Träningstips
15 november 2017 09:08
Ridsportplus

Forskaren: ”Det går att rätta till en sned sits”

SnettVikten av en korrekt sits i god balans kan inte överskattas. Se på Marcus Ehning eller Michael Jung – båda har de en balans i sadeln som underlättar hästarnas sätt att arbeta och förmågan att hålla en stilla hand tack vare styrkan i sitsen.

Forskaren: ”Det går att rätta till en sned sits”
Sitter snedheten i hästen eller ryttaren? Det är viktigt att ta reda på för att komma tillrätta med eventuella problem. ”Genom att träna vår egen sits och balans kan vi komma tillrätta med hästens problem med oliksidighet.” säger forskaren Laura Brown. Foto: Lotta Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ryttarens viktfördelning och rakhet i sadeln har stark inverkan på hästens välbefinnande. Om hästen hela tiden måste kompensera för obalans hos ryttaren kan det medföra stora negativa konsekvenser, bland annat påverkas hästens möjlighet att arbeta jämnt åt båda sidorna.

    Engelska Laura Browne är en utbildad kiropraktor från McTimoney College of Chiropractic i Abingdon. Metodiken enligt McTimoney går ut på att ha en helhetssyn på kroppen och att göra justeringar med lätt hand.

    Hon har undersökt hur en sned sits hos ryttaren påverkar hästen i en studie som har blivit publicerad i Equine Veterinary Journal.
    – Det är mycket vi som ryttare kan göra för att bli starkare, smidigare, mer koordinerade och balanserade, säger hon. Det hjälper både oss och hästen, säger hon.

    – Jag har velat titta på den fullständiga bilden av häst och ryttare med fokus på att det är ett partnerskap. Vi talar om hästens corestyrka, men hur är det med vår egen?

    Både häst och ryttare har en starkare sida

    Laura Brownes studie visar att både hästar och ryttare har en sida som är starkare än den andra, det finns statistisk signifikans för detta. Det finns också ett positivt samband mellan rotation av ryttarens bäcken och hästens bäcken. Det innebär att ryttarens assymmetri reflekteras på samma sida hos hästen.

    – Blir det ena bäckenet värre så blir det andra det också. Det är svårt att säga om det är hästen som gör att ryttaren sitter snett eller tvärtom, men om ena delen av partnerskapet häst/ryttare är sned är det troligt att den andra halvan också är det, säger hon.

    Det är mycket vi som ryttare kan göra för att bli starkare

    Laura Brownes råd

    Hur sitter du egentligen?

    Så här kan du göra för att höja medvetenheten om symmetri och rakhet.

    1. Be någon filma dig bakifrån när du rider. Rid iväg i skritt och trav.
    Titta sedan på filmen om dina axlar och höfter linjerar med hästens bäcken. Se efter om höger höftben är på samma höjd som det vänstra.

    2. En sadel som glider åt ena sidan kan indikera asymmetri. Det kan orsakas av ett antal saker, såsom en felaktig sadelpassning, av sadelgjorden, att hästen är krokig, en början till en hälta, eller en kombination av flera orsaker.

    3. Dina stigläder kan också säga något om rakhet. Plocka bort dem från sadeln och jämför längden på dem. Om den ena är längre än den andra kan det bero på att du lägger mer vikt på en sida. En annan indikation är om ryttaren har lika långa stigläder men ändå uppfattar det som att de är olika.

    4. Ställ upp hästen jämnt och på en slät yta och titta bakifrån på hur musklerna är utvecklade i bakpartiet. Det kan säga en hel del.

    En ökad medvetenhet om problematiken tillsammans med rätt träning kan förbättra situationen. Hästens bäcken och bakdelens symmetri är nyckeln för att den ska kunna fungera på rätt sätt. Bäckenet är motorn i hästen, så att hitta en eventuell assymmetri här, är nyckeln till att förbättra rakheten hos hästen och minska skillnaderna mellan den starka respektive svaga sidan hos hästen.

    Svårt att mäta hästens assymmetri

    – Studier kring denna assymmetri hos hästar är begränsad, eftersom det är svårt för oss att mäta den på ett bra sätt. Men utan tvekan kan en majoritet bland ryttarna instämma i att hästen bjuder olika på tyglarna, att det finns en bra sida och en sämre sida, säger Laura Browne.

    – Det är viktigt att ryttare funderar på om det är en indikation på en brist på rakhet hos ryttaren själv och därmed även i hästens bäcken. Så genom att träna vår egen sits och balans kan vi komma tillrätta med hästens problem med oliksidighet.

    Lösningen kan se olika ut för varje enskilt ekipage. Det kan innebära pilatesträning för ryttaren, övningar över bommar och tillpassning av sadeln. En videoanalys och mer kunskap om biomekanism kan också vara till hjälp för ryttaren. I en McTimoney-behandling ingår att stärka de svagare sidorna.

    – Målet är att få en mer harmonisk häst och ett partnerskap med ryttaren, med potential för att upptäcka tidiga tecken på hälta och att minska risken för långvariga och allvarliga skador.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden