Reportage
6 november 2017 07:30
Ridsportplus

Pytt Hamberg: ”Vi måste skilja på prestation och resultat”

PonnydressyrDet fanns en tid när det svenska ponnydressyrlaget alltid kom hem med EM-medaljer. Närmare bestämt under 25 år – med endast ett par undantag. Men sedan hände något.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den senaste lagmedaljen för blågul ponnydressyr kom 1996 i Danmark, då Jeanna Högberg red i laget med Kopparås Chess. Därefter inte en enda medalj. I år kom Sveriges lag på tionde plats.

    Pytt Hamberg har varit landslagsledare under ett år. Hon har upplevt sitt första ponny-EM som ledare.

    Hur ska vi närma oss medaljplats på EM igen?
    – Vi har pendlat mellan plats fem och tio i många år, min målsättning är att ligga på platserna över fem. Det krävs ett bra upplägg med Development Tour på hösten och tidiga obs-tävlingar efter nyår.
    – Ryttarna behöver vara färdiga i tid, komma ut internationellt och se vad som krävs.

    I detalj

    Pytt Hamberg

    Ålder: 57 år.

    Bor: Rånäs utanför Arlanda.

    Familj: Man och tre utflyttade barn.

    Bakgrund: Började rida på Djursholms ridskola för KG Svensson och fanjunkare Johan Johansson, har gård med ponnyuppfödning – just nu 15 ponnyer och tre hästar. Rider och har träning.

    Aktuell som: Landslags­ledare i ponnydressyr. 

    Vilken inställning ska vi ha till ponny-EM? Bara vara med, ha kul, göra vårt bästa och det är gott nog? Eller kämpa för medaljplats med alla resurser?
    – Vi måste skilja på prestation och resultat. Som nation kan man ha ett uttalat resultatmål att ta sig över plats fem och vidare uppåt. En bra prestation på ett EM gör att ryttarna mår bra, är glada och har roligt. Resultatet blir vad det blir, det kan vi inte påverka, det är beroende av domare och medtävlare. Men den egna prestationen kan vi påverka.

    – De ryttare som satsar mot ett EM behöver bli bättre på att precisera sina mål och planera sitt upplägg – där behöver också finnas tid för återhämtning. Jag hoppas kunna hjälpa till med det.

    Missa inte

    Development Tour

    • Ny dressyr­cup för kategori C och D utan kate­goriindelning. 
    • Cupen består av en lagtävling med lottade lag för ökad sammanhållning, större nätverk och ökad förståelse genom nya konstellationer, samt individuell klass med FEI:s mästerskapsprogram. 
    • För ryttare 15 år och yngre som ridit lägst 67 % i FEI-klasserna lagtävlan och mästerskapsprogrammet på lägst nationell nivå.

    Har vi tillräckligt bra dressyrponnyer, och kan våra ryttare bli lika bra som tyska och danska ryttare?
    – Klart att de kan. Jag ser inga hinder, varken för ryttarna eller ponnyerna. Sedan dyker det förstås då och då upp extremt talangfulla ekipage ute i Europa som är i en klass för sig. Men jag ser inga hinder för oss att höja oss över femte­platsgränsen och mot medalj.

    Borde svenska ryttare åka ut och visa upp sig mer, göra sig kända för de internationella domarna, eller är det inte lönt under den korta ponny­perioden?
    – Jodå, det hinner man, och att ungdomarna kommer ut är inspirerande och utvecklande. De ser vad de behöver förbättra och de bör ha varit ute internationellt före ett EM.

    Barnet måste få nycklar till att klara sig själv

    Måste ryttarna alltid göra allting själva, eller kan det vara bra att någon duktig vuxen sitter upp på ponnyn ibland?
    – Det kan vara bra att ha den möjligheten, absolut, men barnet måste också få nycklar till att klara sig själv. När startsignalen går är ryttaren ensam och då är det viktigt att ha många timmar i sadeln för att klara av de situationer som kan uppstå.

    Vad är det viktigaste som du har åstadkommit under året?
    – Den ökade sammanhållningen, absolut, och Development Tour. Det har varit teambildande och stöttande, alla har börjat prata med varandra mycket mer än tidigare. Jag tror att man måste börja där.

    Vad tänker du göra nu, rent konkret?
    – Ryttarnas vardagstränare är ovärderliga. Jag vill vara ett större stöd för dem så att de kan vara ett stöd för sina elever. Jag vill också höja tävlandet ett snäpp, så att ryttarna får rida för internationella domare på obs-tävlingarna.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden