, men är egentligen ett nordeuropeiskt varmblod. En blandning av allt möjligt. Unghäst-VM har utvecklats till ”bästa blandning vinner”. Inget ont i det.

Det kanske är just förmågan att se vad som passar till vad, som är själva grejen när det gäller avel. Tack vare öppna gränser, ökad kunskap om reproduktion och förbättrad logistik är det möjligt även för oss här uppe i norr att hålla (nästan) jämna steg med de stora hästnationerna på kontinenten.

Det fanns en tid då man var tvungen att resa långt för att titta på häst. Sedan kom videokassetterna. I dag räcker ett knapptryck. På Youtube finns allt och över internet kan man följa snart all världens tävlingar i realtid. På sociala medier kan du följa hästvärldens kändisar och sant eller osant skvaller. Även vår sport har sina influencers och branschens e-handelsföretag ändrar allas våra köpvanor.

Men, i takt med urbaniseringen blir det tyvärr färre och färre som på ett naturligt sätt växer upp med djur och natur. Det paradoxala är att längtan efter djur verkar öka, medan kunskapen minskar.

Många förmänskligar sina husdjur oavsett om det är en katt, en hund eller häst, samtidigt som man också ibland betraktar en liten hund eller katt som en inredningsdetalj eller en häst som ett sportredskap.

Men djur är djur och måste få leva som det. Hästar är dessutom stora flyktdjur med starka instinkter. De är, all internationalisering eller digitalisering till trots, fortfarande samma djur som för flera hundra år sedan. Det krävs både kunskap och erfarenhet för att ”läsa av” och förstå en häst. Att umgås med hästar är som att spela schack. Du måste kunna läsa spelet flera drag framöver.

Alla vi som verkar inom ridsporten har ett stort ansvar för att barn och ungdomar ska få lära sig inte bara ridning utan djurvett rätt och slätt. Det handlar inte bara om att i teorin förstå vad en häst är utan också om hur man själv bör bete sig, om ansvar och omtanke. Varje dag, i ur och skur, år ut och år in.

Att lära sig djurvett kommer man att ha nytta av livet ut. Man blir helt enkelt en bättre människa.

Monica Lindstedt är grundare och ägare av företaget Hemfrid, ordförande för Företagare och på fritiden hängiven uppfödare och dressyrryttare.

 

Detta är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan som publicerades första gången den 21 september 2017 i Ridsports pappersutgåva nummer 18-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden